Újra lehet a kaliforniai éttermekben libamájat rendelni

Újra lehet a kaliforniai éttermekben libamájat rendelni

Megsemmisítette Kalifornia állam libamáj-árusítási tilalmát egy Los Angeles-i szövetségi bíró, mivel ellentétesnek tartotta azt az amerikai kereskedelmi törvényekkel. Stephen V. Wilson szövetségi bíró szerdai ítéletében úgy találta, a libamáj és más baromfitermékek kereskedelmének szabályozásában a szövetségi kormány nagyobb hatáskörrel rendelkezik, mint az egyes államok - írja az MTI.

Robin Cerutti / Europress / Getty

 A kaliforniai képviselők már 2004-ben megszavazták a libatömési és libamáj-árusítási tilalmat, mely csak 2012 júliusában lépett hatályba. Azok az éttermek, ahol mégis felszolgálták a fogást, akár 1000 dollár (270 ezer forint) bírságot is kockáztattak.

Egy Hermosa Beach-i étterem, a Hot's Kitchen, valamint Kanada és New York libatenyésztőinek szövetsége pert indított a szabályozás ellen. Ügyvédjük, Michael Tenenbaum a szövetségi bíró döntését "nemcsak a libamáj, hanem a szabadság" győzelemének is nevezte. Elmondta: kanadai és New York állambeli ügyfelei naponta legalább 15 ezer dollárt (4 millió forint) veszítenek a tilalom miatt.

A PETA állatvédő szervezet szerdán közleményt adott ki: "Vonal lesz a homokban minden étterem előtt, amelyik újra felszolgálja a konzervdobozba zárt erőszakot, a vonalat átlépők falánknak tekinthetők, akiket még az állatkínzás sem tart vissza kedvenc csemegéjüktől."

A libatömés tilalma továbbra is érvényben marad Kaliforniában, de a másutt tömött állatok máját immár szabadon árusíthatják a nyugati parti államban.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek