A skót felföld kienged, Cipruson strandszezon

Megnéztük, merre érdemes indulnia Európában annak, aki már a május elsejei hosszú hétvégét kihasználva meglógna egy kicsit úgy csinálni, mintha nyaralna. Ez a fapadosok korában nem igényel sok logisztikát, azt azért mégsem mondanánk, hogy egy ilyen út nem nagy kaland.

A kiválasztott helyszíneken egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen téma a munka ünnepe, az önfeledt szórakozás és relax szerepe annál nagyobb. Attól függetlenül, hogy ezen a héten állítólag még Angliában is olyan idő van, mint Marrakesben, a májust szívesen ajánlják az utazási fórumok a mediterrán vidékek felkeresésére. Ilyenkor a hőség helyett kellemes időben élvezhető az ókori romok és parti sziklák látványa, fürödni is lehet, és teljes pompájukban virulnak a virágos rétek. Akinek viszont ez már elviselhetetlenül giccses, még mindig találhat sört és különleges fesztiválokat északabbra.

Majális Berlinben Galéria: Májusi hosszú hétvége-tippek külföldön(Fotó: Carsten Koall / Europress / Getty)

Induljanak el a kontinensen másokkal együtt örülni a jó időnek, a történelem szerencsés fordulatainak, vagy fürödjenek egyet a brutális hőség előtt egy szépséges tengerparton!

Virsli és sör berlini verzióban

Berlin Kreuzberg nevű kerületében tíz éve hagyomány a MyFest. Az utcai rendezvény az egykor a Kottbusser Tor, a Heinrichplatz és az Oranienstraße környékén rendszeres május elsejei politikai zavargások emlékét – és mindenkori lehetőségét – ellenpontozva a békés ünneplést és közös lazulást helyezi előtérbe. A majálisra kulturális programok és koncertek jellemzők, egymást érik a tűzoltóbemutatók, a komédiások és a zsonglőrök.

Török utcai ételek Galéria: Májusi hosszú hétvége-tippek külföldön(Fotó: Carsten Koall / Europress / Getty)

A gyerekeknek kalandösvényt alakítanak ki a Mariannenplazton, és a gasztronómiai élmények sem maradnak el: a korábbi évek fotói alapján biztosan lesz sör, currywurst, török streetfood és vegánszekció.

Az utcafesztiválozás persze lehet mellékes tevékenység az ugyanekkor zajló Berlini Galéria Hétvége látogatása mellett. Ha ezt tűzzük ki utazásunk fő céljául, május 1. és 3. között több mint 50 kortárs galériában vásárolhatunk vagy ismerkedhetünk a legfrissebb trendekkel vagy kísérleti alkotásokkal. Németország vezető galériás eseményére a világ minden tájáról érkeznek gyűjtők, hogy a helyi kortársművészeti szcéna újdonságaira vessék magukat. Az idén résztvevő galériák és a kiállító művészek listáját a hivatalos honlap tartalmazza.

Pilsenben V-Day

Európa egyik 2015-ös Kulturális Fővárosát a II. világháború végén amerikai csapatok szabadították fel a náci hatalom alól – Csehszlovákia többi részétől, és a közép-európai térség államaitól merőben eltérő módon. Pilsen volt a legkeletibb pont, ahová amerikai katonák eljutottak, és 1945. május 6-ai bevonulásuk után az újjáépítés megszervezésének idejére itt is maradtak, majd novemberben átadták a felügyeletet a szovjeteknek.

Veteránok a pilseni felszabadulás-ünnepen 2007-benGaléria: Májusi hosszú hétvége-tippek külföldön(Fotó: Isifa / Europress / Getty)

Az amerikai bevonulás emlékére a város a rendszerváltás után 1990-ben, az első adandó alkalommal meghívta a szövetséges veteránokat, és hatalmas bulit szervezett, amiből máig tartó hagyomány lett. A 70 éves évforduló és a kulturális fővárosi státusz idén minden bizonnyal rátesz nem egy, de öt lapáttal is, úgyhogy akik vonzódnak a világháborús tematikához, azoknak ott a helyük.

A győzelem napjának évfordulóját csütörtöktől szerdáig (április 30. – május 6.) többek között egy autentikus katonai tábor felépítésével, felvonulással, hadtörténeti bemutatókkal, veterántalálkozóval, légiparádéval, Patton tábornok emlékművének felavatásával, swingpartikkal, barátságos cseh-amerikai focimeccsel és egy Lynyrd Skynyrd-megakoncerttel ünneplik a városban.

Részletes angol nyelvű program található a fesztivál hivatalos honlapján, a Kulturális Főváros párhuzamosan zajló rendezvényeihez pedig a Plzen2015.cz adhat további támpontokat.

Kienged a skót felföld

Nemcsak a mediterrán vidékeken kellemes az idő májusban: Skócia dombjai és hegyei ekkorra melegednek fel valami emberi hőmérsékletre, amit a skótok egyből úgy értékelnek, hogy itt a nyár.

Az ennek örömére rendezett kelta Beltane ünnepnek nemcsak Skócia területén, hanem Írországban és Man szigetén is él a hagyománya. A május 1. előtti Beltane jelölte az állatok legelőre hajtásának idejét, a szezont pedig a jószág védelmében máglyatüzeknél végzett rituálékkal indították. A modern változat Edinburghban minden év április 30-án éjjel a közönség részvételével kivitelezett rituális szerepjáték egy hatalmas máglya körül. Állítólag a végére majdnem mindenki kedvet kap, hogy ruha nélkül táncoljon, és ugráljon a tűz fényében.

Beltane Fire Fesztivál: a közönség is a műsor része EdinburghbanGaléria: Májusi hosszú hétvége-tippek külföldön(Fotó: Roberto Ricciuti / Europress / Getty)

A Beltan Fire Festivalt 1988-ban rendezte meg először néhány lelkes egyetemista, és az évek során olyan népszerűvé nőtt, hogy mára több mint 300 önkéntes segíti a szervezését. Az előadás tulajdonképpen egy dobszóval kísért felvonulás a Calton-hegyen, melynek során a főszereplők – a Májusi Királynő, a Fehér Nők, a Pirosak és a Zöld Ember – mindenféle szakrális bonyodalmakat élnek át. Végül a királynő egy pogány szokás szerint összeköti a meghívott párok kezét, és kezdődhet a meztelen buli. Vagy valami ilyesmi.

Az eredetileg ingyenes rendezvényen a növekvő érdeklődés miatt pár éve jegyeket kellett bevezetni, a további részletekről információ itt vagy itt olvasható.

Cipruson annyira szép és jó

Az Expedia.co.uk portál által májusra ajánlott legtökéletesebb célpontok közül Cipruson május elején már elég meleg a tengervíz a fürdéshez, növényzet pedig még gyönyörű zöld, azaz nem kezd el kiszáradni a nyár előrehaladtával egyre tikkasztóbb hőségben. A kiránduláshoz is ilyenkor jó a klíma, ellentétben a júliussal, amikor a frissítőnk szánkhoz emelésénél vagy a naptejünk kupakjának lecsavarásánál nagyobb erőfeszítések nem ajánlatosak errefelé.

Páfosz kikötője középkori erőddelGaléria: Májusi hosszú hétvége-tippek külföldön(Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty)

A hosszú hétvégével kalkulált kiruccanásra alkalmas lehet például a hangulatos Páfosz, melynek világörökségi védelem alatt álló régészeti parkjába (Kato-Páfosz) mindenképp érdemes ellátogatni, és megnézni a csodálatosan épen maradt, színes római kori mozaikokat.

De ezen kívül van még a környéken középkori erőd, egy szuper állatkert egyedülálló madárgyűjteménnyel, Aphrodité-kultusz és -szikla, és szamárfarm is, ahol egy szamárháton töltött napot szerveznek nekünk, és azt ígérik, a végére annyira megszeretjük a szamarakat, hogy nem meglepő, ha a farmon akarunk majd aludni.

Különösebb fesztiválra vagy tematikus rendezvényre nem nagyon kell ebben az időpontban számítani, Cipruson az élet eleve egy egész éves majális. Élvezzék a finom ételeket és a tengerben pancsolást inkább!

Málta, egy falatnyi paradicsom
Kristálytiszta tenger, sziklás partok, aprócska homokos öblök, szikrázó napsütés, 7000 év történelem, gasztronómiai élmények, hamisítatlan mediterrán szigetek, angol humorral, több hétre elegendő látnivalóval, forgatagos ünnepekkel, egész nyáron garantált meleggel Európa déli csücskén, Máltán. Tudjon meg többet a Földközi-tenger rejtett kincséről!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek