Tönkretették a híres olasz templom freskóit a restaurátorok?

Tönkretették a híres olasz templom freskóit a restaurátorok?

Leállíttatta az umbriai Assisi bazilikája freskóinak helyreállítását az olasz kulturális minisztérium, mivel a tárca szerint a beavatkozás erőteljesen módosította az eredeti 14. századi alkotások színét és részleteit is, írja az MTI.

Túlzottan magabiztosnak nevezte az Assisi jelképének számító Szent Ferenc bazilika alsó templomában zajló restaurálást Francesco Scoppola, a minisztérium műemlékvédelmi igazgatója. Véleménye szerint az eddigi helyreállítási munkák teljesen megváltoztatták a bazilika falait fedő freskósorozat eredeti színárnyalatait, és a restaurálás következtében több helyen teljesen láthatatlanná váltak az ábrázolások részletei.

 

A bazilika altemplomaFotó: Dennis Jarvis / Wikimedia Commons

A freskókat a középkori itáliai festészet legnagyobb művészei - Giotto (1267-1337), Simone Martini (1284-1344) és Pietro Lorenzetti (1280-1348) - festették. Scoppola úgy fogalmazott: Assisi bazilikája háborúkat és földrengéseket is túlélt, egy restaurálás sem okozhat nagyobb károkat.

A bazilikában szolgáló ferences szerzetesek az umbriai műemlékvédelmi felügyelet véleményét is kikérték, amely szerint azonban a restaurálás semmilyen kárt nem okozott a középkori freskókban. A restaurátorok egyszerűen eltávolították a freskókat fedő szennyeződésréteget, és emiatt a freskók színei szokatlanul világossá váltak.

Az Assisi bazilikának az egész világon ismert freskóit utoljára 1968-ban restaurálták. Az 1997-es umbriai földrengésben a bazilika felső templomának mennyezete leomlott és 80 ezer apró darabra tört. Ezeknek csak egy részét sikerült felhasználni az újjáépítéshez, amely 2006-ra ért véget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek