Luxusnegyeddel bővítik ki az arabok Belgrádot

Luxusnegyeddel bővítik ki az arabok Belgrádot

 

Aláírták a szerb fővárosban a Belgrád a vízen elnevezésű projektről szóló szerződést, a több milliárd dolláros beruházás az utóbbi évtizedek legnagyobb projektje lesz Szerbiában – írja az MTI.

A tervek szerint felújítják a Száva folyó másfél kilométeres, elhagyatott partszakaszát, ahol modern lakó- és üzleti negyedet, illetve rekreációs komplexumot építenének. A belgrádi kormány elképzelése szerint itt, egyesült arab emírségekbeli befektetéssel, egy dubajihoz hasonló, felhőkarcolós városrészt hoznának létre.

Dubaj: ilyen lenne vajon az új belgrádi városrész is?Fotó: Kemal Kestelli / flickr

 

Az Egyesült Arab Emírségek nemrégiben alapított Eagle Hills nevű vállalkozásnak a vezetője, a dubaji Burdzs Kalifa projektfejlesztője, Mohamed Ali Rashid Abbar 3,1 milliárd dollárt (8 milliárd forintot) fektet a projektbe. A majdnem kétmillió négyzetméteres terület felén a tervek szerint lakóépületek, 750 ezer négyzetméteren üzleti és kereskedelmi objektumok, 242 ezer négyzetméteren zöldterület és több mint 62 ezer négyzetméteren óvodák, iskolák, művelődési intézmények, valamint szociális és egészségügyi intézmények kapnának helyet. A tervek szerint az új városrésznek több mint 17 ezer lakosa lesz, és több mint 13 ezer munkahely is létesül. Az építkezésnek legfeljebb 30 éven belül be kell fejeződnie.

A Száva-part maFotó: Rudolf Getel / flickr

 

A projekt kritikusai szerint viszont a beruházás szerbiai hányadára szánt körülbelül 300 millió eurót (több mint 87 milliárd forintot) hasznosabban is el lehetne költeni. A fő ellenérvek közé tartozik, hogy a szerb gazdaság tavaly 1,8 százalékkal visszaesett, a munkanélküliség a hivatalos adatok szerint 20 százalékos, az átlagbér alig éri el a 350 eurót (kb. 100 ezer forintot), az államadósság a GDP 70 százalékát teszi ki, és a költségvetési hiány mérséklése érdekében már eddig is csökkenteni kellett a közszférában dolgozók bérét és a nyugdíjakat. A visszásságok között említik azt is, hogy nem írtak ki nyílt pályázatot a beruházásra, a kormány közérdekként tálalja a luxuslakások és irodák építését, és hogy az új városrész teljesen elüt majd a szerb főváros karakterétől, stílusától és hangulatától.

A folyópart naplementébenFotó: Jeff Attaway / flickr

 

A szerb parlament április elején fogadta el az építkezést lehetővé tevő törvényt, így a kivitelezés első szakasza – a központi vasúti pályaudvar áthelyezése a Száva folyó partjáról a külvárosba – már az idén megkezdődhet.

Ön szívesen látná a belgrádi luxusnegyedet?

Igen, szerintem feldobná a városképet. - 55

Nem, szerintem Belgrád úgy szép, ahogy van. - 46

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek