Pompeji romjaiból lopott egy turista, ötven évnyi bűntudat után visszavitte

Pompeji romjaiból lopott egy turista, ötven évnyi bűntudat után visszavitte

A lelkifurdalástól gyötörve ötven év után adott vissza egy Pompejiből ellopott régiséget egy olasz származású kanadai nő - adta hírül az MTI.

Fotó: Giorgio Cosulich / Europress / Getty

 A ma hetvenes éveiben járó montreali asszony hajdan a nászútja során dugta a retiküljébe az ókori itáliai romváros egy apró darabkáját, egy terrakotta antefixet, kúpcserépsorok végződését takaró ereszdíszt. A bűnbánó "régiségtolvaj" Olaszországba visszatérve, könnyek közt adta át október végén a pompeji műemlékvédelmi hatóságoknak a dísztárgyat, amelyet jó állapotban megőrzött.

A rendőrség műkincsvédelmi osztályának nápolyi vezetője azt mondta, hogy az eset precedens nélküli, még nem fordult elő, hogy valaki a lelkiismeret-furdalás súlya alatt adott volna vissza egy eltulajdonított tárgyat.

Bár az elcsent régiség értéke önmagában nem különösebben nagy, az része volt a két pompeji színházat összekötő egykori hatalmas előcsarnok, a quadriporticus díszeinek - idézte Carmine Elefante századost a BBC. A nőt nem büntették meg, a hatóságok inkább azt remélik, hogy példáját mások is követik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek