Hiánycikk lett a vaj Japánban

  Aki most vásárol be Japánban, maximum két csomag vajat tehet a kosarába. Az országban krónikus vajhiány lépett fel.

   

  Japánban jelenleg fejenként két csomag vajat vehet valaki egyszerre a bevásárláskor. A krónikus vajhiány az ünnepek közeledtével sem mérséklődött, ezért az előrehozott választásokat megnyert Abe kormányfő egyik első döntése az volt, hogy rendkívüli vajbehozatalra adott utasítást – írja a Globoport.hu.

  Az oldal szerint az immár hónapok óta tartó vajhiánynak több oka van. Az egyik a szokatlanul forró nyár, amely a tehenek tejhozamának csökkenését eredményezte, de még fontosabbak a gazdasági és a szabályozási okok: a japán agrárszektort és ezen belül különösen a tejtermelést, szigorú védővámok védik. A kormányok évtizedek óta igyekeznek megvédeni a japán mezőgazdaságot a világpiaci versenytől, abban a reményben, hogy az élelmiszerfogyasztás minél nagyobb hányadát sikerüljön otthon megtermelni. De közben öregszik a lakosság és különösen vidéken a nyugdíjba vonuló farmernek nincs kire hagyni a gazdaságot.

  Ötven éve még 417 ezer tejtermelő gazdaság volt Japánban, idén már csak 18 ezer. Közben még mindig 23 százalék a tejtermékek import adója. Ezeknek az anomáliáknak az eredménye a már hónapok óta tartó vajmizéria - derül ki a cikkből

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!