Léggömbrekordot dönt két férfi

Léggömbrekordot dönt két férfi

Egy Csendes-óceán fölötti átkeléssel a leghosszabb és a legtovább tartó léggömbutazás rekordját is meg akarja dönteni egy vasárnap útnak indult amerikai és orosz férfi - jelentette be az albuquerque-i léggömbmúzeum tájékoztatása alapján az MTI.

Az amerikai Troy Bradley és az orosz Leonyid Tyuhtyajev a japán Szagában, helyi idő szerint vasárnap reggel fél hétkor emelkedett a magasba egy héliummal töltött léggömbbel, hogy a Csendes-óceán fölött átkelve, több mint 8383 kilométer és több mint 137 levegőben töltött óra után az amerikai Oregon államban érjenek földet, ezzel két új világrekordot is felállítva. Az eddigi leghosszabb, 5209 mérföldes (8383 kilométeres) léggömbbel megtett utat 1981-ban tették meg, amikor első ízben - és mostanáig egyetlenként - repült át a Csendes-óceán fölött egy léggömb, emberrel a kosarában. A legtovább tartó léggömbrepülés rekordját pedig három amerikai állította fel 1978-ban, amikor 137 óra alatt keltek át az Atlanti-óceánon.

Képünk illusztráció! Fotó: Matthew Paulson / flckrForrás: Travelo

 Az új, kétfős nemzetközi expedíció hat nap alatt tervezi megtenni az utat Japán és az Egyesült Államok nyugati partja között, de a földet érés pontos helyét és időpontját nem jelölték ki. Mivel a léggömb akár tíz napig is a tartózkodhatna a levegőben, a pilóták úgy is dönthetnek, hogy a szárazföldet elérve nem szállnak le rögtön, hanem addig folytatják a repülést, ameddig csak tudják. A Two Eagles (Két sas) nevet viselő, csúcstechnológiájú léggömb legalább 4500 méteres magasságban halad majd, a pilótáknak pedig a lehető legjobb formában kell lenniük, hiszen napokat fognak eltölteni egy mindössze 10 Celsius fokos kabinban, kevés oxigénnel és alvási lehetőséggel. A repülést az albuquerque-i Anderson-Abruzzo Nemzetközi Léggömbmúzeumból felügyelik, de figyelemmel kísérik majd az Arizonai Egyetem kutatói is, akik a fáradtságnak a kognitív képességekre gyakorolt hatását vizsgálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek