Öt dolog, amit semmiképp se hagyjon ki Bledben

A Bledi-tó Szlovénia legnépszerűbb turistalátványossága. Aki egyszer eljut ide, azonnal megérti, miért özönlenek ide a látogatók a világ minden pontjáról. Zöldellő erdők, havas hegycsúcsok, kristálytiszta víz, ódon vár, aprócska sziget és remek szálláshelyek várják az ide érkezőket. Öt dolog, amit mindenképp meg kell néznie Bledben.

Aki nem ismeri Szlovénia elsőszámú turistacélpontját, azt gondolná, havas hegycsúcsok övezte türkizkék vizű, gleccservájta tavat csak valami nagyon drága, és nagyon messzi helyen találni. Pedig a képeslap-szépségű Bledi-tó Budapesttől csak 510 kilométerre, azaz egy nagyjából ötórás autóútnyira fekszik. Ma nemzetközi turisták hordái – a kempingező hollandoktól a japán turistacsoportokig – csónakáznak át az ország egyetlen szigetére, hogy megkongassák a szerencsehozó harangot. De már 1855-től működött itt egészséges életre nevelő szanatórium, később pedig Titónak is volt itt nyári rezidenciája.

Pletna, vár, havas hegyek, tó, kacsák - mi kell még?
Galéria: Öt tipp a Bledi-tónál
mimi / Travelo

Egyébként, a Tito-nyaralóban ma négycsillagos szálloda működik, melyben ma is a keleti blokk életérzése keveredik a luxussal. A jugoszláv történelem epizódjait megelevenítő freskókkal díszített egykori bál- és moziterem teraszára kilépve viszont egyből megértjük, miért akart mindenképp itt nyaralni a mindenkori elit.

Legutóbbi bledi látogatásunkkor összegyűjtöttük, mit érdemes megnéznie annak, aki szintén szeretne szerelembe esni a tóval és környékével. Öt kihagyhatatlan dolgot, két programtippet rossz idő esetére, és három remek szállást mutatunk.

Sétálja körbe a tavat!

Jobban nem is kezdhetnénk az ismerkedést a tóval, mint hogy – vérmérséklettől függően – körbesétáljuk, vagy körbekocogjuk azt. Mivel az egész kör kicsit kevesebb mint hat kilométer hosszú, bárki bátran vállalkozhat erre. A kedvenc részünkön közvetlenül a tóra épített pallókon lehet andalogni, kicsit odébb az erdő szélén, a fák árnyékában folytatódik az ösvény.

Kilátás a vár felső teraszáról - a sétaösvény végig a vízparton halad, és bár ezen a képen többnek tűnhet, tényleg nincs több hat kilométernél
Galéria: Öt tipp a Bledi-tónál
mimi / Travelo

Hajózzon be Szlovénia egyetlen szigetére!

Ha megvolt a séta, keressük fel az egyik kikötőhelyet: például a városközpontnál, és az egykori Tito rezidenciánál (Vila Bled) is találunk ilyet. Béreljünk csónakot, vagy fizessünk be egy pletnázásra 12 euróért. Ez utóbbi az autentikusabb, és nem mellesleg sokkal kényelmesebb, ha a spéci csónak végében álló pletnár evez, nem mi.

A szigettel kapcsolatban több legendát is mesélnek a helyiek. Az egyik, hogy ha a templomhoz vezető 99 lépcsőn a vőlegény felcipeli menyasszonyát, a házasság örökké fog tartani. A másik, hogy ha megkongatjuk a templom harangját, valóra válik egy kívánságunk. A harang köteléhez kígyózó sor alapján úgy tűnik, sokan hisznek az efféle legendákban.

Ezen a 99 lépcsőfokon kell felvinni a menyasszonyt
Galéria: Öt tipp a Bledi-tónál
mimi / Travelo

A templom bejáratánál leszurkolt hat euróért cserébe a harangkongatás mellett az óratoronyba is felmászhatunk, valamint egy időszaki kiállításoknak otthont adó részt is megnézhetünk. A látogatást érdemes a sziget kávézójában zárni, ahol az ingyenes és gyors wifinek köszönhetően már tölthetjük is fel a hajókázás közben készült fotóinkat a Facebookra. De nem csak ezért jó betérni: itt megtanulhatjuk az egyik legszlovénebb sütemény, a leginkább a mi bejglinkre hasonlító potica elkészítését, és természetesen kóstolni is lehet. Rengetegféle ízesítéssel készítik, nekünk a mogyorós ízlett a legjobban, a legkülönlegesebb pedig kétségtelenül a tárkonyos volt.

Kóstoljon bledi krémest!

Ha már az édességeknél tartunk: Bledben nem csak poticát, de krémest is muszáj enni! A vaníliás krémet, tejszínhabot és leveles tésztát tartalmazó sütit Ištvan Lukačevič, a Park Hotel cukrásza fejlesztette tökélyre hatvan évvel ezelőtt. A bledi krémes népszerűsége azóta töretlen – a hotellel szemben található, panorámás kávézóban állítólag tizenkét milliót adtak már el belőle. Aki tehát az eredetire hajt, itt érdemes megkóstolnia ezt a sütit, de a tó környékén mindenhol árulják, és mindegyik hasonlóan finom.

A híres bledi krémes
Galéria: Öt tipp a Bledi-tónál
mimi / Travelo

Másszon fel a várba!

Aki nem turistabusszal vagy autóval érkezik közvetlenül a mellette található parkolóba, a tó sétaösvényéről felgyalogolva közelítheti meg a várat. Az alsó udvar kis műhelyében egy Gutenberg-korabeli nyomdagép másolatát nézhetjük meg működés közben. A felső udvaron meseszép kilátást, egy múzeumot és egy éttermet találunk.

Készül a nyomtatvány
Galéria: Öt tipp a Bledi-tónál
mimi / Travelo

A múzeumban a vár és Bled történetét ismerhetjük meg – rossz időben remek program. Az étteremben egyértelműen a fantasztikus panoráma a legjobb, ha tehetik, egy ablak melletti asztalnál igyanak egy kávét, és kóstolják meg például itt a bledi krémest, ahogyan mi is tettük.

További programok rossz idő esetén
Bár az itteni programok többsége a lenyűgöző természetről szól, akkor sem kell kétségbe esni, ha beborul az ég, feltámad a szél és esni kezd az eső. A Ljubljanska cesta 27. alatt található információs központban (Infocenter Triglavska roža Bled) a környék természeti kincseiről láthatunk érdekes állandó kiállítást. Ha a medencéből is a tavat és a várat szeretnénk látni, a Hotel Golfhoz tartozó Živa Wellness központban érdemes magunkat kényeztetni, amíg szebbre nem fordul az időjárás.

Kiránduljon el a Vintgar-szurdokhoz!

A Bledtől mindössze négy kilométerre található Vintgar-szurdokot minden környékre érkezőnek látni kell! A bejáratnál négy eurót kell fizetni a belépésért, és indulhat is a móka. A körülbelül másfél kilométer hosszú völgyben fa hidakon közlekedve csodálhatjuk a sebes vizű, türkizkék patakot, és a körülötte magasodó sziklákat.

Vintgar-szurdok
Galéria: Öt tipp a Bledi-tónál
mimi / Travelo

Valamint egy emberi kéz építette látványosságot is találunk itt: a bohinji vasútvonal egyíves kőhídját, amely 1906-ban épült és 33,5 méter magasban halad át a szurdokon – írja Bled turistainformációs honlapja. A sétaösvény Szlovénia legmagasabb folyami zuhatagánál, a Sum-vízesésnél ér véget. Az út oda-vissza nagyjából egy óra alatt kényelmesen megjárható, és nagyon romantikus, természetközeli élményt nyújt.

Szállástippek
Hotel Astoria: Háromcsillagos hotel tiszta, modern berendezésű szobákkal, kilátással a várra és a tóra. Ingyenes és gyors wifi, aprócska wellness részleg, fedett parkoló, változatos és bőséges reggelikínálat, udvarias és nagyon kedves személyzet. További infó itt.
Garden Village: Környezettudatos üdülőfalu saját fürdőtóval, patakkal, szaunával, cölöpökön álló faházakkal és minden luxussal felszerelt glamping sátrakkal. A sátrakhoz saját kültéri jakuzzi tartozik, odabent étkezőasztalt, kanapét, négy fő számára fekvőhelyet, tágas fürdőszobát, íróasztalt, és üvegtetejű zuhanyzót találunk. A sátorban még tévé és légkondi is van. A Garden Village hangulatos éttermében valódi fűvel borított asztalok, remek helyi borok és jó minőségű, finom fogások várják a vendégeket. További infó itt.
Camping Bled: Sátorhelyek, lakóautóknak parkoló, pároknak kisebb, családoknak nagyobb méretű fakunyhók pár lépésre a tótól. Az aprócska, páros glamping kunyhókhoz egy privát külső fürdőszoba is tartozik, illetve forróvizes dézsa és szauna is rendelkezésre áll. Reggelire vagy vacsorára piknikkosarat lehet rendelni. További infó itt.

 Újabb cikkünk ebben a témában:
Álommelót hirdetett egy szlovén ökofalu - 2016.03.30.
A vendégek pásztorkunyhókban alszanak majd, és néhány napig ők is részesei lehetnek az ott dolgozó pásztorok mindennapjainak. De addig is meghirdettek egy álommunkát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek