Eltűnhet Kuba varázsa?

Eltűnhet Kuba varázsa?

Az elmúlt hetek sem múltak el történelmi jelentőségű találkozók nélkül, de már december óta tudjuk, hogy az Egyesült Államok és Kuba jelentős lépéseket tett és tesz a közeledés érdekében. Az embargó feloldásának és a befektetők érkezésébek számos áldásos hatása mellett azonban számítani lehet arra is, hogy Kuba egyedi hangulata rövid idő alatt elvész.

Rózsaszín klasszikusok a havannai utcán
Galéria: Ezek fognak eltűnni Kubából
Fotó: Education Images / Europress / Getty

Erre a folyamatra figyelmeztet a cnn.com cikke is, arra buzdítva az utazókat, hogy ha kíváncsiak, mi az az utánozhatatlan egyveleg, amiért Kuba annyira szerethető, minél előbb menjenek, és nézzék meg maguknak a változások előtti az utolsó pillanatban.

Ha megpróbáljuk megfogni, miből ered az egyediség, egyértelmű az indok. Ahogy Hugo Cancio, a Fuego Megia Group képviselője fogalmaz: „itt még mindig 1959-ben vagyunk".

A bámulatos ötvenes évekbeli autók mellett az épületek is a múltban ragadtak, de a befeketetők, akik csak a startjelre várnak, hogy elkezdődhessenek a beruházások, nagyon hamar meg fogják változtatni a városok összképét.

Tengerpart Havannában
Galéria: Ezek fognak eltűnni Kubából
Fotó: Eyeon / Europress / Getty

Gond lehet a megnövekedő dohánykereslet is, mert a kubai termelők nem szeretnék elkövetni ugyanazt a hibát, mint 1990-ben, amikor a hirtelen megugró igények nagyobb mennyiségű, de gyengébb minőségű alapanyagot eredményeztek. Most szívesebben maradnának a minőségnél, és ha nem termelnek az amerikai keresletnek megfelelően többet, akkor valószínűleg egekbe szökik a kubai szivar ára.

Megnyílhatnak a lehetőségek az óceánjáró hajókat üzemeltető társaságok előtt is. Verseny alakul majd ki az embargó előtti maroknyi úttörő vállalkozás és az újak között, ami előreláthatólag infrastruktúrafejlesztéssel és további építkezésekkel jár majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek