Nyárra elkészülhet Kőrösi Csoma Sándor himalájai szobája

Nyárra elkészülhet Kőrösi Csoma Sándor himalájai szobája

Nyáron befejeződhet Kőrösi Csoma Sándor az indiai Zangla egykori királyi palotájában található szobájának felújítása - írja az MTI.

Az egykor mindösszesen öt falu felett uralkodó zanglai királyok 16. században épült palotájában Kőrösi Csoma Sándor több mint egy évet töltött el a tibeti történelmet és nyelvet tanulmányozva a 19. században. A négyezer méteres magasságban épült palota megőrzésén 2008 óta dolgoznak magyar önkéntesek, a felújítási munkálatok közül gyakorlatilag már csak a magyar felfedező szobáját rejtő épületrész van hátra.

 

Fotó: Raphael Affentranger / flickr

A Csoma Szobája Alapítvány vezetője elmondta, hogy szándékosan hagyták pont ezt a négyemeletes épülettömböt a munka végére, ugyanis biztosak akartak lenni abban, hogy mire nekikezdenek Kőrősi Csoma Sándor szobájának - amely a munkálatok szempontjából a legnehezebb, legveszélyesebb részén található az épületnek -, már sikerült mindent megtudniuk a hagyományos helyi építészetről.

 

Fotó: Raphael Affentranger / flickr

Az utóbbi években az alapítvány segítségével nyaranta kiutazó önkéntesek egy passzív, szolárszerkezetes "napiskola" felépítésén is sokat dolgoztak már, de ők hozták rendbe a dalai láma tavalyi látogatása alkalmából a Himalája legnagyobb történelmi sztúpáját is, emellett a zanglai palota könyvtárának anyagát is elkezdték feldolgozni. Az alapítvány nem szeretné befejezni működését a palota elkészülte után sem, azt tervezik, hogy magyarországi és kárpát-medencei helyszínekre is kiterjesztik az örökségvédelmi munkát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek