A kilenc legjobb német karácsonyi vásár

Aligha van még egy olyan ország Európában, ahol a karácsonyi vásár valóságos intézmény lenne. Végigjártunk néhány német karácsonyi vásárt, megismertünk még többet, majd kiválasztottuk a kilenc kedvencünket. Mindegy, hogy Erfurtba vagy a Fekete-erőbe megy: a puncs, a Stollen, a pirított mandula és az emelkedett hangulat mindenütt egyformán várni fogja. És még egy csomó minden más is.

Pár évvel ezelőtt az egyik télen decemberben utaztam körbe néhány német nagyvárost. Mivel a nagyvárosok főterei kihagyhatatlan látnivalók, a főtereket pedig ilyenkor rendre elfoglalják a karácsonyi vásárok, a körút végére utazótársaimmal valamennyien kisebb karácsonyi piac-szakértőkké váltunk és enyhe Csendes éj-túladagolásunk volt. Emlékeimben a helyszínek kissé összefolynak, de megmaradt a nagyon kellemes hangulat a puncs, a forralt bor és a pirított mandula illatával és a drezdai Stollen (marcipános püspökkenyér-szerűség porcukorral) ízével. Berlin, Drezda, Erfurt, München és Hamburg – ezeken a helyeken jártunk, de ebben az összeállításban nem csupán róluk lesz szó. A legérdekesebb német karácsonyi piacokat gyűjtöttük össze, már mindegyik nyitva.

 

A Nürnbergi Christkindlmarkt

 

Akkora attrakció a főtéren található karácsonyi vásár, hogy évente kétmilliónál is több látogatót vonz. Ügyeltek rá, hogy folyamatosan hűek maradjanak a hagyományaikhoz, ezért például a rikító dolgok ki vannak tiltva, az egész vásár kellemes piros-zöldbe borul. Több mint 180 standot állítanak fel, melyekre a legjobb rálátás a tér fölé magasodó templomból nyílik. A portékák között művészeti és kézműves termékek és úgynevezett szilva emberkék, azaz aszalt szilvából készült kis figurák.

http://www.christkindlesmarkt.de/

 

Fotó: Steffen Oliver Riese / Christkindlesmarkt

Erfurt

Az erfurti karácsonyi vásár a maga 200 standjával valóságos intézmény, az egyik legnagyobb Németországban. 2008-ban az ország legkedveltebb karácsonyi vásárának választották, ami nem csoda, hiszen alaposan kitesz magáért: kb. 20 méteres karácsonyfa áll a közepén, a karácsonyi betlehemben pedig 14 életnagyságú fából készült szoborral várja látogatóit. Az idei a 164-ik lesz. A weboldaluk igencsak egyedi:

http://www.erfurter-weihnachtsmarkt.eu/

 

Fotó: Andreas Rentz / Europress / Getty

Drezda

A drezdai Striezelmarkt a legrégebbi német karácsonyi vásárok egyike, története egészen 1434-ig nyúlik vissza. A neve a Struzel vagy Striezel szóból származik, ami pedig állítólag nem jelentett mást, mint a híres Dresdner Stollent, az adventi időszak egyik legfinomabb német édességét. A Frauenkirchénél lévő karácsonyi vásár különösen erős régi és új kézműves portékákban, a legnagyobb közönség-kedvencek itt az Érchegységből származó népművészeti termékek, mint a diótörők, piramisok, gyertyatartók, angyalok és a fából faragott kecses figurák.

http://www.weihnachtsmarkt-dresden.de/

 

Fotó: Sean Gallup / Europress / Getty

Königstein erőd

Drezda közelében, a Szász-Svájcban, a königsteini erőd falai között található ez a történelmi-romantikus karácsonyi vásár. Mivel az erőd dombra épült, a környékre is csodás kilátás nyílik. A standokon vadgulyás, puncs és más téli finomságok. Semmiképp sem szabad kihagyni az erődítmény saját pékségében készült Festungsstollent, mely állítólag álomszerű. A piac a piactéren, az udvarokban és a kazamatákban terül el.

http://www.festung-koenigstein.de/index.php/historischer-weihnachtsmarkt.html

 

Fotó: Festung Koenigstein

Hannover

Hannover belvárosában, a Marktkirche környékén advent idején egy kis finn karácsonyi falut állítanak fel. Lapp sátor várja a vendégeket,a kiállítók a középkori életet idézik meg és finn specialitásokkal kínálják a látogatókat, mint amilyen a lazac, a rénszarvas kolbász és a Gögli – utóbbi a forralt bor finn megfelelője.

http://www.weihnachtsmarkt-deutschland.de/weihnachtsmarkt-hannover.html

 

Fotó: Nigel Treblin / Europress / Getty

Lipcse

A lipcsei karácsonyi vásárok hagyománya egészen a 15. századig nyúlik vissza. Ez a vásár 250 standjával a legnagyobbak közé tartozik. Lipcsében is van finn karácsonyi piac, de sokkal tipikusabb a Naschmarkt, ahol a gyerekek euró helyett tallérral is fizethetnek a standoknál, és ahol kimondottan a régi, tradicionális művészeti és kézműves termékekre koncentrálnak.

 

http://www.weihnachtsmarkt-leipzig.com/

Möllensdorfi erdő

Ez az egyik kedvencünk, mivel egész különleges karácsonyi piaccal találkozhat itt a látogató: a vásár ezúttal nem egy helyes kis főtéren, hanem az erdő közepén terül el. Az erdő korábban Lucas Cranach nevű festőé volt, akit egyben Wittenberg polgármestereként is jól ismert volt. Kihagyhatatlan a helyi Möllensdorfer Weihnachtswurst, azaz a helyi karácsonyi virsli, amit egy kifejezetten erre az alkalomra épített épületben grilleznek.

http://www.holzschroeter.de/wald-weihnachtsmarkt/

 

Fotó: holzschroeter.de

Berlin

Berlinben rengeteg a karácsonyi piac, ezen a linken válogathat kedvére. Mi itt most egy olyat ajánlunk, ahol mi is emelkedett hangulatban kortyolgattuk a puncsot és falatoztunk palacsintát, ez pedig a Rotes Rathaus (azaz a vörös tanácsháza) előtti vásár. A pompás standokon inkább igényesebb és ezért kicsit drágább termékeket árulnak évről-évre, a Neptun szökőkút körül Berlin legnagyobb műjégpályája várja a vendégeket, és van egy ötven méteres óriáskerék is.

http://www.weihnachteninberlin.de/weihnachtsmaerkte/971790-955635-weihnachtsmarktamrotenrathaus.html

 

Fotó: Sean Gallup / Europress / Getty

Ravennaschlucht - Hochschwarzwald

Ez az egészen egyedi és hochromantisch (= felettébb romantikus) karácsonyi vásár a Fekete-erdőben, Freiburg közelében található. Természet, mítoszok és legendák övezte völgy és egy negyven méter hosszú viadukt, ami alatt több mint 40 kereskedő árulja portékáit, köztük sok helyi kézműves terméket. A szervezők szerint a hangulat egészen misztikus.

http://www.hochschwarzwald.de/Weihnachtsmarkt

Fotó: Trivago

 

 

Több mint 150 karácsonyi vásárból válogathat!
Ínycsiklandozó illatok, ünnepélyes ragyogás, karácsonyi hangok és kulináris élvezetek – válogasson Németország több mint 150 csodás karácsonyi vására közül!
A német adventi vásárokon a helyi szokásokat és tradíciókat hangulatos, történelmi környezetben ismerheti meg – a tengerparttól az Alpokig. Kattintson ide! (x)

Itt találja meg Németország valamennyi karácsonyi vásárát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek