Fényjáték és kosztümös felvonulás: ma 2768 éves Róma

Fényjáték és kosztümös felvonulás: ma 2768 éves Róma

Alapítása 2768. évfordulóját ünnepli kedden Róma, ez alkalomból a császári fórumokat Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr fényjátéka világítja meg, és egy ókori templom oszlopai is életre kelnek – írja az MTI.

Vasárnap az egész város beöltözöttFotó: Giorgio Cosulich / Europress / Getty

Reggel kilenctől éjjel egy óráig gyalogos övezetté válik a Capitolium és a Colosseum közötti terület, ahol az ókori város terül el. A rómaiakat és a turistákat számos programmal várják, a fénypont a császári fórumok esti kivilágítása lesz, amelyre Vittorio Storaro kapott megbízatást. A rendkívüli fények az egymás mellett sorakozó három császári fórumnak adnak eddig soha nem látott világítást: az 1. század első felében épített Augustus-fórumnak, az 1. század második felében emelt Nerva-fórumnak, valamint a 98-117 között uralkodó Traianus fórumának.

Róma ünnepelFotó: Pacific Press / Europress / Getty

Storaro 1980-ban, 1981-ben és 1988-ban is Oscar-díjat kapott: Francis Ford Coppola Apokalipszis most, Warren Beatty Vörösök és Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című filmjének operatőri munkájáért. Storaro elmondta, hogy minden egyes császári fórumon az adott kor témája szerint világítja meg az ókori épületeket: az Augustus-fórum közepén álló Mars-templomot például alulról magasba szökő fénynyalábok veszik majd körbe, mintha a felkelő nap lenne, a császár által képviselt új történelmi korszak megszületését jelképezve. A Traianus-fórumon pedig a diadaloszlop világít majd. A megvilágítás terveit az Unilever cég finanszírozta, a megvalósítás 1,5 millió eurós (450 millió forintos) költségeit pedig egy neve elhallgatását kérő titokzatos mecénás állja.

A Forum Romanum még a helyreállítás előttFotó: Matthew / flickr

Szintén születésnapi ajándéknak számít a Forum Romanumon levő Béke temploma oszlopainak helyreállítása. A '75-ben felavatott templom hét oszlopának ötven darabját találták meg az 1998-2000 közötti régészeti ásatások során. Az egyiptomi Asszuánból származó rózsaszín gránit-töredékekből eddig két oszlopot sikerült rekonstruálni, melyek mostantól láthatóak az eredeti helyükön, további öt oszlopot pedig szintén a közeljövőben állítanak majd fel. A csaknem tíz méteres oszlopok restaurálása több mint 600 ezer euróba (kb. 170 millió forintba) került.

Jelmezesek a ColosseumnálFotó: Pacific Press / Europress / Getty

Róma alapításának évfordulójához kapcsolódva történelmi kosztümös felvonulást is tartottak a városban vasárnap: több mint kétezer római császár, szenátor, matróna, legionárius, gladiátor, rabszolga vonult végig a Circus Maximus és a Colosseum között.

Kedvet kapott egy római vakációhoz? Csomagajánlatainkat itt találja!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek