Beperlik, mert rózsaszínre festett egy izlandi gejzírt

Beperlik, mert rózsaszínre festett egy izlandi gejzírt

zlandi természetvédők haragját és a hatóságok fellépését vonta magára egy dán művész azzal, hogy rózsaszínre festett egy izlandi gejzírt – adta hírül az MTI.

A chilei Marco Evaristti a Pink State elnevezésű művészetiakció-sorozatának legújabb aktusaként öt liter élelmiszerfestékkel rózsaszínűre színezte pénteken a dél-izlandi Strokkur szökőforrást. Az akció után az 52 éves művész nem volt hajlandó kifizetni a 100 ezer izlandi korona (206 ezer forint) szabálysértési bírságot, hanem inkább hazautazott Koppenhágába, ezért büntetőeljárás indul ellene Izlandon a környezetvédelmi törvény megsértése miatt.

Képünk csak illusztráció!Fotó: Andrés Nieto Porras / flickr

 Marco Evaristti vitatott művészeti akciói miatt vált ismertté. Már 2000-ben feldühítette az állatvédőket, amikor a dániai Kolding múzeumában felállított öt mixert, benne élő aranyhalakkal, és arra buzdította a látogatókat, hogy kapcsolják be a keverőgépet, amit legalább egy látogató meg is tett. Ezt a projektet 2006-ban elvitte Ausztriába is, a Dornbirnben felállított installációt azonban ismeretlenek lerombolták, és az aranyhalakat "kiszabadították", állatvédők pedig feljelentést tettek ellene. A mostanihoz hasonló akciói is voltak már, 2004-ben 3000 liter festékkel pirosra festett egy grönlandi jéghegyet, 2008-ban pedig a Mont Blanc csúcsát fedte be rózsaszín kendőkkel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek