Nyugdíjba megy a londoni Természettudományi Múzeum híres dínója

Nyugdíjba megy a londoni Természettudományi Múzeum híres dínója

A britek legnagyobb bánatára nyugdíjba küldik a londoni Természettudományi Múzeum híres dinoszaurusz csontvázát - adta hírül az MTI.

 

DippyFotó: Mikel Ortega / flickr

Az intézmény bejelentette, hogy a Dippynek becézett 26 méteres replika helyét egy kék bálna eredeti csontváza veszi át a múzeum katedrálisszerű főcsarnokában, amely harmincöt éven át adott otthont a Diplodocus-dinoszaurusznak. A 25 méteres bálna maradványait 1938 óta az intézmény egy másik csarnokában őrzik.

A Diplodocus 150 millió évvel ezelőtt élt Észak-Amerikában, a gipszmásolatot pedig több mint egy évszázaddal ezelőtt állították ki először a londoni múzeumban. ,,Mindenki szereti Dippyt, ám ő csak egy másolat. Ezt a múzeumot éppen az teszi különlegessé, hogy a valódi természetet őrizzük benne, lehetőséget adva saját kutatóinknak, illetve a hozzájuk hasonló, szerte a világban élő több ezer szakembernek, hogy valódi kutatásokat végezhessenek" - mondta el a múzeumigazgató.

A cserére persze nem egyetlen éjszaka alatt kerül sor: a kék bálna nagyjából 2017-re kerül majd az új helyére. A csontvázra 1891-ben tettek szert a múzeum kurátorai, ám a maradványokat csak 1935-ben tárták a nagyközönség elé. A csontvázat most szétszerelik, a darabokat gondosan megtisztítják és katalogizálják, majd kábelekkel erősítik fel a csarnok mennyezetére, olyan hatást keltve, mintha az állat épp alámerülne a habokban. Dippy sem kerül a süllyesztőbe, a replika valószínűleg egy nagyobb kiállítás része lesz, amely azt mutatja be, hogy miként éltek a dinoszauruszok, sőt, még az sem kizárt, hogy a népszerű csontváz országos turnéra is indul majd.

A hír hallatán a közösségi portálokon sokan adtak hangot szomorúságuknak. Az egyik Twitter-hozzászólás szerint "kicserélni Dippyt egy kék bálnára olyan, mint vécépapír-gurigákkal helyettesíteni az Eiffel-tornyot". Mások a múzeumban tett gyermekkori látogatásaik emlékét elevenítették fel a portálon.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek