Schengen után: Európa egykori határátkelői ma

20 éve, 1995 márciusában lépett gyakorlatban is életbe a Schengeni Egyezmény, amely mára teljesen átformálta az Európán belüli utazás élményét.

Portugália/Spanyolország
Galéria: Elhagyott határátkelők
(Fotó: Ignacio Evangelista)

A cnn.com egy spanyol fotográfus, Ignacio Evangelista képeiből válogatva emlékezett az EU egykori és mai tagállamaira, amelyek élete is gyökeresen megáltozott a határok eltörlésével. Mint Evangelista mondja, gyerekkora óta lenyűgözték a határátkelők, melyeknél annak idején meg kellett állni, és ahonnan a hatóságoknak jogában állt visszafordítani az embereket.

Ausztria/Magyarország
Galéria: Elhagyott határátkelők
(Fotó: Ignacio Evangelista)

A határátlépés a sorban állással, vízumpecsétekkel az útlevélben, a másik pénznemben számolással, a kultúraváltás fizikai megélésével részben a múlté. Az elhagyatott átkelők épületei, a sorompók azonban sok helyen még ma is megvannak, és a mai napig emlékeztetnek a kontinens történelmére.

A fotós több fiatalkori emléke is arra motiválta, hogy nekiálljon felkeresni és megörökíteni ezeket a helyszíneket. A kilencvenes évek elején Interrail-jegyekkel utazott keresztül-kasul az országokon, és élénken megmaradt benne egy olasz-jugoszláv határon történt incidens.

Lengyelország/Csehország
Galéria: Elhagyott határátkelők
(Fotó: Ignacio Evangelista)

„Hajnali kettő vagy három körül a vonat megállt, katonák jöttek fel és mindenkire ráordítottak, mint valami kémfilmben. Körülbelül fél óra várakozás után mentünk tovább; 18 évesen ezt nagyon izgalmasnak és viccesnek találtam, de visszatekintve már egyáltalán nem az."

„Ha ma ránézek a határátkelőkre, nagyon érdekesek. Kicsit furák, és megérint a valami kísérteties hangulat is."

Spanyolország/Franciaország
Galéria: Elhagyott határátkelők
(Fotó: Ignacio Evangelista)

Evangelista a nyitott Európa híveként egy olyan időszakban, amikor több nemzet is gazdasági vagy politikai elhatárolódást fontolgat, szívesen emlékszik egy esetre, ami alátámasztja Schengen után című projektje emberi oldalának fontosságát.

Ausztria/Magyarország
Galéria: Elhagyott határátkelők
(Fotó: Ignacio Evangelista)

Éppen a fényképezőgépét rakta össze az osztrák-magyar hatáton, amikor az osztrák oldalról érkezve egy férfi parkolt le a közelben. Két perc múlva megjelent egy nő is, a magyar oldalról. „Beszélgetni kezdtek, és szüntelenül csókolóztak. Körülbelül tíz perc után ki-ki visszaindult a saját országa oldalára, és én arra gondoltam, Schengen nélkül e pár számára most nem lenne jövő."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek