Németországnak világörökségi lakótelepe is van

Ördögi segítséggel megépített dóm, forradalmi kialakítású lakások, kínai teaházat rejtő mesebeli kert, romantikus folyóvölgy és titokzatos középkori kolostor is van Németország 39 világörökségi helyszíne között.

 

 Tudja, miért utaznak a legtöbben Németországba? Ha most a sörre, vagy a menő berlini éjszakákra gondolt, nagyot tévedett: felmérések szerint az ide érkező turisták kedvencei az ország világörökségi helyszínei. Tavaly adtunk hírt róla, hogy a top 100 németországi látnivaló listáján az ország 37 világörökségi helyszíne közül 19 szerepel, az első tízbe pedig négy is bekerült. Idén már 39 világörökséggel büszkélkedhetnek, a 2014-est pedig hivatalosan is az UNESCO világörökségek évének szentelték Németországban.

Pandau citadella, Berlin
Galéria: Németország UNESCO
Fotó: Német Turisztikai Hivatal

 A listán óvárosok, templomok, ipari műemlékek éppúgy helyet kaptak, mint kertek és építészeti műremekek. Akiket az összes UNESCO-védett helyszín érdekel, és mindet szeretnék is felkeresni, azok számára Német Turisztikai Hivatal 8 kirándulóútvonalat állított össze – erről itt találnak egy összegző térképet. Mi most csak 5 érdekes örökségi helyszín bemutatására vállalkozunk, a teljes listát pedig ide kattintvaismerhetik meg.

Aacheni dóm

Az aacheni dóm volt az első olyan német kulturális kincs, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára 1978-ban. Ez Észak-Európa legrégebbi katedrálisa: eredetileg Nagy Károly frank király 805-ben a palotájához tartozó kápolnának építtette többek között Rómából és Ravennából származó oszlopokkal, márványpadlóval, vörös vakolattal. Az évszázadok során ez a kápolna bővült fokozatosan a ma ismert csodálatos épületegyüttessé: a 14-15. században például gótikus szentélyt toldottak hozzá, a 18.században pedig több elemében barokkosították a belső teret. Az aacheni dóm jelentős történemi események tanúja volt a hosszú évek során: 30 királyt koronáztak meg ezek között a falak között.

Aacheni dóm
Galéria: Németország UNESCO
Fotó: Rainer Kiedrowski / Német Turisztikai Hivatal

 Az aacheni dómhoz kapcsolódó legérdekesebb monda szerint az építkezés során az ördög felajánlotta segítségét a pénzszűkében lévő aacheni polgároknak azzal a feltétellel, hogy megkapja annak a lelkét, aki elsőnek belép a dómba. "Nyilván annak a lelkére spekulált, aki a dómot felszenteli. Amikor a dóm elkészült, és Nagy Károly III. Leó pápával a felszentelési misére készült, senki nem mert belépni. Az ördög becsapására az aacheni városi erdőből idekergettek egy farkast, keresztül a dóm bejáratán. Az ördög mohóságában rávetette magát az állatra és elragadta a lelkét, még mielőtt észrevette volna a csalást. Ezután félelmetes üvöltéssel kirohant a dómból, és közben úgy becsapta a nehéz bronzkapukat, hogy a jobb oldali ajtó fogantyúja a kezében maradt. A nyugati kapuzaton található nőstényfarkas képét az aacheniak a mondabeli farkassal azonosítják, valójában római eredetű és a 2. századból származik, és a Romulust és Remust tápláló nőstényfarkast szimbolizálta – Nagy Károly ezzel akarta kifejezésre juttatni az új római birodalomra támasztott igényét" – írja a Wikipedia.

Járja be az összeset!
Fedezze fel mind a 39 németországi UNESCO világörökséget 8 tematikus útvonalon. Részletes leírás, fantasztikus panorámafotók és inspiráló fényképgalériák. Tervezze meg utazását a karosszékből! (X)

 Berlin modern stílusú lakótelepei

Berlin modern stílusú, 1913 és 1934 közt épült lakótelepei az UNESCO által elismert eddigi legfiatalabb világörökségi helyszínnek számítanak. Lakótelep létükre miért olyan különlegesek? Az első világháború után kialakult lakáshiányra adott válaszként konyhával, fürdőszobával és erkéllyel ellátott világos lakásokat építettek hátsó udvar nélküli, zöldövezetre néző házakban – ez a kialakítás akkoriban igencsak forradalminak számított.

Siemensstadt
Galéria: Németország UNESCO
Fotó: Német Turisztikai Hivatal

 "Ezek a lakások új építészeti eszmét hirdetnek, melyek letisztult formáikkal és igényességükkel a 20. századi városépítés mintaképévé váltak. A hat lakótelep 2008-ban került az UNESCO világörökségi listájára" – írja a Német Turisztikai Hivatal honlapja. A lakótelepek Berlin különböző részein találhatók Bohnsdorf, Britz, Charlottenburg, Prenzlauer Berg, Reinickendorf és Wedding városnegyedekben. A lakótelepek (Falkenberg kertváros, Schillerpark, Britz nagytelep, Carl Legien telep, Fehér város, Siemensstadt) tervezése elsősorban Bruno Taut és Martin Wagner nevéhez fűződik, de olyan más neves építészek is részt vettek a munkálatokban, mint Walter Gropius.

Potsdam és Berlin kastélyai és parkjai

Összesen 500 hektárnyi csodás parkban 150, különböző korszakokból származó fantasztikus épület alkotja ezt a világörökségi helyszínt. Az egykori királyi rezidenciának otthont adó Potsdamot Peter Joseph Lenné tájépítész páratlan kultúrtájjá varázsolta a 19. században a porosz uralkodók megbízásából. A világörökséghez tartozik többek közt a Sanssouci park és kastély, a Babelsbergi park és kastély, a Glienicke vadászkastély, a Potsdam északi részén található Új Kert a Szent Tó partján fekvő márványpalotával és Cecilienhof kastéllyal.

 Bár belülről is érdemes végignézni az itt található kastélyokat, ha nincs időnk mindenhová bemenni, már csupán a kertek bebarangolásáért is megéri elutazni ide. Ottjártunkkor a gazdagon díszített, teázó emberalakokat ábrázoló Kínai teaház lett a kedvencünk, ami a Sanssoucitól a Neues Palais felé vezető úton egyszer játé

Potsdam 
Galéria: Németország UNESCO
Fotó: Német Turisztikai Hivatal

kosan bukkan elő a fák közül. De a Sanssouci palota előtt található szökőkútnál a napsütést és az elénk táruló látványt élvezni is olyan emlék, amire évek múltán is jó visszagondolni.

Ha Berlinben járnak, vétek lenne kihagyniuk ezt a világörökségi helyszínt! A belvárosból ugyanis könnyedén megközelíthető: a Regional Express névre hallgató vonatok 25 perc alatt, a 7-es S-Bahn vonal pedig negyven perc alatt teszi meg a távot. Mindkettő az Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstraße, Berlin Hauptbahnhof, Zoologischer Garten állomásokon áll meg a városon belül. Potsdam főpályaudvaráig kell utaznunk, majd a 695-ös, vagy X15-ös buszra átszállni, és már a Sanssouci parknál is találjuk magunkat. Az egész útra elég egyetlen, berlini ABC zónákra alkalmas vonaljegyet váltanunk, ugyanis a Regional Express, az S-Bahn és a potsdami közlekedés is igénybe vehető, és akárhányszor átszállhatunk két órán belül.

Felső Közép-Rajna-völgy

A romantikus Rajna-vidék hegyeivel-völgyeivel, kastélyaival, erdeivel és szőlőültetvényeivel Németország egyik legszebb tája. Érdemes Frankfurtból indulva, hajóról felfedezni a Világörökség részét képező Felső-Közép-Rajna-völgyet. A Bingen, Rüdesheim és Koblenz közt, 65 kilométeres szakaszon elterülő kultúrtáj nemcsak a világhírű Loreley-sziklákra nyújt mesés kilátást, hanem a napos szőlődombokra, 40 kastélyra és erődre, valamint romantikus falvakra is.

Felső Közép-Rajna-völgy
Galéria: Németország UNESCO
Fotó: Német Turisztikai Hivatal

 A karoling Westwerk és a Civitas Corvey

A legújabb, 39. németországi UNESCO-világörökségi helyszín idén nyáron került fel a listára. Corvey, az egykori bencés apátság majdnem teljesen fennmaradt karoling nyugati védművével (Westwerk) a vesztfáliai Höxter városi kerülethez tartozik, és a nyugati Weserbergland hegyvidéken található. Az apátság 822-es megalapítása után gyorsan az egyik legjelentősebb kolostorrá nőtte ki magát. A korai középkorban Corvey nemcsak kereskedelmi helyszín, hanem egyházi és kulturális központ is volt. Emellett Corvey a frank birodalom szélén politikai és misszionárius funkciót töltött be, amely Európa nagy részére hatással volt.

Civitas Corvey
Galéria: Németország UNESCO
Fotó: Kulturkreis Hoexter Corvey GmbH / Német Turisztikai Hivatal

 A 30 éves háborúban a létesítmények nagy része megsemmisült: a „Civitas"-nak nevezett karoling kolostorrész viszont mind a mai napig a középkori kultúrtörténet kiemelkedő régészeti műemléke. A Westwerk – Nagy Károly idejében teljesen újonnan kialakított építészeti típus – művészeti díszítésének jelentős részei a háború ellenére fennmaradtak. Ilyenek például az életnagyságú stukkófigurák, a színes teremdíszítés frízekkel és mitológiai motívumos freskókkal. Ez az egyetlen ismert példája a karoling reneszánsz virágzásának idejéből származó falfestésnek.

Corvey minden évbe zenei hetekkel várja a vendégeket, amely a barokk kastély pompásan felszerelt császári termében (Kaisersaal) kerül megrendezésre, illetve a Hercegi szalonok és a Hercegi könytár (die Fürstlichen Salons, die Fürstliche Bibliothek) a maga mintegy 74 ezer kötetével is megér egy látogatást – nem utolsó sorban azért, mert itt munkálkodott könyvtárosként August Hoffmann von Fallersleben, a német himnusz költője.

Cikünk a Német Turisztikai Hivatal támogatásával született.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek