Eltűnhet az egyik legértékesebb világörökségünk

Eltűnhet az egyik legértékesebb világörökségünk

Csökkenteni akarják egy hatalmas, érintetlen erdőkkel, tavakkal és hegyekkel borított világörökségi terület védelmét Tasmaniában- írja az MTI.

Mount Field Nemzeti ParkFotó: JJ Harrison / flickr

 A világörökségi listán Tasmaniai Vadon néven szereplő, az ausztrál sziget mintegy ötödét kitevő, másfél millió hektárnyi területet egy kormányzati tervezet szerint hamarosan megnyitnák a turizmus és a szelektív fakitermelés előtt is. (Ez utóbbi a területnek az UNESCO világörökségi listájára való 1982-es felkerülése óta tilos.)

A területre vonatkozó korábbi kormányzati vállalások még arról szóltak, hogy a vadont a jövőben "a jelenlegi vagy annál jobb állapotban" megőrzik. A mostani tervezet azonban még a terület elnevezéséből is kivenné a "vadon" szót, arra hivatkozva, hogy az problematikus az őslakók szempontjából, mivel arra utal, hogy a táj emberi kultúrától teljesen érintetlen. Ehelyett a "természeti táj" elnevezést szeretnék a jövőben alkalmazni.

A terület védelmének csökkentését Tasmania kormányzata a várható gazdasági előnyökkel magyarázza. Mint Tasmania természet- és örökségvédelmi minisztere rámutatott, a tervezettel olyan kiegyensúlyozott helyzetet szeretnének teremteni, amiben tiszteletben tartanák a természeti és a kulturális értékeket, ugyanakkor használnák és az emberekkel is megosztanák a vadont. A terület státuszának megőrzéséért küzdő Wilderness Society vezetője viszont gyalázatosnak nevezte a kormányzat terveit, amelyek szerinte aláássák a terület természeti értékeinek védelmét. Szerinte az, hogy eddig vadonként kezelték a területet, nem csupán igazgatási szempontból volt előnyös, de segített megalapozni a sziget turizmusát is, ezért "őrültség" lenne ezen változtatni. Hozzátette továbbá, hogy a terv utat nyitna a terület gazdasági kiaknázása előtt, ez pedig a világörökségi státuszt is veszélybe sodorná. Éppen ezért közösségi, politikai és nemzetközi akciót is terveznek a javaslattal szemben.

Cradle Mountain-Lake St Clair Nemzeti ParkFotó: Marc Dalmulder / flckr

 A tavalyi évben már ki szeretett volna vonni egy hetvennégyezer hektárnyi erdőt a világörökségi védelem alól az ausztrál szövetségi kormányzat, de az ENSZ illetékes bizottsága akkor késlekedés nélkül lesöpörte a javaslatot az asztaláról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek