Lausanne a lépcsők, a kávékapszulák és a hegyre futó metró városa

A Genfi-tó partjára gondolva Genf, Montreux és a Lavaux-régió mellett Lausanne gyakran kimarad a turistacélpontok sorából, mert a legtöbben csak üzleti városként gondolnak rá. Pedig Lausanne ennél jóval több! Nemrég mi is bejártuk a legmagasabb pontjától a legmélyebben fekvőig. A város, ahol még a metró is a hegyre fut fel, és ahol annyi kávékapszula gyártó cég székel, hogy senki nem csodálkozik, ha George Clooney-val találkozik.

 A Genfi-tó különleges klímája mellett Lausanne hangulatát nagyban befolyásolja a város fekvése is. Legalsó pontja a Genfi-tó partján van, míg a tőle légvonalban mindössze néhány kilométerre lévő kilátó több mint ötszáz méterrel magasabban áll a Jura-hegység egyik platóján. Így messziről nézve a város lépcsők, hidak, viaduktok és szerpentinek sokaságának tűnik.

A távolban már ott a Genfi-tó!
Galéria: Lausanne a lépcsők, a kávékapszulák és a hegyre futó metró városa - Galéria
(Fotó: Ud / Travelo)

 

Mivel egy gyalogos városnézéshez elég jó kondíció szükséges, a lustábbaknak érdemes a város tetejére, a Sauvabelin kilátóhoz utazni a 16-os busszal, és onnan leereszkedni a város szíve felé. Így tettünk mi is.

 

Sziklapárkányra épült templomtól a központig

 

A kilátóból jól látni a város minden fontos részét, a tó szemközti partján elterülő Eviant – a legendás hófödte csúcsokkal –, és tiszta időben Genfet, vagy akár Montreux-t is. Innen egy kellemes erdei sétaút vezet lefelé a belváros széléhez, ahol érdekes és időnként vicces épületek között sétálhatunk. A rengeteg lépcső, lejtős utca fura megoldásokra kényszerítette az egykori építészeket, de ez teszi bájossá az egész várost.

Evian csúcsai a Genfi-tó francia oldalán
Galéria: Lausanne a lépcsők, a kávékapszulák és a hegyre futó metró városa - Galéria
(Fotó: Ud / Travelo)

 Minél lejjebb haladunk, annál régebbi épületek között sétálva jutunk el Lausanne középkori városközpontjához, a katedrálishoz. A templom méreteit még impozánsabbá teszi, hogy egy sziklapárkányra épült, így az alatta elterülő főtérről nézve a torony szinte elveszik az égen. Hatásos még ma is, a középkori emberek számára pedig egyenesen olyan lehetett az érzés, mint manapság nekünk a Burdzs Kalifa aljában állni.

A város mostani központja azonban már nem ez, hanem a Flon, vagyis az a négyszintes csomópont, ahol a két metróvonal mellett a város főbb útvonalai is összefutnak. A tér látképét a viadukt uralja, amiről körülnézve jól beláthatjuk az egész környéket. A tér maga az azonos nevű városrész kapuja is, ahol a modern irodák mellett trendi éttermeket és bárokat is találunk. Mindenképpen érdemes ide estére visszajönni, hiszen a bárok, éttermek újabb és újabb attrakciókkal várják a szórakozni vágyókat. Arról nem beszélve, hogy több hollywoodi híresség is gyakran megfordul itt.

A katedrális
Galéria: Lausanne a lépcsők, a kávékapszulák és a hegyre futó metró városa - Galéria
(Fotó: Ud / Travelo)

 

Lausanne és környéke egyébként számos kisebb és nagyobb nemzetközi vállalatnak ad otthont, így nagyon sok külföldi él itt. A közelben van a legismertebb svájci csokoládé- és kávékapszula gyártó cég székhelye is, így hallottunk olyan történetet is, amely szerint valaki hirtelen George Clooney-val találta szembe magát a Voie du Chariot-on sétálva. Szóval már csak ezért is érdemes lehet elutazni ide.

 

Itt a metró is a hegyoldalra fut

 

A Flon-negyedből tovább ereszkedve a modern épületeket egyszer csak újra a 19. században épült paloták váltják, melyek jó része eleve szállodának készült, és a mai napig ezt a funkciót tölti be. A partot elérve visszafelé érdemes a 2-es metróra szállni, ugyanis ilyen közlekedési élményben egész Európában csak itt lehet részünk.

A Flon. A négyszintes tér, amiből kettő a felszínen, kettő alatta van
Galéria: Lausanne a lépcsők, a kávékapszulák és a hegyre futó metró városa - Galéria
(Fotó: Udvari Szabolcs / Travelo)

 Amíg ugyanis az 1-es metróvonal a tóparttal párhuzamosan, nagyjából vízszintesen fut, addig a 2-es vonal szerelvényei a hegyoldal irányába, felfelé indulnak el. Ahogy a vezető nélküli szerelvények a város felső része felé haladnak, egyre meredekebb emelkedőn kaptatnak felfelé, aminek megfelelően az állomások peronjai is lejtősek. Ez először is rettentő furcsa élmény volt, de a vacsorához elfogyasztott néhány pohár bor után egyenesen ijesztő az idevezető lépcsőkről a peronra lépni.

 

A villa, ahol a NOB megalakult

 

A rengeteg múzeumot és kisebb-nagyobb kiállítást mind nem sorolnánk fel, de Lausanne-ban járva van egy hely, amit kötelezően látni kell. A város 1994 óta a Nemzetközi Olimpia Bizottság (IOC - International Olympic Committee) hivatalos fővárosa, és magát a mozgalmat 1894-ben Coubertin báró itt, a Mont-Repos villában hívta életre. Nem csoda, hogy az IOC székháza mellett az Olimpiai Múzeum is Lausanne-ban kapott helyet.

A jövő bajnoka?
Galéria: Lausanne a lépcsők, a kávékapszulák és a hegyre futó metró városa - Galéria
(Fotó: Ud / Travelo)

 

Odabenn a látogatók megismerkedhetnek az ókori és újkori olimpiák történetével, a leghíresebb sportolókkal, a számos relikvia mellett pedig jó néhány magyar vonatkozású tárgyat is találni. Nekünk legjobban a kiállításnak az a része tetszett, ahol a lángot szállító fáklyákat és az érmeket mutatják be. De az a kiállított olimpiai dobogó is népszerű, amelyen bárki kipróbálhatja, hogy milyen érzés annak a legfelső fokára felállni.

Hasznos infók

A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ingyenesen hívható száma: 00 800 100 200 30. Svájcba készülőknek hasznos lehet a MySwitzerland.com-ot böngészni.

Ha repülővel utaznánk, Zürichbe Svájc nemzeti légitársaságával, a Swiss Airlinessel juthatunk el. Budapestről Genfbe jelenleg az easyJetnek van közvetlen járata.

Zürichből vagy Genfből vonattal juthatunk el Lausanne-ba. A svájci tömegközlekedésről pedig a Swiss Travel System oldalán tájékozódhatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek