Thaiföldi holdújév vízzel és színes festékekkel

 

Thaiföldi holdújév vízzel és színes festékekkel

Nem csak Mianmarban ünnepelnek és fröcskölik egymást vízzel az emberek a napokban. Thaiföldönre is megérkezett az ünnepi időszak, itt a Szongkran, vagyis a thai újév. Az ünnepen az emberek vízzel locsolják egymást és porral kenik be egymás arcát a megtisztulás és az óév bűnei lemosásának jelképeként – írja az MTI.

Vízipisztollyal lövöldöznek helybeliek a thaiföldi újév, a szongkran alkalmából Bangkok egyik turisták által kedvelt negyedében Fotó: Fazri Iszmail / MTIForrás: Travelo

 Hogy pontosan mi történik ilyenkor Thaiföldön? Az otthonokban nyugalmasan telik az ünnep, ahogyan Bangkok Charlie írta pár évvel ezelőtti posztjában: "ilyenkor alaposan ki szoktak takarítani, összeszedik a lakásban a Buddha és egyéb ereklye szobrokat, alaposan megmossák őket. Illatossal vízzel locsolják meg a szülők, nagyszülők kezét a fiatalok, az idősek pedig jókívánsággal, áldással viszonozzák ezt."

Ezzel szemben – ahogyan az a képeinken is látszik – az utcákon ilyenkor teljes az őrület. "Az utcákon hevesen és zajosan ünnepelnek. A legnagyobb vizes őrület zajlik mindenhol, ahol vödrökkel, vízipisztolyokkal, slaggal és minden elképzelhető eszközzel locsolják egymást nemre, korra, nemzetiségre való tekintet nélkül" – írja a blogger.

Vízicsatát vívnak turisták és elefántháton ülő helyiek a közelgő thaiföldi újév, a szongkran alkalmából a thaiföldi fővárostól, Bangkoktól 80 km-re északra fekvő Ajutthajában Fotó: Narong Szangnak / MTIForrás: Travelo

 És hogy mit lehet ilyenkor tenni, ha éppen Bangkokban járunk? Leginkább beszállni az ünneplésbe! "Nem egy ember gondolta már, hogy rendes ruhában és bőröndökkel nem lesz célpont. Tévedés. Mindenki szabad préda ilyenkor, egyet lehet tenni, vizes ruhában és fehér arccal mosolyogni. Mert ha bosszús az ember, akkor sem változik a helyzet, max. több vizet és púdert kap, hátha attól felvidul, gondolják a thaiok" – tanácsolja Charlie.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek