Top európai gasztrofesztiválon lettünk díszvendégek

Top európai gasztrofesztiválon lettünk díszvendégek

Magyarország a díszvendége a legrangosabb német konyhaművészeti fesztiválnak, a Gourmet Festival Syltnek - adta hírül az MTI.

Az északi-tengeri Sylt gasztronómiai jelentőségét mutatja, hogy az alig száz négyzetkilométeres szigetre tíz Michelin-csillag jut: három étterem büszkélkedhet két Michelin-csillaggal, négy további vendéglőnek pedig egy-egy csillaga van. A kortárs magyar konyhaművészet ebben a környezetben mutatkozik be a szombatig tartó négynapos fesztiválon, amelyet idén tizenhatodik alkalommal rendeztek meg.

A fesztivál honlapja szerint az utóbbi években a magyar konyhaművészet fejlődött a legnagyobb mértékben Európában. A "régi hagyományok, a tehetség és az új trendek révén egészen sajátos kulináris világ jött létre" - emelték ki a szervezők, rámutatva, hogy alapos környezettanulmány révén választották ki a fesztiválon Magyarországot képviselő borászokat és szakácsokat.

SyltFotó: Sharkomat / flickr

A tokaji borvidékről Szepsy Istvánt hívták meg, Villányból Gere Attilát, Egerből Lőrincz Györgyöt, a Balaton-felvidékről Jásdi Istvánt, a dél-balatoni régióból Légli Ottót, Szekszárdról pedig Heimann Zoltánt. A mesterszakácsok között van Ruprecht László, aki egyebek között a 2011-es magyar uniós elnökség gasztronómiai tanácsadója volt, Takács Lajos, a budapesti Lacipecsenye bisztrókonyha főnöke, Bolyki Péter, a Corinthia Hotel Budapest vezető séfje, Horváth Gábor, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely főszakácsa, és részt vesz a fesztiválon az első berlini magyar borbisztró, a Budapest Calling képviseletében Forrai Miklós is.

Egy-egy szakács és borász közösen mutatja be tudományát, például Gere Attila Ruprecht Lászlóval együtt készített vacsorát Magyar rapszódia öt tételben címmel csütörtök este. A házigazdák vezető sylti "gasztrointézmények", köztük a két Michelin-csillaggal kitüntetett Söl'ring Hof és az egy csillaggal rendelkező Landhaus Stricker. A nyitó- és a zárófogadáson valamennyi magyar résztvevő bemutatkozik, és szerveznek két úgynevezett gourmet szafarit is, melynek során a vendégek öt állomást látogatnak végig, és mindenhol két-két fogást és bort kóstolnak meg.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek