Éjszakai pucérbunyó lesz holnap Japánban

Éjszakai pucérbunyó lesz holnap Japánban

Február 21-én rendezik meg idén a Hadaka Matsurit, vagyis a híres japán Meztelen Fesztivált, ahol évente közel tízezer férfi vetkőzik ágyékkötőre a szerencsés esztendő reményében.

A japánok híresek különleges, sokszor elképesztő ünnepi szokásaikról, ám a Meztelen Fesztivál mind közül a legfurább rendezvény az egész Távol-Keleten. A Hadaka Matsurit országszerte különböző időpontokban és szokásokkal ünneplik meg a helyiek, de a fesztivál csúcspontja immár több mint 500 éve az okoyamai Saidai-ji templom szertartása, amely a holdújév kezdete alkalmából rendezett 14 napos ünnepet koronázza meg.

Fotó: Japánspecialista

 Minden év február harmadik szombatján férfiak ezrei özönlenek Okayamába, ahol a fesztivál egy megtisztulási rituáléval kezdődik. A résztvevők előbb ágyékkötőben közösen megmártóznak a templom hideg vízzel teli medencéjében, amivel megtisztulnak az előző évi szerencsétlenségtől és rossztól, majd a főépületnél a szerzetesek tisztaságot és szerencsét jelképező vízzel locsolják le őket.

Az ünnep lényege azonban csak ezután következik, amikor pontosan este tíz órakor kialszanak a fények, és a templom főpapja az ablakból a hívők közé dobja a két shingit, a szerencsét hozó fabotokat. A húsz centis pálcák a hagyomány szerint különleges szerencsét biztosítanak gazdájuknak, így a hívők tömege ádáz küzdelmet folytat ezek megszerzéséért. Mivel a botokat nem elég elkapni, meg is kell tartani őket, valamint eljuttatni a kijelölt helyig, a meztelen férfiak csatája akár hosszú ideig is eltarthat.

Fotó: Japánspecialista

 „Habár számunkra teljesen értelmetlennek tűnhet ez a rituálé, a japánoknál nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a szerencse kultúrájuk mozgatórugója"– mondta el a Japánspecialista utazási iroda vezetője.

Érdekességek a fesztiválról
A fesztiválon csak a 12 évnél idősebb, alkoholt nem fogyasztó és tetoválást sem viselő férfiak vehetnek részt, akik a szertartás során az ágyékkötőn kívül még szemüveget sem vehetnek fel. A nőknek szerepe a fesztivál során igen csekély, mindössze annyi a dolguk, hogy ők is részt vegyenek a megtisztulásban, és fehér lepelbe burkolózva merüljenek bele a templom medencéjébe.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek