Művészet a jachtkikötőben: megnyílt a malagai Pompidou Központ

  Művészet a jachtkikötőben: megnyílt a malagai Pompidou Központ

  A híres párizsi Pompidou Központ megnyitotta első külföldi kihelyezett részlegét a dél-spanyolországi Malagában. A következő öt évben a 19-20. századi modern képzőművészet legnagyobb alkotóinak állandó kiállítása mellett időszaki tárlatokon kortárs művészek munkáit is bemutatják.

  Paul Weijenberg / Centre Pompidou Málaga

   "A malagai központ felejthetetlen utazást nyújt a 19-20. század művészetébe" – fogalmazott Fleur Pellerin francia kulturális miniszter nyitóbeszédében, hangsúlyozva, hogy ugyanakkor ez a francia-spanyol barátság szimbóluma is, amely épp Picasso szülőföldjén öltött testet. Véleménye szerint Málaga az Ibériai-félsziget déli kulturális fővárosa lett.

  A malagai Pompidouban több mint nyolcvan műtárgy alkotja az állandó kiállítást, köztük Picasso, Miró, Magritte, Giacometti és Chagall munkái. A párizsi központ gyűjteményéből válogatták ki őket, a tervek szerint kétévente az állandó tárlat is megújul majd. Évente két-három időszaki kiállítást is terveznek, ezek 363 négyzetméteren kapnak helyet. A központ számtalan művészeti ág alkotóit és alkotásait fogadja be: fotográfia, dizájn, építészet, tánc és film is szerepel majd a kínálatban.

  A múzeumot a malagai vitorláskikötő mellett helyezték el az úgynevezett El Cubóban, amely nevét onnan kapta, hogy egy óriási üvegkocka áll a földbe süllyesztett épület fölötti téren. A központ fenntartása évente mintegy 3 millió euróba fog kerülni Malaga városának, ennek felét a párizsi Pompidou Központnak fizeti a koncepcióért és arculathasználati díjként.

  Érdekesség, hogy nem csak a párizsi művészeti múzeum terjeszkedik Malagában: a szentpétervári Orosz Múzeum is itt nyit új részleget.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!