Öt sziklaszirtre épült bámulatos hely, amit egyszer az életben látni kell

Több száz méterrel a mélykék, háborgó tenger fölött egyensúlyozó, pasztellszínű városok, tériszonyosoknak erősen ellenjavallt sétaösvények és viaduktok, sziklafalból kiemelkedő, vagy éppen arról lecsüngő házikók. Fedezzék fel velünk ezeket a bámulatos helyeket!

Európa legnépszerűbb turistacélpontjai közt több sziklaszirtre épült várost találunk. Nem véletlenül: a meredek csúcsokon egyensúlyozó tarka házak tényleg nagyon különleges látványt, és remek fotótémát nyújtanak. Mutatjuk közülük a kedvenceinket.

Szantorini, Görögország

Fehérre meszelt falak, jellegzetes indigókék kupolák, girbe-gurba gyalogösvények, világszép naplementék, vulkanikus táj, fodrozódó tenger – ez mind Görögország legnépszerűbb szigete, Szantorini. Gyakorlatilag minden görög termék csomagolásán, képeslapon, katalóguson ez az Athéntól 200 kilométerre, az Égei-tengerben található, félhold-alakú földdarabka szerepel.

Oia, Szantorini
Galéria: Öt sziklaszirtre épült bámulatos hely
mimi / Travelo

 A sziget nagy része egyébként meglehetősen kopár és lapos. A meredek, fekete és vörös színekben játszó sziklaszirteket, és a rájuk épült mesebeli településeket a mai napig aktív vulkán felé eső oldalon kell keresni. Két ilyen városkát találunk erre: Firát és Oiát. Fira a sziget fővárosa, nyüzsgő éjszakai élettel, szuvenírüzletekkel, ékszerboltokkal és éttermekkel telezsúfolt, szűk utcákkal, valamint fenséges kilátással a hófehérre meszelt ortodox katedrális elől. Itt több pad várja a megfáradt utazókat, ahonnan ingyen élvezhetjük korlátlan ideig az egyedülálló látványt.

A sziget csúcsán található, időtlen hangulatot sugárzó, romantikus Oia busszal vagy autóval húsz percnyire fekszik Firától. Sétálóutcák, jellegzetes kék kupolás templomok és luxushotelek egyensúlyoznak a több száz méterrel a tenger fölött. A klasszikus képeslap-beállításért (és a legszebb naplementéért) az egykori erőd romjaiba kell felmenni. Egyszerűen hihetetlen ez a hely, semmilyen fotó nem tudja visszaadni az érzést, amit negyed óra bambulás vált ki az erőd tövéből.

Cinque Terre, Olaszország

Zöld zsalugáteres, piros és sárga házak egymás hegyén-hátán egy kis tengeri öbölben – aki látott már fényképet az olaszországi Cinque Terréről, biztosan nem felejti. Jó hír az ide vágyakozóknak, hogy nincs is annyira messze: repülővel csak Pisáig vagy Bolognáig kell menni – fapadossal ez egész olcsón menni fog – és innen már csak egy pár órás vonatozás, és ott is vagyunk.

Cinque Terre, Olaszország
Galéria: Öt sziklaszirtre épült bámulatos hely
Li Ka Yee / Europress / Getty

 A Cinque Terre szó szerint azt jelenti, öt föld. Az elnevezés öt pici halászfalut és egy gyönyörű nemzeti parkot takar. Élénkzöld, meredek, teraszosan megművelt domboldalak, türkizkék, kristálytiszta Ligur-tenger, vidám, pasztellszín települések – a fotósok, kirándulók, strandolók, búvárok, apró egyaránt jól fogják magukat érezni itt. Aki a helyi gasztronómiára kíváncsi, piacok, borászatok, főzőkurzusok és különböző fesztiválok várják. Monterossóban például Citromfesztivált és Szardellafesztivált rendeznek, de a levantói Szent Jakab és a tenger ünnepe is különleges.

Amalfi-part, Olaszország

Az Amalfi-part Olaszország Campania tartományában, Nápolytól délre, a Salernói-öbölben található. Természeti szépségei és gazdag történelmi, kulturális öröksége miatt 1997 óta a világörökség része. A festői partszakasz nevét a limoncellójáról nevezetes Amalfi kisvárosáról kapta.

Amalfi-part, Olaszország
Galéria: Öt sziklaszirtre épült bámulatos hely
John Greim / Europress / Getty

 Bár Olaszország első tengeri köztársasága is itt jött létre a 10. században, a környék igazán híressé és népszerűvé a 19. század közepén vált, amikor az útépítés miatt már könnyebben meg tudták közelíteni a látogatók a partot. Manapság a turisták kedvence, az ország egyik legnépszerűbb célpontja.

A partszakasz egyik legjelentősebb községe Ravello, ahol a székesegyházat és a várost a 12. században felvirágoztató Rufolo család villáját érdemes megnézni. Utóbbinak kertjéből csodálatos kilátás nyílik az egész öbölre.

Ha pedig szeretnek kirándulni, és nincs tériszonyuk, az Istenek útja (Sentiero degli Dei) turistautat ajánljuk figyelmükbe. Hihetetlen panoráma nyílik innen az Amalfi-partra és Capri szigetére. A 7,8 kilométeres út Agerolát, Nocellét és Positanót köti össze, bejárására körülbelül három órára, kényelmes túracipőre és mivel olykor egészen szűk, szakadékok mellett vezet, biztos léptekre van szükség.

Pitigliano, Olaszország

Pitigliano Toszkána turisták körében még kevésbé felderített részén, Maremmában található, Grossetóról 80 kilométerre. Olaszország legszebb falvai közt tartják számon – épületei szinte beleolvadnak a sziklákba, melyekre építették őket.

A település már az etruszkok idejében is lakott volt, a középkorban rendszeresen Sienával és Firenzével állt hadban, végül 1604-ben a Toszkán Nagyhercegséghez csatolták. A Medicieket azonban nem érdekelte a város, így csak a 18. században kezdett virágozni – írja Pitigliano történelméről a Toszkanamania.hu.

Pitigliano, Olaszország
Galéria: Öt sziklaszirtre épült bámulatos hely
Marka / Europress / Getty

Érdemes végigjárni az etruszkok tufába vájt útjait, és a település több mint hatvan szűk utcácskáját, amelyek kézműves termékeket és helyi finomságokat kínálnak. És ha már a környéken járnak, Saturnia ingyenesen látogatható, lépcsőzetesen elhelyezkedő, különleges termálfürdőjét semmiképp ne hagyják ki a programból!

Cuenca, Spanyolország

Ha Madridban járnak, és egy kicsit maguk mögött tudnák a nyüzsgő nagyvárost, Cuenca sziklafalról csüngő házaival, hatalmas viaduktjával, modern művészeti múzeumával, street art alkotásaival tökéletes célpont egynapos kiránduláshoz. A spanyol fővárosból gyorsvasúttal ugyanis csupán 45 percet kell utaznunk idáig. Cuenca reptérre hasonlító pályaudvarától már csak egy kis taxizás, és fel is fedezhetjük a sziklaszirtre épült, mór idők óta lakott óváros hangulatos, szezonon kívül kicsit kihalt utcácskáit.

Cuenca, Spanyolország Galéria: Öt sziklaszirtre épült bámulatos helyPilar Azaña Talán / Europress / Getty

 Cuenca különleges, sziklafalról fecskefészekként lelógó házai mellett óriási viaduktját érdemes megnézni, de a tériszonyosok ezt az élményt jobb, ha kihagyják. És egy jó tanács: ha nem akarnak Marylin Monroe nyomdokaiba lépni, ne szoknyában sétáljanak át az építményen.

De a modernitásra vágyóknak is érdemes eljönni ide. „Egyes házakban abszurd kiállítótermeket rendeztek be, egyedi, posztmodern, de a környék házaihoz illeszkedő toldalékokat építettek több házhoz, sőt még a kápolnákat is ellepték a street art művészek alkotásai. Mindez Cuencában annyira jól sikerült, hogy tökéletes példát mutat arra, hogyan lehet a hagyományok megőrzése mellett alternatív, fiatalos, vonzó egy történelmi város" – olvasható a Világörökség blog posztjában, melyben további érdekességeket is megtudhat Cuencáról.

 

Ön melyik helyet nézné meg legszívesebben?
Szantorinit - 525
A Cinque Terrét - 562
Az Amalfi-partot - 447
Pitiglianót - 204
Cuencát - 155
Már mindet láttam - 74
Tériszonyom van, egyiket sem - 37
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek