Áthajóztunk Svájc legkékebb taván

Svájc a tipikus turistahelyeken kívül számtalan kevésbé ismert, mégis elragadó helyszínnel büszkélkedhet. Ilyen a Brienzi-tó is, ami bár nem tartozik Svájc leghíresebb tavai közé, az ország egyik legkülönlegesebb pontja. Ismerje meg a tavat, ami túl tiszta ahhoz, hogy megéljenek benne a halak; és nemzeti kincsekkel teli környékét, ahol kézzel faragott kakukkos órák és Európa utolsó, még működő fogaskerekű gőzmozdonya repíti vissza az időben.

 Egy brienzi városlátogatás tökéletes program lehet a következő hosszú hétvégére. Ha szeretne kilógni a sorból és a szokásos londoni vagy párizsi út helyett valami egyedi programmal előrukkolni, Brienzben a helye.

Brienz, a nyugalom szigete

A svájci Alpokban kirándulva kétség sem férhet hozzá, hogy a világ egyik legbékésebb helyén járunk, ahol szinte megállt az idő, és a rohanó hétköznapokat messze a hátunk mögött hagytuk. Mi sem hittük volna, hogy ezt még tovább lehet fokozni, mindaddig, amíg el nem értük Brienz városát.

Ringatozó hajók
Galéria: Svájc legkékebb tava
(Fotó: Dana Voss / flickr)

 A kevesebb mint ötven négyzetkilométeres városka Svájc északi részén, a berni kantonban fekszik egy lélegzetelállítóan szép tó partján, amiről a nevét is kapta. Nagyjából háromezren élik itt irigylésre méltó életüket. Brienz csupán egy hosszú, kanyargós főutcából és néhány lankás mellékutcából áll, melyek úgy lettek kialakítva, hogy a városnak ne legyen egyetlen olyan pontja sem, ahonnan ne lehetne látni a tavat. A szállás kiválasztásakor tehát nem kell a szoba esetlegesen előnytelen fekvésén aggódnunk, mert tuti, hogy jó lesz a kilátás.

Fafaragóknak és építészeknek kötelező!

Brienz csodaszép taván kívül fafaragó kultúrájáról, és különleges építészeti kincseiről híres. Látogatásuk során ezért mindenképp keressék fel a Ballenberget, ahol a svájci építészet történetének legfontosabb állomásaival ismerkedhetnek meg. A skanzent kisvasúttal lehet bejárni, ezt a programot azonban nem javasoljuk a hosszú hétvége utolsó napjára hagyni, vasárnap ugyanis szinte az egész város, – így a Ballenberg is – bezár.

Brienz híres a fafaragóiról
Galéria: Svájc legkékebb tava
(Fotó: Craig Stanfill / flickr)

 A szuveníreket is érdemes minél előbb beszerezni, de azon szerencsére nem kell majd sokáig agyalniuk, hogy mit vigyenek haza. Brienz ugyanis olyannyira büszke évszázados fafaragó múltjára, hogy az ajándékboltokban szinte mást sem kapni, csak különböző faszobrocskákat, fajátékokat és hangszereket. Ha pedig igazi kuriózumot szeretnének, és még van hely a bőröndjükben, vásároljanak egy Svájc szimbólumaként elhíresült Lötscher-féle kakukkos órát.

Hasznos infók
A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ingyenesen hívható száma: 00 800 100 200 30. A Svájcba készülőknek hasznos lehet a MySwitzerland.com-ot is böngészni.
Ha repülővel utaznánk, Zürichbe Svájc nemzeti légitársaságával, a Swiss Airlines-zal juthatunk el. Zürichből pedig vonattal, Luzernben átszállva utazhatunk Brienzbe.
A svájci tömegközlekedésről a Swiss Travel System oldalán tájékozódhatunk.

 Hajótúra és siklózás

A Brienzi-tóban a parti sétányon ücsörögve is órákig lehet gyönyörködni, de ha az üzletek úgyis bezárnak vasárnap, miért ne szállnánk hajóra, és néznénk meg a tavat egy másik szemszögből is? A szikrázó napsugarak valószínűtlenül kékre festik a tavat, amitől csak még feltűnőbbé válik, hogy milyen makulátlan a víz.

Valószínűtlenül kék
Galéria: Svájc legkékebb tava
(Fotó: Martin Abegglen / flickr)

 

Amikor ezt ott jártunkkor megjegyeztük a kísérőnknek, szerényen annyit válaszolt, hogy a víz azért ilyen tiszta, mert csak nagyon kevés élőlény él benne, aminek pedig épp az az oka, hogy a tó nem elég "koszos", így nincs mivel jól lakniuk a halaknak. Erre a magyarázatra őszintén szólva nem számítottunk.

Képzelje!
175 méteres mélységével a Brienzi-tó Svájc egyik legmélyebb tava, különleges türkizkék színét pedig a déli part meredek, erdőkkel borított hegyoldalának köszönheti.

 A hajóút egyébként felér egy komplett körutazással is, itt ugyanis nem turistahajók járnak, hanem menetrendszerű járatok, amik minden tóparti településen megállnak, így a túlparton lakók mindennapjaiba is beleshetünk néhány percre. A mi kedvenc megállónk a titokzatos Giessbach volt, ahol Európa egyik legrégebbi, 1879-ben épült siklóján kapaszkodhatunk fel egy ódon kastélyszállóhoz, ahol akár elektromos biciklit is bérelhetünk, hogy tovább tekerjünk a 400 méter magas Giessbach-vízeséshez. Ha esetleg különleges nászutas helyszínt keresnek, ezt semmiképp se hagyják le a listáról!

Európa egyik legrégebbi siklója
Galéria: Svájc legkékebb tava
(Fotó: Martin Abegglen / flickr)

 Ha pedig szeretnénk egy egész napot a környék felfedezésével tölteni, a hajóval a végállomásig, Interlakenig is utazhatunk. A város érdekessége, hogy két tó közé épült, a másik oldalán ugyanis már a Brienzi-tó ikerpárjának is tekinthető Thun-tó kezdődik, a kettőt pedig egy keskeny folyó köti össze. A folyóparton szép villák és modern diákszállók váltakoznak, itt már több turistára kell készülni, mint Brienzben. Interlaken ugyanis fontos vasúti csomópont: innen indul Svájc egyik legszebb vasútvonala is Luzernbe, ami szintén megér egy misét. De ez már egy következő hosszú hétvége programja lehet.

Kilátás a Rothornbahn tetejéről
Galéria: Svájc legkékebb tava
(Fotó: Stefan Eissing / flickr)

 Mielőtt azonban végleg elhagynánk Brienz városát, üljünk fel Európa utolsó működő fogaskerekű gőzvasútjára is, a Rothornbahnra, amelynek felső állomásáról még egyszer utoljára végigkémlelhetünk a völgyön.

Kollégánk a Swiss Airlines és a Svájci Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából jutott el Brienzbe.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)

 Újabb cikkünk ebben a témában:


Bátorságpróba a svájci hegyekben - 2015.06.24.
Egy éjszaka kétezer méter magasan, felvonózás Svájc egyik legdurvább kötélpályáján, és egy szinte függőleges vonatút a hegy gyomrán át Európa legmagasabb vasútállomására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek