Kétszázezres világváros óragyárral és részecskegyorsítóval

Svájc legnyugatibb pontján jártunk, ahol minden megtalálható, amire egy klasszikus városlátogatás során vágyik az ember, de mégsem akkora a nyüzsgés, mint Párizsban, vagy Londonban. Séta a száznegyven méteres szökőkút, a magyar vonatkozások és a legfinomabb fondü nyomában Genfben.

A kikötő és háttérben az egyik bevásárlóutca.
Galéria: Kétszázezres világváros óragyárral és részecskegyorsítóval
(Fotó: Eyeswideopen / Europress / Getty)

 

Ha már az óráknál tartunk: Genf a székhelye a legnevesebb svájci óragyártó cégnek (Cartier, Buccelatti, Patek Philippe, Rolex) – akiknek a város egyik legismertebb látványosságát, a Jet d'Eau-t is köszönheti –, de több nagy divatcég is impozáns üzletházzal képviselteti magát a bevásárló utcában. Továbbá a legnagyobb bankok irodaházai mellett itt található az ENSZ számos szervezete, és a városhatártól csupán néhány kilométerre található a mostanában sokat emlegetett CERN kutatóközpont és a földalatti részecskegyorsító. Nem csoda hát, hogy a városban rengeteg külföldi fordul meg.

Száznegyven méteres szökőkút a Genfi-tavon

Ma már csupán látványosság a nem ritkán száznegyven méter magasságig lövellő szökőkút a Genfi-tó közepén, de valaha funkciója is volt: az itt dolgozó órás- és iparosmesterek a hegyekből lezúduló Rhone folyó vizét egy egyre szűkülő csőrendszerbe vezették, és az így létrejövő nagy nyomású vízzel hajtották a gépeiket. Éjjel, amikor nem volt szükség a víz munkájára, a magas nyomású vizet visszaengedték a Genfi-tóba, ami harminc méteres szökőkutat hozott létre. A XX. század elejére a szökőkút inkább turista látványosság lett, így az évek során méretét és teljesítményét is megnövelve, közelebb költöztették a város központjához.

 

Genf nem kimondottan síparadicsom, de repülőtere, és a Francia-Alpok közelsége ideális hellyé teszi azok számára is, akik a sportolás mellett nem akarnak lemondani a nagyvárosi nyüzsgésről sem.

Az óvárosban és a külvárosi kerületekben a középkori városszerkezet és épületek érintetlenül maradtak fenn, és a kis utcácskákban és parkokban számtalan kisebb étterem, vagy pub várja az éhes vendégeket.

Galéria: Kétszázezres világváros óragyárral és részecskegyorsítóvalFotó: Bsip / Europress / Getty

 

Személyes kedvencünk egy rendhagyó helyszínen, a Genfi-tóra épített fürdőházban található fantasztikus étterem, a Buvette des Bains. A fondüjük legendás, bátran ajánljuk azoknak is, akik még sosem kóstolták ezt a klasszikus svájci fogást. Az éttermet a Quai du Mont-Blanc 30. alatt találják, érdemes előre asztalt foglalni, mert nagyon népszerű hely.

Genf és Magyarország

Genfben több magyar hírességre is találunk utalást: többek között állítottak szobrot Bartók Bélának, és neveztek el teret Liszt Ferencről (aki élt is itt egy darabig), de a két legnagyobb horderejű emlékmű két "magyar uralkodóhoz" köthető. A reformáció monumentális 100 méter hosszú emlékművén helyet kapott Bocskai István erdélyi fejedelem szobra is, többek között Kálvin, és Oliver Cromwell társaságában. A másik egy szomorúbb eseményhez köthető, ugyanis itt, Genfben a kikötőben szúrta szíven Luigi Lucheni a sétahajózásra induló Sissit. A darázsderekú Erzsébet szobra a kikötő mellett, a merénylet helyszínén látható.

 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Genf sokkal jobban hasonlít a ma divatos metropoliszok valamelyikére, mégis földrajzi adottságai egy bájos kisváros képét sugározzák, így tökéletes célpont lehet azoknak akik, a síelésüket egy kis városlátogatással egészítenék ki, vagy egy klasszikus városnéző hétvégére vágynak, de ódzkodnak a londoni, párizsi vagy éppen New York-i zsúfoltságtól és hangzavartól.

Hasznos infók

A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ingyenesen hívható száma: 00 800 100 200 30 Svájcba készülőknek hasznos lehet a MySwitzerland.com -ot böngészni.
Ha repülővel utaznánk, Zürichbe Svájc nemzeti légitársaságával, a Swiss Airlinessel juthatunk el. Síelőknek jó hír, hogy a sífelszerelést, snowboardot és sícipőt a téli szezonban ingyen szállítják. Zürichből vonattal juthatunk el Genfbe. Budapestről Genfbe jelenleg az easyJetnek van közvetlen járata.
A svájci tömegközlekedésről pedig a Swiss Travel System oldalán tájékozódhatunk.

 

Kollégánk a Swiss Airlines és a Svájci Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából jutott el Genfbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek