Buddhával reklámozták éttermüket a Facebookon, börtön és kényszermunka jár érte

Buddhával reklámozták éttermüket a Facebookon, börtön és kényszermunka jár érte

Két és fél éves börtönbüntetésre és kényszermunkára ítéltek egy új-zélandi állampolgárságú bármenedzsert és két helyi üzlettársát Mianmarban kedden, amiért Buddha képével reklámozták kocsmájukat.

A bár, ahol az italakciót hirdettékFotó: VGastro.bar/Facebook

 A három vádlott két évet kapott a buddhista vallás megsértéséért, amiért tavaly decemberben Buddhát a fején fülhallgatóval ábrázoló, italakciót hirdető képpel reklámozták a ranguni VGastro nevű bárt a Facebookon. További hat hónapos elzárást szabtak ki rájuk a közrend megsértése miatt, miután a bárnál kisebb összetűzés alakult ki a kép miatt. A szabadságvesztés ideje alatt az elítélteknek kényszermunkát kell végezniük.

A képet a bár üzletvezetője, az új-zélandi Philip Blackwood tette ki a közösségi oldalra. Rajta kívül egyik kollégáját, Htut Ko Ko Lvint és a bár tulajdonosát, Tun Thureint ítélték el. A kép által kiváltott felháborodás hatására az érintettek bocsánatot kértek, ez Facebook oldalukon most is olvasható angol nyelven. A bíróság keddi ítéletében azonban úgy vélte, szándékosan a buddhista vallás megsértése céljából töltötték fel a képet.

Blackwood az ítélethirdetés után közölte, fellebbezni fog. Phil Robertson, a Human Rights Watch jogvédő szervezet ázsiai igazgatója azt mondta, bár a három elítélt tiszteletlen módon járt el, tettük semmiképpen sem érdemel börtönt. Mianmart az utóbbi időben nemzetközi bírálatok érték a buddhista nacionalizmus térnyerése és a vallási erőszak elharapódzása miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek