Esküvő a pálmafák alatt

Idén is több mint száz magyar töltötte Balin a mézesheteket. A trópusi nászutak legkedveltebb célpontja a magyar házaspárok számára ez a kis indonéz sziget, de népszerű a Maldív-szigetek és Thaiföld is. Első kézből tudtuk meg, hogy miért.

Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok nem szeretnek messzire utazni, ha nászútra indulnak. Átlagosan kevesebb, mint 200 kilométernyire utaznak, ami javarészben belföldi utakat jelent. Ha azonban ellenállnak a vidéki wellnesshotelek csábításának, olyan életreszóló élményben lehet részük, mint Vikinek, aki három évvel ezelőtt Balin fogadott örök hűséget párjának.

Las Vegas már-már kultikus esküvői helyszín Galéria: Külföldi nászútJill Tindall / Europress / Getty

 Viki alapos kutatómunkát végzett utazás előtt, és maga szervezte az egész utat. Megvette a jegyeket a Qatar Airways dohai átszállásos járatára, végignézte a kinti hotelek kínálatát, és személyre szabott ajánlatot kért a legszimpatikusabb négy szállodától. "A kinti szállodák 90 százalékának van esküvőszervezője" — meséli — "legalább 4-5 féle programot kínálnak: tengerparti, gyertyafényes, balinéz, kiselefántos, üvegpiramis alatti stb. Mi végül amellett a hotel mellett döntöttünk (Grand Mirage Resort), amelynek a legrészletesebb, leggyorsabb volt az ajánlata. A helyszín virágdíszének színét, a menyasszonyi csokrot, a tortát, a fotóst is itthonról választottuk ki".

Bár külföldi nászútra általában a hazai lagzi után szokott indulni a friss házaspár, Vikiék az esküvői szertartást is odakint tartották. Mint meséli, itthon egy délelőtt két tanú jelenlétében elintézték a házasságkötés formaságait, a ceremóniát, és az egy hetes nászutat pedig már 11 ezer kilométerrel odébb, Balin tartották.

Egy külföldi nászút, pláne egy esküvő nem kifejezetten spórolós program, de Viki szerint egy itthoni, 70-100 fős lagzinál olcsóbban jöttek ki, és mint mondja, az élmény számukra felejthetetlen volt. Gyakorlatilag stresszmentesen, emailben leszerveztek minden részletet, és mint meséli, még extrákat is kaptak. "Nagyon kellemes meglepetésként ért, amikor érkezéskor molinóval köszöntöttek minket, és a hotelben dekorációként kövekből kirakták a nevünket és a dátumot. Aztán amíg a szertartás zajlott, feldíszítették a szobánkat, és még ajándékokat is kaptunk a hoteltől." Vikiék csak kettesben voltak az esküvőn, de mint meséli, ugyanazon a héten volt egy ausztrál párnak is az esküvője, ők komplett násznéppel érkeztek.

Míg a magyar jegyespárok számára főleg Ázsia jelent vonzó nászút-célpontot, a külföldiek inkább az amerikai kontinensre vágynak. A Facebook szeptember végi felmérése szerint a világ nászutasai idén főleg a Las Vegasban, Hawaii-n és Mexikóban töltötték a mézesheteket, de befért a tízes toplistába Jamaica, a Dominicai Köztársaság, Törökország és Brazília is. Ezeket az adatokat egyébként úgy gyűjtötték, hogy megnézték, ki honnét jelentkezik be a feleségével az esküvőjük utáni két hétben a Facebookra, és kiszűrték a lakhelyük harminc kilométeres körzetében található helyeket. Tehát ha Ön budapesti, idén házasodott, és mondjuk Szadán töltötte a mézesheteket, akkor nem szerepel a felmérésben, hiába nyomogatta lelkesen a becsekkolás gombot.

A Maldív szigetek tökéletes célpont a nászutasoknak Galéria: Külföldi nászútGerhard Joren / Europress / Getty

 A magyar párok számára úgy tűnik, Ázsia sokkal vonzóbb Amerikánál: az általunk megkérdezett két cégnél csak a Vista toplistájába került be Kuba, egyedüli karibi célpontként. Amúgy Bali az egyértelmű listavezető a Vistánál és az Ázsiaspecialistánál is, és a Maldív-szigetek is dobogós. Balira egyedül az Ázsiaspecialista mintegy húsz házaspárt küldött az elmúlt tizenkét hónapban.

Míg a Vistánál Mauritius és a Seychelle-szigetek van még a top 5-ben, az Ázsiaspecialistánál a talán kicsit olcsóbb Thaiföld (Koh Samui, Phuket), illetve Malajzia (Langkawi) szerepel.

Konkrét árakat is igyekeztünk megtudni az irodáktól: az Ázsiaspecialistánál egy hét éjszakás egzotikus nászút ára félmillió forintnál kezdődik. A Vistánál a párok többségére jellemző, hogy egy megadott keret áll rendelkezésükre az útra, és azon belül szeretnék a lehető legjobb szolgáltatást megkapni: egy tengerentúli ország esetében a repülőjegyek két főre legalább 500-600 000 forintba kerülnek, erre jön rá minden egyéb szolgáltatás: transzfer, szállás, ellátás, esetleg kirándulások, programok. "A végső ár nagyban függ a pár igényeitől" — fogalmaz a Vista illetékese — "mert nem mindegy, hogy egy görög apartmanba megy valaki önellátással és chartergéppel, egy négycsillagos szálloda standard szobájába félpanzióval, vagy egy ötcsillagos szálloda nászutas lakosztályába all inclusive ellátással".

A nászútak szezonja egyértelműen a nyár: az Ázsiaspecialistánál leginkább júliusban és augusztusban keresik a nászutas ajánlatokat - elsősorban Balira és a Maldív-szigetekre. A Vistánál is erősebb a kereslet nyáron, a cég utasai ilyenkor az európai országokat részesítik előnyben: Olaszország, Görögország, Spanyolország, Portugália. Azok, akik kivárnak a nászúttal, vagy nem nyári esküvőt terveznek, főként január-februárban mennek egzotikus helyekre.

És hogy megéri-e? Viki csak ajánlani tudja a dolgot. "Semmit sem csináltam volna másként. Ha lehetett volna, szívesen maradtam volna tovább, de ha konkrétan az esküvőt nézzük, akkor így volt a legjobb számunkra, ahogy volt."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek