Tömegeket vonz a másolat, amin fél Kína őrjöng

Tömegeket vonz a másolat, amin fél Kína őrjöng

Megnyílt a pekingi Régi Nyári Palota élethű másának egy része a hétvégén eredeti helyszínétől ezer kilométerre, Kelet-Kínában. A sokat vitatott turisztikai létesítményt máris ezrek keresték fel - írja az MTI. Az ötlet a különböző külföldi nevezetes épületek másolatait előszeretettel felvonultató kínai világfalvak mintája nyomán született.

A Hengtien szomszédságában, több mint 400 hektáron elhelyezkedő, "vadonatúj" palotarészlet továbbra is megosztja a közvéleményt és a szakmát: míg egyeseket csodálattal tölt el, mások unalmas, rossz térkihasználású, korlátozott kulturális élményt nyújtó ötletnek minősítették. A múlt hónapban az eredeti Régi Nyári Palota vezetői azzal fenyegetőztek, hogy jogi lépéseket tesznek, ha a szellemi tulajdonjogok sérelmére utaló jeleket látnak. Felhívták a figyelmet, hogy az eredeti, Csing-dinasztia császárai által építtetett pavilon- és kertkomplexum egyedi és nem másolható. Amit pedig újraépítenek, azt hatóságilag engedélyeztetni kell, és egy bizonyos minőségi szintet el kell érnie.

 

A Régi Nyári Rezidencia télenFotó: Bridget Coila / flickr

Hszü Ven-zsung, az építtető megbízottja azt nyilatkozta, hogy projektjük nem sérti a pekingi palota érdekeit, s túl azon, hogy egy turisztikai parkról van szó, céljuk a fiatal generáció történelmi nevelésének elősegítése. A vállalkozás nagyjából 30 milliárd jüanba (1,2 trillió forintba) kerül, az eredetileg tervezettnél tíz milliárd jüannal többe. A tervek szerint 2016-ra készülnek el vele. A cégcsoport egyébként már korábban megépíttette a Tiltott Város és a Tienanmen tér kapubástyájának másolatát is.

A Tiltott Város területének ötszörösén fekvő, Peking északnyugati kerületében elterülő Régi Nyári Palota építkezései 1707-ben kezdődtek és 150 éven át tartottak. A több mint 95 százalékban kínai stílusú építmények, templomok, hidak százai mellett a meghívott jezsuita misszionáriusoknak köszönhetően több európai stílusú épület, szökőkút és kert is helyet kapott benne. A Palotát a második ópiumháború idején, 1860-ban angol-francia szövetséges csapatok feldúlták, lerombolták és felbecsülhetetlen muzeális értékű műtárgyakat vittek el, majd 1900-ban az amerikai, orosz és brit szövetséges csapatok az úgynevezett bokszerlázadás leverése idején ismét kifosztották.

A romok felújítása máig elhúzódó viták tárgya azok között, akik szerint e kulturális örökséget meg kell hagyni mostani állapotában, és akik szerint újjá kell építeni az eredetit. Az illetékes állami hivatal mindenesetre 2010-ben a palota területét régészeti parknak minősítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek