Hamarosan nyílik a megosztó milánói pavilon

Hamarosan nyílik a megosztó milánói pavilon

Hamarosan nyílik a több fórumon is felzúdulást keltő magyar pavilon a 2015-ös Milánói Világkiállításon. Az esemény beharangozójaként a Castello Sforzesco előtti Expo Gate épületben március 14-15-én nemzeti napok keretében mutatkozhat be Magyarország és pavilonja.

"A világkiállítás témáihoz igazodva a rendezvény a kreatív újrahasznosítás jegyében telik. A világkiállítások történetében az Életkert Pavilon lesz az első olyan építmény, melynek tervezése során alapelv volt, hogy az építmény a kiállítási időszakot követően szétszerelhető és újrahasznosítható legyen. Az acélcsavarokkal összeszerelt vázszerkezet jó példa ennek megvalósítására" - idézi az MTI a pavilont építő Carpathia Kft. nyilatkozatát.

 

Az Életkert Pavilon látványterveFotó: Életkert Pavilon

A tavalyi bejelentéskor a szakmát meglehetősen meglepte, hogynem Gettó Tamás és Hutter Ákos a zsűri döntése szerint első díjas "A Malom" című terve, hanem a második díjas "Alakor", Sárkány Sándor és Ertsey Attila elképzelése szerint épül meg a magyar pavilon. Az Építészfórumon megjelent nyílt állásfoglalás szerint az "Alakor", Sárkány Sándor és Ertsey Attila munkája "giccsbe hajló építészeti paródia, ami nem képviselheti Magyarországot a nemzetközi színtéren, mivel ez ellentétes lenne az ország - mindannyiunk - érdekeivel" - olvasható az Index cikkében. Szőcs Géza kormánybiztos nem sokkal később szintén egy, az Építészfórumra címzett nyílt levélben tette egyértelművé, hogy marad a sámándobos-dínócsontvázas pavilon.

 

A milánói Castello SforzescoFotó: Nick Grosoli / flickr

A május elsején kezdődő Világkiállítás beharangozójaként a résztvevő országok egy-egy nemzeti napon mutatkozhatnak be az olasz városban. A március 14-i hétvége a "Magyar Napok" hétvégéje lesz, melyet Milánó belvárosában, a Castello Sforzesco előtti Expo Gate épületében rendeznek meg. A két napos programsorozat keretében táncház, dzsessz- és világzenei koncertek, és kulináris élmények várják az érdeklődőket a magyar pavilonban. Az 1848-as megemlékezésen többek között előadást tart majd Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, és fellép Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek