Házhoz jön a múzeum Hongkongban

Házhoz jön a múzeum Hongkongban.

Múzeumbuszokat indítanak Hongkongban, melyek szó szerint házhoz viszik a művészetet - írja a hongkongi médiát forrásként megjelölve az MTI. 

Fotó: Felix Wong

A busz és múzeum angol megfelelőinek összeolvasztásából keletkezett, "buseum" becenevet viselő kezdeményezés az ötletgazdák szerint kettős célt szolgál. Egyrészt a Hongkong belvárosától távolabb élőket és a kulturális életben nem, vagy csak ritkán résztvevőket próbálja elérni és szélesíteni látókörüket, másrészt a kultúrbusz a helyi művészek munkáinak bemutató fórumává is válna.

A szervezők a külvárosi területek mellett a hongkongi diákok megszólítására külön hangsúlyt fektetnek, a buszok az oktatási intézmények körül is járnak majd. Az első járatok indítását a következő iskolaév elejére, szeptemberre időzítették. A buseumok kialakítása egyszerű: a közlekedésben is használt járművek belsejéből kiveszik az üléseket, így alakítják át az utasteret kiállítótérré, mindig egy-egy téma köré építve az aktuális tárlatokat - áll a tervekben.

Az első évben a téma az átváltozás lesz, a buszokban a helyi kortárs képzőművészek klasszikus és modern stílusú műveit vonultatják fel. Az ötletgazdák százezrek elérésében reménykednek, tovább emelve ezzel a múzeumlátogatók számát, mely a kulturális tárca adatai szerint tavaly 6,5 millió főt tett ki Hongkongban.

A városállam lakói nyitottak a rendhagyó művészeti kezdeményezésekre: két éve a világjáró óriás gumikacsa is úszkált a kikötőjükben.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek