3 őrült ír fesztivál kecskekoronzástól a koboldvadászatig

Az ír védőszent, Szent Patrik halálának évfordulójáról Írországon kívül mindenhol máshol is megemlékeznek a világon, ahol vannak ír bevándorlók, és ír kocsmák. De messze nem ez a legmeghökkentőbb írországi buli!

A szent halálának napján, március 17-én, és az azt megelőző hétvégén világszerte zöld díszek lepik el az utcákat, zöld fényfestést kapnak olyan híres épületek, mint például a Sydney-i Operaház, zöld ruhát öltenek az ünneplők, és elkezdődik az írek legnagyobb éves bulija. És bár a dublini Szent Patrik nap a legismertebb, nem ez a legmeghökkentőbb ír fesztivál. Összegyűjtöttük a három legfurcsábbat.

Lisdoonvarna Matchmaking Festival, avagy a kerítők fesztiválja

Furcsán hangzik, de tényleg létezik egy egyedülállókat összeboronáló ünnepségsorozat Írországban. Ráadásul olyan népszerű, hogy minden évben húszezernél is többen vesznek részt rajta. A nagy számok törvénye alapján itt könnyen párra találhat az, aki akar. És még elsietni sem kell a döntést: egész szeptemberben tart ugyanis ez a táncos-zenés fesztivál. Persze egy egész hónapra nem szokás bejelentkezni ide: jellemzően egy-egy hétvégére érkeznek a párkeresők.

 

Galéria: 3 furcsa ír fesztiválFotó: Lisdoonvarna Matchmaking Festival

A zenés programok péntek este indulnak, és hétfő hajnalig tart a buli. Azoknak, akik nem akarják a véletlenre bízni a dolgot, Willie Daly segít megtalálni a szerelmet. Ő a város egyetlen kerítője, aki amúgy ha éppen nem Ámornak segédkezik, az Ennistymon bárt vezeti. Nála érdemes jelentkezni, ha kíváncsi arra, hogy egy igazi kerítő kivel boronálná össze.

Puck Fesztivál: koronát a kecskére

Írország legrégebbi, több mint négyszáz éves fesztiváljának legfőbb eseménye az, hogy megkoronáznak egy kecskét. Az ünnepség három napja alatt ez a kecske uralkodik szimbolikusan a város lakói felett. A Puck Fair minden évben augusztus 10-én kezdődik, a helyszín pedig több száz éve változatlanul a Kerry megyei Killorglin.

 

Galéria: 3 furcsa ír fesztiválFotó: Puck Fair

 

Carlingfordi Koboldvadászat

A koboldok a tündérekkel együtt az ír népmesék visszatérő alakjai. A legenda úgy tartja, a koboldok és a tündérek egyaránt apró méretű lények, a tündérek magányosan álló galagonyabokrokban élnek, a koboldok pedig a földben laknak. A szivárványt követve megtalálhatjuk rejtekhelyüket, no meg az aranyukat. Ennek örömére Louth megyében, Carlingfordban minden évben tömegek indulnak el koboldokat keresni.

Idén március 29-én tartják a koboldvadászatot, ami leginkább a kincsvadászat és a mitológia szerelemgyereként írható le. A hat eurós regisztrációs díj befizetését követően minden résztvevő indulhat koboldokat keresni, melyből százat is elrejtettek Carlingford lejtőin. Figyelem, közülük egy ezer eurót rejt!

Kedvet kapott a koboldvadászathoz?
Az Aer Lingus a nyári menetrendben heti négy napon (hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap) üzemeltet járatot Budapest és Dublin között. Jegyek irányonként már 24 800 forinttól foglalhatók. (x)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek