Párizsban bejött a forgalomkorlátozás

Párizsban bejött a forgalomkorlátozás

Nem hosszabbítja meg Párizsban és környékén a forgalomkorlátozó intézkedéseket keddre a francia környezetvédelmi minisztérium, miután csökkent a légszennyezettség – közölte az MTI.

A Franciaország északi részén egy hete tartó légszennyezettség miatt hétfőn csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhettek a fővárosi agglomerációban. Az intézkedés betartására mintegy 750 rendőr ügyelt a Párizsba vezető utakon és a városon belül. A rendőrség azokat a teherszállító járműveket, amelyek csak áthaladni kívántak a fővároson, Párizs megkerülésére kérte. A fővárosi körgyűrűn és a bevezető utakon a reggelente szokásos 180 kilométernyi dugó helyett csak 140 kilométeres sor alakult ki.

Fotó: Alberto Hernández / flickr

Annak ellenére, hogy a korlátozás bevezetése a hétvégén a médiában nagy publicitást kapott, nem minden autós tartotta be azt. A szabályszegőket a helyszínen 22 euróra (6700 forintra) bírságolták, de a büntetés három napon belül is befizethető, ekkor már 35 eurós (11 ezer forintos) összegben. Az elektromos vagy hibrid hajtású járművek, valamint a mozgáskorlátozott vagy legalább három utassal közlekedő gépkocsik, a taxik, a mentők, a tűzoltók, az autósiskolák járművei és az élelmiszert szállító autók rendszámtól függetlenül hétfőn is közlekedhettek.

A szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt a tömegközlekedés, a bérbicikli-hálózat és az elektromos autókat kölcsönző rendszer már szombat óta ingyenes a francia fővárosban, péntek óta pedig óránként húsz kilométerrel csökkentették a hatóságok a megengedett maximális sebességet. Az Airparis ügynökség mérései szerint a szálló por koncentrációja szombaton még meghaladta a légköbméterenként 80 mikrogrammos riasztási szintet, vasárnap már valamivel alacsonyabb szinten volt, de még túllépte az aggodalomra okot adó 50 mikrogrammos szintet, mára azonban már sokat javult, ezért a kormány nem hosszabbítja meg a korlátozást keddre. Párizs felett ismét kék az ég és süt a nap, keddre pedig már a szálló port elmosó esőzést jósol a meteorológiai intézet.

A páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást eddig csak kétszer alkalmazták Párizsban: 1997-ben az ózonszint megemelkedése miatt és 2014. március 17-én a jelenlegivel azonos okból.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek