Kakáló tuskók, robotszörnyek és sült rénszarvas

Európa számunkra legkedvesebb karácsonyi vásárait taglaljuk, Barcelonától Edinburgh-ig. Hol talál pörkölt mandulát, hol sült rénszarvast és hol várják ajándékot kakáló fatuskók? Most megtudhatja a Travelótól.

A múlt héten már taglaltuk, milyen szuper adventi vásárok várnak Bécsben, nemrég pedig a legfurcsább adventi vásárokat is összegyűjtöttük. Mai cikkünkben Európa számunkra legkedvesebb karácsonyi vásárait taglaljuk, bár Németország hiányzik a listából — a német adventi vásárokról ugyanis külön, részletes anyaggal jelentkezünk a jövő héten.

Barcelona: kakáló tuskók

Az egyik legszórakoztatóbb karácsonyi hagyománynak a barcelonai Santa Llúcia vásárban lehetünk szemtanúi, a katalán hagyományok szerint ugyanis az apróbb karácsonyi ajándékokat (csokit, diót) egy fatuskó kakálja ki, amennyiben ütlegeljük. A Tio de Nadal (karácsonyi tuskó) konkrétan egy üreges fatuskó, melyet karácsonyig jól tartanak: étellel kínálják, éjszakára pokróccal betakargatják. Karácsony napján ellenben egy vesszővel csapkodják és karácsonyi dalokat énekelnek addig, míg a pokróc alá "ki nem kakálja" az ajándékokat - csak a kisebbeket, a nagyokat ugyanis a Háromkirályok hozzák.

Barcelona, Spanyolország
Galéria: Kakáló tuskók, robotszörnyek és sült rénszarvas
(Fotó: Beatriz Molina Ruano / Europress / Getty)

Barcelonában az idei vásár is az Avenida Catedralon lesz, ahol 300 standdal várják a látogatókat az árusok: vásárolhatunk saját karácsonyi tuskót, de megnézhetjük az eszközt működés közben is, a gyerekek számára ugyanis installáltak egy óriás verziót a Plaça Nován. Árulnak karácsonyfákat és más növényeket, hangszereket, betlehemeket, és rengeteg kézműves ékszert és szuvenírt is. A vásár egészen december 23-ig tart, hétköznap délelőtt 10:30-tól 13:30-ig, hétvégén pedig délután is, 4:30-tól este 7-ig.

Stockholm: skandi hangulat

A skandináv dizájn rajongóinak ideális a stockholmi óvárosban tartott karácsonyi vásár (Julmarknad), a Stortorget téren. Itt elképesztően fotogén, világító girlandokkal feldíszített, piros faházikókból árulnak forralt bort, hagyományos svéd édességeket, füstölt kolbászt, rénszarvashúst és kézműves illetve iparművészeti termékeket. A híres vásárt 1915 óta rendezik ezen a téren, a karácsonyi hangulathoz koncertek és "Ismerd meg az Óvárost" vezetett séták is hozzájárulnak. A vásár december 23-ig tart, minden nap 11-től este 6-ig van nyitva. Ha mázlink van, még hó is esik, hogy tökéletes legyen az összkép.

Stockholm, Svédország
Galéria: Kakáló tuskók, robotszörnyek és sült rénszarvas
(Fotó: Stortorgets julmarknad)

Salzburg: klasszikus élmény

A magyarok általában a bécsi adventi vásárokat látogatják, pedig a salzburgi legalább olyan hangulatos, ha nem hangulatosabb, mint az osztrák főváros karácsonyi vásárai. A történelmi városközpontban a Hohensalzburg erőd lábánál, a katedrális körül található standok évszázados hagyományt tartanak életben: már a 15. században is szólnak feljegyzések a Christkindlmarktról. Salzburgban megkapjuk a karácsony összes dimenzióját, a csípős téli levegőben terjengő forralt bor, sülő húsok és pörkölt mandula illatától és ízétől a szupercuki mézeskalács figurák és kötött pulcsik látványán át egészen a karácsonyi kórus énekéig és a fúvószenekar koncertjéig. Szuvenírnek vihetünk karácsonyfadíszt, játékokat vagy akár ékszereket is. Az árusokat termékeik szerint akkurátusan szektorokba sorolták, így könnyű eligazodni a 96 stand között, a vásár weboldaláról térképet is letölthetünk. A karácsonyi vásár egészen december 26-áig nyitva tart, reggel tíztől este fél kilencig, hétvégén reggel már kilenctől is. Pénteken és szombaton este kilenckor zárnak csak a standok.

Salzburg, Ausztria
Galéria: Kakáló tuskók, robotszörnyek és sült rénszarvas
(Fotó: Jtb Photo / Europress / Getty)

Brüsszel: robotszörnyek

Brüsszelben egészen futurista karácsonyi vásárral szembesülünk: van videoművészet, fényfestés, robotmammut, gyalogosokat zabáló dinoszaurusz és persze hagyományos standok is. A vásár több teret és utcát is magában foglal, összesen 2,5 kilométeres sétaút mentén terül el Brüsszel belvárosában a Grand-Place-tól a halpiacig. A halpiac végén áll az 55 méter magas óriáskerék, a körhinta, a szánkópálya és a jégszörny. Ez utóbbi egy hollywoodi díszletgyártó cég által megálmodott 45 méter hosszú dinoszaurusz, melynek száján át belépve 15 perces rémisztő és egyben oktató jellegű sétán vehetnek részt kicsik és nagyok. A karácsonyi vásár másik végén találjuk a jégpályát (óránként 7 ill. 5 euró korcsolyabérléssel együtt) és a fantasztikusan kivilágított Sainte Catharine-templomot, melynek homlokzatán félóránként egy jégtündér illan végig építészeti elemek, gyermekkori emlékek és jégkristályok között. A börze épületében pedig robotszörnyek kiállítása van, megtekinthetők animált dinoszauruszok, mammutok és más gigantikus ősállatok is. A vásár egészen január negyedikéig nyitva tart, hét közben déltől, hétvégén délelőtt 11-től este 10-ig.

Brüsszel
Galéria: Kakáló tuskók, robotszörnyek és sült rénszarvas
(Fotó: Eric Danhier / Edanhier / Visit Brussels)

Skócia: cirkusz és kézműves sör

Londonban mindig óriási tömeg van a Hyde parkban zajló Winter Wonderland vásárban, ahova a belépő sem olcsó (viszont van magyar lángosos). Ha azonban igazán helyi élményekre vágynak a Brit-szigeteken, inkább az edinburgh-i karácsonyi vásárt nézzék meg. Itt rögtön három helyszín közül választhatunk: a Princes Street Gardens keleti oldalán idén is hagyományos európai vásár vár, a gyerekeket a közelben a Santa Land csábítja vidámparkkal, igazi Mikulással és karácsonyfa-labirintussal, a St Andrew téren pedig helyi termékekkel vár a skót karácsonyi vásár.

Edinburgh, Skócia
Galéria: Kakáló tuskók, robotszörnyek és sült rénszarvas
(Fotó: Jeff J Mitchell / Europress / Getty)

Ez utóbbi igazán ígéretesen hangzik: van hurka-kolbász, friss hal, kézműves csokoládék és sütemények, gin, kézműves sör, ékszerek és fából készült dísztárgyak is. A belépés mindhárom vásárba ingyenes, de a Santa Land attrakciói fizetősek. Gyerekmentesen érkező gourmet-knak a Spiegel Dining előadással egybekötött vacsoráját ajánljuk, ahol hagyományos skót ünnepi fogások után a Scotch & Soda élő jazz-zenével kísért cirkuszi műsorát láthatják a vendégek. Fejenként 55 font üdvözlő italokkal és falatokkal, vacsorával és előadással együtt, keddtől péntekig minden este egészen december 24-ig. A vásárok január 4-éig tartanak nyitva, reggel tíztől este tízig.

Vagy teleljen itthon!

Fedezze fel télen is a csodálatos balatoni tájat! Adventi hangulatba öltöztetett Hotel Azúr Prémium a kényeztető wellness szolgáltatások és gasztronómiai élvezetek mellett decemberben is számos érdekes programmal és akcióval várja Önt Siófokon. A hideg beköszöntével nagyszerű élményeket kínál a Prémium Wellness 12 elemes, balatoni panorámás szaunavilága, egzotikus szauna-felöntésekkel. Az ízek szerelmeseit a szálloda Opus étterme 5 fogásos vacsoramenüvel, színes programokkal, balatoni borvacsorával, pezsgős esttel kívánja decemberben elkápráztatni.

Ajándékozzon kedvesének romantikus kikapcsolódást még az ünnepek előtt! Adventi hétköznapokon 50%-os kedvezménnyel várja Önt a Hotel Azúr Prémium. (x)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek