Magas radioaktivitási szint egy japán játszótéren

Magas radioaktivitási szint egy japán játszótéren

Magas radioaktivitási szintet észlelt egy lakos a japán főváros egyik játszóterén – számoltak be pénteken a hatóságok, miközben nyugalmuk megőrzésére szólították fel az aggódó környékbelieket, írja az MTI.

A tokiói önkormányzat illetékesei közölték, hogy a zárt játszótér egyik csúszdája alatti talajban egy rendkívül apró területre korlátozódik az óránként 480 millisievert erősségű sugárzás, miközben a környékén a dózis csupán az óránkénti 0,23 millisievertet éri el. (A sugárzást sievertben mérik, amely az emberi szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét adja meg. Évi 100 millisievert az a dózis, amelynél már a rákkockázat növekedésével számolnak a szakértők.)

Fotó: Majama Kimimasza / MTI

 "Rendkívül korlátozott az a terület, ahol a radioaktivitásnak ezt a magas szintjét érzékelték, a környékén semmiféle abnormális értéket nem mértek" – erősítette meg Takano Jukijo, a japán főváros északi részén fekvő Tosima kerület polgármestere. "Azt gyanítjuk, hogy valamilyen radioaktív tárgyat temettek el a játszótéren. A környéken lakók egészségügyi kockázatai minimálisak, de megtisztítjuk a zónát a megnyugtatásukra" – ígérte Takano.

Az őrzött játszóteret két éve létesítettek egy olyan területen, ahol korábban kukásautók parkoltak. A fukusimai atomerőmű 2011. márciusi balesete óta számos japán lakos szerzett be sugárzásmérőt, és többen – gyakorta a nukleáris katasztrófától függetlenül – teljesen meglepő helyszíneken is észleltek megnövekedett radioaktivitási szintet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek