Oscar-jelölt úti célok

A kultikus filmek valódi helyszíneire előbb-utóbb megindul a rajongók áradata. A kérdés, hogy ebből tudnak-e, akarnak-e előnyt kovácsolni a turizmus szereplői.

A mashable.com az Oscar-jelölt filmek kapcsán közölt kedvcsinálót forgatási helyszínekről. A népszerű filmek és tévésorozatok valós helyszínein egy idő után magától beindul a zarándoklat, a kérdés, hogy ebből hogyan kovácsol előnyt egy-egy turisztikai szereplő. Lássuk, mire jutottak az amerikai cikkben nyilatkozó illetékesek!

 

Galéria: Oscar-esélyes filmhelyszínekFotó: George Rose / Europress / Getty

Egy játékfilm látványvilága bármilyen reklámnál vagy prospektusnál hatásosabban képes rögzülni a nézők képzeletében, ráadásul ahogyan Brian Ek utazási szerkesztő fogalmaz, a filmekhez érzelmileg kötődnek az emberek. „Azáltal, hogy elutaznak a bennük látható helyekre, szeretnének még mélyebben elmerülni a világukban, szeretnék kielégíteni azt az igényüket, hogy a filmmel való kapcsolatukat még szorosabbra fűzzék."

A Pacific Crest Trail is jóval több egy tetszetős háttérnél a Vadon című filmben. Meghatározza a cselekményszálat, ellenfél és útitárs egyben, azzá teszi az egész sztorit, ami. Mindez pedig akár egy turistacélpont marketingjének új megközelítése is lehet.

Tania Armenta, Albuquerque turisztikai marketing alelnöke jól ismeri a jelenséget: 2007-től, a Breaking Bad (Totál szívás) új-mexikói munkálatainak kezdetétől több ezer rajongó érkezett a városba, hogy élőben is láthassa Walter White viszontagságainak miliőjét.

Az első néhány évad gyártási szakaszában a legjelentősebb bevételt magának a produkciónak a helyi költései jelentették, de miután a sorozat komoly popkulturális tényező lett, az irodájukba betérő emberek érdeklődése is ebbe az irányba fordult. Ezekre az igényekre pedig rövid időn belül vállalkozások, például tematikus túrák épültek; a hirdetésekben ráerősítettek a Walter White-hoz köthető tartalmakra, és a Breaking Bad-turizmus a közösséget megmozgató biznisszé vált. „Ha a desztináció, amiért felelsz, forgatási helyszínné válik, az valóságos aranybánya lehet."

A legjobb filmek legnagyobb ünnepének alkalmából az alábbiakban kiemeltünk néhány különleges, Oscar-várományos látnivalót a filmrajongók számára.

Galéria: Oscar-esélyes filmhelyszínekFotó: Sean Gardner / Europress / Getty

Selma – Alabama, USA

Az Edmund Pettus hídon látható hatásos jelenetet az 1965-ös Véres Vasárnapot követő események eredeti helyszínén vették fel. A híd 2013 óta védett történelmi örökségnek számít, az innen ötórányi autóútra északra, Memphisben található Nemzeti Polgárjogi Múzeumban pedig mindent megtudhatunk Martin Luther Kingről és a polgárjogi mozgalom többi tagjáról. Azok számára, akik különösen a Selmában feldolgozott részletekre kíváncsiak, a múzeum betekintést nyújt a mozgalom történetébe is.

Vadregény (Into the Woods) – Németország, Anglia

A Grimm-mesék kedvelői a történeteket ihlető alsó-szászországi tájban a Német Mesetúra (Deutsche Märchenstraße) elnevezésű turistaútvonalat járhatják be mintegy 600 kilométeren át Frankfurttól északra. Az 1975-ben kijelölt útvonal vonzerejét gyakran alulértékelik, pedig néhány pihenője, mint Steinau vagy Münden valóban meseszerű. Jellegzetes favázas házaik között könnyen belefeledkezhet a messziről jött vándor a tündérmesék világába.

Akik azonban a Vadregény valódi forgatási helyszíneire kívánicsak, azoknak Anglia felé kell venniük az irányt, a London központjától egyenként kb. 2 órányi útra található Doveri várba, vagy a Waverley Apátság romjaihoz. A film erdeit túlnyomórészt a Windsor Great Park fái alakították, de a Richmond Park is bevállalt ezt-azt a produkció kedvéért.

A Grand Budapest Hotel – a Monarchia és Görlitz is inspirálta az alkotókat

Kiábrándító lehet a filmturistáknak, de a vígjátékban látható hotelépület sajnos a valóságban nem létezik. A szállodakülsőkhöz egy körülbelül négy méter hosszú és három méter magas makettet használtak, amelynek elkészítését gondos kutatómunka előzte meg. Az ihletadó épületek között az Osztrák-Magyar Monarchia olyan szállói szerepelnek, mint a Karlovy Varyban található Grand Hotel Pupp és Palace Bristol Hotel, vagy a budapesti Gellért Szálló. A szép neobarokk és szecessziós épületek közül több is büszkélkedhet filmes múlttal, a Pupp Szálló például játszott már a Casino Royale-ban és a Queen Latifah főszereplésével készült Az utolsó vakációban (Last Holiday) is, a Gellért pedig emlékezetes alakítást nyújtott például az Én, a kémben (I Spy) Eddie Murphyvel.

Galéria: Oscar-esélyes filmhelyszínekFotó: The Grand Budapest

 A Grand Budapest Hotel forgatása egyébként teljes egészében Németországban zajlott, sok jelenete készült például a filmesek által amúgy is kedvelt Görlitzben, ahol egy gyönyörű, használaton kívüli jugendstíl áruházban rendezték be a hotel előcsarnokát.

Vadon (Wild) – végig az óceán mentén

Nem kell kétezer kilométert gyalogolni a Pacific Crest Trail-en, a csendes-óceáni partvidék híres túraútvonalán azért, hogy átérezzük, min ment keresztül valamikor Cheryl Strayed (és a Vadonban őt alakító Reese Witherspoon). Az út, amely több, mint 4000 kilométeren át követi a partvonalat Mexikótól a kanadai határig, kifogyhatatlan a gyönyörű tájakból és látnivalókból. A kirándulóknak júniustól szeptemberig érdemes ide látogatniuk abban az esetben, ha magasabb helyekre szeretnének felmászni, vagy az északi szakaszok iránt érdeklődnek. Lent délen, Kaliforniában viszont a nyár túl forró lehet a gyalogláshoz. Akik a teljes távra vállalkoznak, rendszerint májusban indulnak el, hogy kora őszre teljesíthessék a kitűzött célt.

A Pacific Crest Trail Szövetség a film miatt mostantól sokkal több női túrázóra számít, az online érdeklődés 300%-kal nőtt a életrajzi történet mozikba kerülése után.

Kódjátszma (The Imitation Game) - titkos kódtörőközpont Angliában

A Londontól északra található Bletchley Park múzeuma a II. világháború kódtörési technikáinak állít emléket, és a híres kódfejtő gép, a Turing-bomba egy másolatát is őrzi. A múzeum iránt érdeklődök meg is szállhatnak a Bletchley Parkban, de akár egynapos túra keretében is ellátogathatnak az egykori kódfejtő központba.

„Ha a utazók filmek által inspirálva választanak célt, akkor azért érdemes igazán jó útitervet készíteni – foglalja össze a szakértő Brian Ek – hogy egész biztosan azzal találkozzanak majd élőben, ami egykor annyira megfogta őket az adott filmben."

Magyarország, mint a filmturizmus célpontja?

A kiindulási alapul szolgáló Mashable-cikk megjelenésével nagyjából azonos időben választották Budapestet a top 5 európai forgatási helyszín közé. Bár évről évre növekszik a nálunk forgató stábok száma, fontos különbség a kultikussá váló helyszínekhez képest, hogy Budapest csak nagyon ritkán alakítja saját magát a filmekben. Ugyanez a helyzet a vidékre szervezett felvételekkel is: a romantikus kastély, a régióban egyedülálló földalatti erődrendszer, mészkőbarlang vagy középkori rom majdnem mindig a világ egy teljesen másik pontját helyettesíti.

Galéria: Oscar-esélyes filmhelyszínekFotó: Mark Milstein / Northfoto

Ami számunkra érdekes lehet, az sokkal inkább a produkciók helyi költése. A Magyar Turizmus Zrt. ki is emeli, hogy milyen fontos szerephez jutnak ilyenkor a stábok által igénybe vett idegenforgalmi szolgáltatások (szállodai szobákra, a szabadnapokon látogatott éttermekre, fürdőkre, egyéb látványosságokra fordított összegek). De létezik arra is példa, hogy egyes színészek rajongói jóelőre a turistainformációhoz fordulnak, hogy megtudják, a városban merre lesz majd a forgatás a kedvencükkel.

Ez egyébként valóban meg is történt egy meglepett turisztikai munkatárssal 2009-ben, amikor még újsághírek sem szóltak nálunk arról, hogy a Bel Ami, benne Robert Pattinsonnal Budapesten forog majd a következő tavasszal. Természetesen az ilyen jellegű tájékozatás több okból sem a tourinformra tartozik, de a feltett kérdés mindenképpen jó példa a filmes indíttatásból történő tervezésre, Magyarország irányába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek