Lekopizták Ozirisz mitikus sírját

Lekopizták Ozirisz mitikus sírját

Ókori temetkezési helyet tártak fel Luxorban, amely az ásatásokat végző régészek szerint Ozirisz mitikus sírjának kicsinyített mása lehet - közölte az MTI.

A holtak és a túlvilág istenének tiszteletére több mitikus sírhelyet is építettek az ókorban, ezek közül is a leghíresebb az abüdoszi Ozireion.

A Nílus nyugati partján, a Nemesek Völgyében felfedezett befejezetlen sír belsejében megtalálható Ozirisz sírjának az óegyiptomi leírásokban szereplő összes jelképe. Ennek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a síremlék a Kr.e. 752 és a Kr.e. 525 közötti időszakban épülhetett, mert kizárólag ebben a korban jelent meg az Ozirisz-szimbolika a magánsírokban.

 

Fotó: CsehTimi / Indafotó

Az építmény egy nagy keresztirányú oszlopcsarnokból áll, melynek északi falától lépcső vezet az istennek szentelt terembe. Ozirisz szobra egy boltíves szentélyben ül, amit folyosó vesz körül, mintegy elszigetelve és védelmezve őt.

A szoborral szemben kezdődik az a lépcső, amely egy kilenc méter mély aknába vezet. Itt újabb csarnok található, ahonnan egy hat méteres akna nyílik, ez a temetkezési komplexum legmélyebb része. A sírkamra a feltételezések szerint a szobor alatt lehet.

Az Ozirisz-szobrot körülölelő folyosó nyugati oldalán újabb terem található. Innen egy hét méter mély akna nyílik, melynek alján északi, déli, keleti és nyugati irányban egy-egy terem található. Utóbbi falait domborművek díszítik: rohanó démonok és késekkel felfegyverkezett istenségek, akik az elhunyt földi maradványait őrzik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek