Kétezer éves görög maszkra bukkantak egy izraeli ásatáson

Kétezer éves görög maszkra bukkantak egy izraeli ásatáson

Görög isten kétezer éves bronz maszkjára bukkantak régészek egy Izrael északi részén folyó feltárás során - írja a Jediót Ahronót című izraeli lap portáljára hivatkozva az MTI.

A Genezáreti-tó (ma Galileai-tenger) partján fekvő Hipposznál (héberül Szuszitánál) zajló ásatásokon vasárnap előkerült nagyméretű bronz maszk Pán, a félig ember, félig kecske pásztoristen arcmását ábrázolja göndör fürtök mögött megbúvó kis szarvakkal. A maszkot vallási szertartásokon használták.

Michael Eisenberg, az ásatások vezetője elmondta, hogy a helyszín, ahol a maszkot találták, ceremóniák színhelye volt, ahol az istenek előtt hódoltak, számukra mutattak be áldozatot. A résztvevők ettek és ittak, a szertartás extázisa orgiához vezetett.

A régészek szerint a maszk a Kr.e. 1. évszázad és Kr. u. 1-2. évszázad között készülhetett. Eisenberg kiemelte, hogy az ilyen, emberi fejnél nagyobb maszk igen ritka, és a korábban felleltek többsége sem Pánt vagy a görög, római mitológiai valamely alakját ábrázolja. A Zinman Régészeti Intézet kutatója hozzáfűzte, hogy a világ legjelentősebb múzeumaiban megkérdezett a kurátorok nem tudtak a most meglelt bronz maszkhoz hasonlót felidézni.

A hipposzi ásatásokról az utóbbi években fontos leletek kerültek elő. Két éve egy bazalt emlékműre, 2011-ben pedig egy Herkules szoborra bukkantak, de mindkét felfedezés eltörpül a bronz maszk mellett.

Hipposz a római birodalom keleti határvidékén, a mai Jordánia, Szíria és Izrael területén lévő tíz város csoportjához, a Dekapoliszhoz tartozott. A Genezáreti-tó partján álló Hipposzt a Kr.e. 3. században alapították, és a Kr.u. 8. században döntötte romba egy hatalmas erejű földrengés. A Haifai Egyetem régészei Artúr Szegal professzor és Mihael Eizenberg irányításával 2000-ben kezdték meg a feltárásokat.

Jó hónapja van a régészeknek
Március elején páratlan leletekre bukkantak egy ásatáson Luxorban, majd ugyanazon a héten feltártak még egy háromezer éves, fáraókori sírt is. Pár napja pedig Kínában bukkantak különösen ritka, ősi sírokra.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek