Osztrák sítippek nem síelőknek, családoknak és maximalistáknak

A Wilder Kaiseren annyit síelhet egyhuzamban, mint még soha, Dorfgasteinben több tucat plüssállattal szemezhet felvonózás közben, Innsbruckban pedig garantáltan megmarad a családi béke akkor is, ha apa inkább a város építészetét csodálná, míg anya szorgalmasan karcolja az íveket a pályákon.

Nem döntött még az idei sívakációról, mert nem tudja, hova menjen a társaság síelni, ha nem csak síelők vannak a csapatban? Vagy hogy melyik a legbarátságosabb családi síterep, és hová menjen, aki mindenből a legeket akarja? Segítünk!

Maximalistáknak: SkiWelt Wilder Kaiser/Brixental

Mennyire van messze? Közepesen. A Budapest-Ellmau távon 638 kilométert kell legyűrni: Salzburgig az autópályán általában tempósan lehet haladni (kivéve, ha baleset vagy útfelbontás van, mert akkor állhatunk a dugóban), Salzburg után pedig a völgyben kanyargó úton közelíthetjük meg a síterepet. (Aki imádja az autópályát, az továbbmehet Kufstein felé is, de ha nincs borzasztóan rossz időjárás, mi inkább a nyugis völgyre szavaznánk.)

Wilder Kaiser
Galéria: Osztrák sítippek
Fotó: Joerg Klueter / flickr

Mit tud? A maga kétszáznyolcvan, lecsatolás nélkül besíelhető kilométerével Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe. A völgy települései közül a legkomolyabb turista-infrastruktúra Ellmauban épült ki, mely ennek ellenére igyekszik megőrizni falusias báját. A leghangulatosabb településnek ottjártunkkor Söllt szavaztuk meg – vacsora után különösen jól esik itt a séta az autómentes főutcácskán. A hatalmas síterepen kilencven felvonó és több mint hetven hütte található – a Sielok.hu azt írja, hogy átlagosan három és fél kilométerenként be lehet térni valahova. Bár viszonylag alacsonyan fekszik, mégis hóbiztos terepnek mondható, hiszen mintegy kétszázhuszonöt kilométernyi pályát hóágyúval is síelhetővé tudnak tenni.

Mi tavaly február elején egy hetet töltöttünk el itt, legjobban a terep méreteit, a Wilder Kaiser hegyvonulatra nyíló fantasztikus panorámát és a széles pályákat szerettük. Ami kevésbé volt jó, az az, hogy nagyon sok helyen keresztezik egymást a pályák, így folyamatosan résen kell lenni, nehogy ütközés legyen a vége. Illetve, hogy délutánonként a völgybe vezető pályákon inkább vízisíelni lehetett.

Salzburg is megér egy sétát
Galéria: Osztrák sítippek
Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Mit lehet még csinálni a síelésen kívül? Salzburg nyolcvan, Kufstein húsz kilométerre található a sítereptől, így ha beiktatunk egy-egy pihenőnapot, már mehetünk is Salzburgba Mozart-golyót kóstolni, szűk utcákon bolyongani, vagy éppen az egykori várbörtönben borzongani Kufsteinben. Ráadásul, ez utóbbi Söllből közvetlen busszal is elérhető.

Milyenek a hóviszonyok? A völgyben 30, a hegyen 40 centis a hó, jócskán ráférne a terepre egy kiadós havazás.

Családoknak: Dorfgastein

Mennyire van messze? Budapesttől Dorfgastein 628 kilométerre található, Salzburgig autópályán, onnantól alsóbbrendű utakon közelíthetjük meg a Gastein-völgyet.

Mit tud? Dorfgasteinben hamisítatlan osztrák falusi életérzés, hangulatos kis éttermek és hegyi hütték, birkanyájak, és végtelen nyugalom várja az embert. Ráadásul közvetlenül innen indul a Gastein-völgy – szerintünk– legjobb pályarendszerére, a Dorfgastein/Grossalrtalra a kabinos felvonó.

Ittjártunkkor a terep csodás panorámájával, és változatos, széles, belátható, nagyon jól kezelt pályáival lopta be magát a szívünkbe. Összesen nyolcvan kilométernyi sípálya, gyerek és felnőtt funpark, egy cuki hegyi kápolna, egy plüssállatokkal dekorált ülőlift, és egy jókora iglu is várja a síelőket. Utóbbiban egy speciális, kora reggeli programcsomagra is benevezhetünk: reggelivel várnak, majd mi vehetjük birtokba elsőként a frissen kezelt pályákat.

Széles, jól belátható pályák, Grossarl
Galéria: Osztrák sítippek
Fotó: mimi / Travelo

Mit lehet még csinálni a síelésen kívül? Bad Gasteint a hatalmas vízesése, és a pompás, ám sajnos többnyire elég ramaty állapotú századfordulós grand hotelei miatt érdemes megnézni. Ezek mellett egy viszonylag hosszú, esténként kivilágított szánkópályát is találunk itt. A szánkópálya tetején található Európa egyik legrégebbi hüttéje, a Bellevue Alm. Mindenképp próbálják ki – megközelíteni egy retro ülő felvonóval lehet, rendelni pedig sajtfondüt és császármorzsát rendeljenek!

A kisvárosias Bad Hofgasteinben pedig élményfürdő várja a családokat: a felnőtteknek a pazar – és szigorúan textilmentes – szaunarészleg lesz a kedvence, a gyerekeknek pedig a sodrófolyosó és a csúszdák. A melegvizű, bentről induló, kültéren folytatódó medence és az onnan elénk táruló kilátás pedig garantáltan az egész családnak tetszeni fog.

Bad Hofgastein, sétálóutca
Galéria: Osztrák sítippek
Fotó: mimi / Travelo

Milyenek a hóviszonyok? Jelenleg a völgyben 45, a hegyen 95 centis a hóréteg.

Nem síelőkkel síelni indulóknak: Innsbruck

Mennyire van messze? A Budapest-Innsbruck táv nem mondanánk, hogy rövid, összesen 725 kilométert kell autóznunk – vagy opcionálisan vonatoznunk – idáig. Cserébe majdnem végig autópályán jöhetünk, így viszonylag gyorsan fogynak a kilométerek.

Mit tud? Közvetlenül a város fölött található a Nordkette síterep, melyre a városközpontból siklóval juthatunk fel, a dizájnos megállókat pedig Zaha Hadid tervezte. A terepen leginkább a freeride rajongói fogják megtalálni a számításaikat, de pár kezelt pályát is találunk itt, a kilátás pedig fantasztikus.

A Nordkette síterep közvetlenül Innsbruck fölött található, a kilátás pedig ilyen innen
Galéria: Osztrák sítippek
Fotó: mimi / Travelo

Persze nem kell ennyi pályával beérni, a város mellett található például a Patscherkofel, a Mutterer Alm és a Schlick200, kicsit messzebb pedig a fura nevű, ám annál klasszabb Axamer Lizum terep, ahol az 1964-es és 1976-os téli olimpiát is rendezték. Ez utóbbi számunkra a kedves kis piros siklójáról és a csúcson található, nyitható tetejű, környezetbarát panorámaétterméről nevezetes.

Sőt, személyes kedvencünkért, a Stubai gleccserért sem kell kibírhatatlanul sokat utazni Innsbruckból. A terepek autóval is megközelíthetők, de a belvárosból induló, síbérlettel ingyenesen igénybe vehető buszokkal is könnyedén eljuthatunk célunkhoz.

Innsbruckban télen is jó várost nézni - képünkön a Hofburg látható
Galéria: Osztrák sítippek
Fotó: mimi / Travelo

Mit lehet még csinálni a síelésen kívül? Míg a csapat síelő tagjai a fent említett pályarendszereket látogatják végig, a nem síelők nagyokat sétálhatnak a hangulatos óváros szűk kis utcácskáin. Érdemes bemenni az egykori császári rezidenciába, a Hofburgba, és a Népművészeti múzeum (Volkskunstmuseum) is kincseket rejt. De akkor sem fognak csalódni Innsbruckban, ha nem múzeumjáró típusok. Az óváros apró boltokkal hívogat, az alpesi állatkertben pedig a heti cukiság-adagot is letudhatják.

Milyenek a hóviszonyok? Jelenleg a Nordkettén 68 centis, Axamer Lizumban pedig a völgyben 30, a hegyen 60 centis a hóréteg. A Stubai gleccseren a völgyben 20, a hegyen 170 centis a hóréteg, így itt biztos nem lesz gond.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek