Berúgni egy sörtörténésszel: kocsmatúra Chicagóban

Meg akarja ismerni Chicago történetét? Ismerje meg a kocsmáit! Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városának történelmében lépten-nyomon alkoholba botlunk. Náluk a kézműves sörfőzdék népszerűsége is a nyolcvanas évek vége óta töretlen. Ha azok közé tartozik, akik itthon már temetnék a kis sörfőzdéket, a következő trendet várva, mindenképp ismerkedjen meg Chicagóval, hátha megváltozik a véleménye!

Több amerikai nagyváros, New York, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles és Atlanta, majd a Yosemite Nemzeti Park és annak környéke után Chicagóba is ellátogattunk. Meglepődtünk, mert régen nem találkoztunk ennyire alulértékelt desztinációval, mint amilyen a „Szeles város". Sokkal több látnivalót és élményt tartogat, mint amit vártunk, bármelyik felkapott amerikai nagyvárosnak méltó vetélytársa lenne. Annak pedig, aki szerette New Yorkot, de más várost is meg akar ismerni, Chicago a tökéletes célpont!

Galéria: USA 3lehoczkim / Travelo

 

Szeles város
A „Windy City" elnevezés nem feltétlenül Chicago időjárására utal, hiszen éves átlagban nem szelesebb, mint a legtöbb amerikai nagyváros. Amikor az 1893-as világkiállítás megrendezésének jogát Chicago nyerte, maga mögé utasítva New Yorkot, az alulmaradt, sértődött New York-iak lépten-nyomon a „szeles" jelzővel illeték a chicagóiakat. Akik viszont ahelyett, hogy zavarba jöttek volna, büszkén kezdték használni magukra a jelzőt, amire New York már nem tudott mit lépni. Az Amerika felfedezésének 400 éves évfordulóját is megünneplő világkiállítást pedig Chicago hatalmas sikerrel levezényelte, pedig az előző, párizsi expo, amire az Eiffel-torony is épült, magasra tette a mércét.

A város felfedezésének egyik legizgalmasabb módja egy sörtörténeti túra. Mi a History on Tap programját választottuk. Ha valaha felmerült volna bennünk, hogy történészként lehet a kocsmák és sörfőzdék történetét is fő kutatási területnek választani, könnyen lehet, hogy akadémiai pályán kötünk ki. De sajnos erről már lecsúsztunk. Ezt a területet kutatja viszont történészként Liz Garibay, aki a kísérőnk volt a History on Tap túráján.

Sörös app
Liz chicagói kocsmákat bemutató applikációjával a karosszékből sem kell felkelnie, hogy megismerje a város söreit, sörfőzdéit, híres kocsmáit és a sörös történeteit. iPhone-ra innen, Androidra innen letölthető.

Az, hogy a Nagy-tavak egyikének, a Michigan-tónak a partján fekszik a város, mindig biztosította a sörfőzéshez szükséges vízellátást. Az éghajlatnak köszönhetően pedig a szükséges gabonafélékből sem volt sosem hiány. És persze a gyártási ismeretekért sem kellett a chicagóiak a szomszédba menniük: a 19. század közepén a városban letelepedett bevándorlóknak egyharmada német, negyven százaléka pedig ír volt.

Galéria: USA 3lehoczkim / Travelo

 Chicago történetének összes szavazása során a legnagyobb részvételi arányt is egy sörös kérdéshez kapcsolódóan sikerült elérnie a városnak. Az 1855-ös sörlázadás után, ami a városvezetés és a bevándorlók között tört ki az italméréseket sújtó korlátozások miatt, végül népszavazást írtak ki. A városlakókat a korlátozások annyira megmozgatták, mint más kérdés azóta sem: a szavazásra jogosultak 75%-a adta le a voksát. A többség természetesen a korlátozó intézkedések ellen.

A chicagói sörtörténelem következő igazán jeles eseménye a kézműves sörfőzés újraindulása a nyolcvanas évek végén. A trend elindítója, John Hall, egy viharnak köszönheti az ötletet. Dallasban ragadt ugyanis a reptéren, és újságolvasással próbálta elütni az időt. Ott találkozott egy cikkel, ami az otthoni sörkészítésről szólt. Nem sokkal később megalapította a Goose Island főzdét, ami azóta a régió legnagyobbja lett, és a top 3 márkáját már felvásárolta az Anheuser-Busch InBev gyártó és forgalmazó.

Először hozzájuk látogattunk el a túra során. Bemutatták a sör készítésének teljes folyamatát, közben pedig a leghíresebb és a legújabb söreiket kóstoltuk végig. A 312 Urban Pale Ale lett az egyik kedvencünk. De ez nyilván ízlés kérdése is.

Repüljön az AirFrance-KLM-mel!
CHICAGO
AirFrance - KLM: 182 900 HUF-tól
Az ár bruttó ár, minden adót és díjat tartalmaz a www.airfrance.hu és a www.klm.hu weboldalakon történt foglalás esetén. Az árfolyamváltozások és adóváltozások befolyásolhatják a foglalás idején aktuális díjakat. Utazási időszak: 2014. október 1-május 14. A tájékoztatás nem teljeskörű, további információért, valamint internetes foglalásért kérjük látogassa meg a www.airfrance.hu és a
www.klm.hu weboldalakat, vagy keresse utazási irodáját. (X)

A Goose Island főzdének két saját sörös étterme van, közülük a clybourne-i ben tartják azokat a bejárásokat, amire saját szervezésben is bejelentkezhetünk. (Trükkös módon egyik sem a Goose Islanden található, bár közel van hozzá.) Ez a bemutató azoknak ideális, akiknek nincs egy teljes napjuk a sörtörténelemre, viszont szeretnének bepillantást nyerni egy olyan ikonikus helyre, mint amilyen a Goose Island sörfőzde.

A részvételi díj nagyon kedvező, 10 dollár, és szinte végig töltik belénk a sört. A bemutató elején meg lehet kóstolni a legismertebb tételeiket, a végén pedig a raktárban, a hordók között a különlegességeiket kínálják végig. Ha nem egy szervezett sörtúrával érkezünk, akkor legalább két hétre előre érdemes időpontot foglalni náluk.

Galéria: USA 3lehoczkim / Travelo

 A legnagyobb és leghíresebb sörfőzde mellett kisebbeket is megéri a programba iktatni. Mi a város egyik legfiatalabb, kocsmával és étteremmel összenőtt főzdéjét, a DryHop nevű helyet javasoljuk. Kóstolóadagok, sörkorcsolyák, lelkes fiatalok. Ha szereti az IPA-kat, a fájdalmasan brandelt Shark Meets Hipster nevű sör lesz az új kedvence. De próbálja ki a többit is, hogy megtalálja az igazit.

A chicagóiak szerint erre itt jók az esélyeink. Akár a már 25 éves Goose Island sörét, akár a fiatal Dry Hop főzde csak Chicagóban kapható sörét választják, a helyiek büszkén hangoztatják a Benjamin Franklinnek tulajdonított mondást: A sör a bizonyíték arra, hogy Isten szeret minket, és azt akarja, hogy boldogok legyünk.

Ezek a legmenőbbek most Chicagóban:
A Virgin médiabirodalom tulajdonosa itt nyitja meg első szállodáját hamarosan. A Virgin Hotels Chicagóba 2015 januárjára már lehet szobát foglalni.
Az Art Institute of Chicago lett a 2014-es év legjobb múzeuma a Tripadvisor szavazásán.
Ha még októberben épp Chicagóban jár, az O'Hare nemzetközi reptéren, a Goose Islandnél használja ki a " Airport Restaurant Week" keretében összeállított, különleges, kedvezményes menüt.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek