Ússza meg a turistákat Londonban!

Pezsgő egy Zaha Hadid által tervezett étteremben, latte a Monocle magazin kávézójában, lézervágott nyaklánc a Tatty Devine boltban és vintage divat egy kelet-londoni butikban - töltsön el egy napot a brit fővárosban úgy, hogy elkerüli a turistahordákat! Bennfenntes tippjeink Londonhoz.

UFO a Hyde Parkban

London egyik kellemes oldala, hogy számos parkkal rendelkezik, így gyakorlatilag bármikor megpihenhetünk az egyikben, ha már elfáradtunk az Oxford Street-en a vásárlásban. A Hyde Parkban, mely az egyik legnagyobb központi fekvésű királyi park, október 19-ig láthatjuk az idén 14. alkalommal felhúzott ideiglenes Serpentine Pavilont, - a Serpentine Galéria szervezésében - mely minden évben más építésznek ad lehetőséget, hogy London egyik fő nyári kulturális attrakcióját megalkossa. Idén Smiljan Radic chilei építész lett a kiválasztott, aki az egyik legfiatalabb és legkevésbé ismert építész, aki elnyerte a megbízást. Korábban olyanok terveztek itt, mint például Zaha Hadid, Jacques Herzog és Pierre de Meuron, Ai Weiwei vagy tavaly Sou Fujimoto.

Serpentine Pavilon
Galéria: London képek
Fotó: David M. Benett / Europress / Getty

Radic Dél-Amerikában szerzett magának hírnevet különleges épületeivel és anyaghasználatával, Londonba sem mindennapi művel jött, a 350 nm2-en sziklákra helyezett üvegszálas szerkezetű, áttetsző, kupolás építmény, olyan mintha most szállt volna le az űrből. Nevét a parkot átszelő Serpentine tóról kapta. Bár itt biztosan találkozunk turistákkal is, az ufó mégsem annyira vonzó számukra, mint mondjuk a Buckingham palota.

Amennyiben még több építészeti élményre vágyunk, pár perces sétára találjuk a tavaly átadott, Zaha Hadid által tervezett éttermet (szintén a Serpentine család tagja), a The Magazine-t, ahol tegyünk úgy, mint a helyiek, és bámészkodjunk egy pohár pezsgő társaságában.

Műanyag ékszeruniverzum

Amennyiben megfizethető, ámde menő szuvenírrel akarjuk meglepni magunkat londoni kiruccanásunk emlékére, a Tatty Devine egyik üzlete felé vegyük az irányt. Kelet-Londonban a Brick Lane-en, Nyugat-Londonban a Covent Gardenben találjuk meg őket és minden nap nyitva vannak. Rosie Wolfenden és Harriet Vine, a 2 alapító 1999 óta készíti az egyedi, lézerrel vágott műanyag ékszereket, egyik legtrendibb szolgáltatásuk a személyre szabott név-nyaklánc készítése helyben és azonnal, - 30 színből válaszhatunk - , ez csak a Covent Gardenben elérhető. Ha ezért nem akarunk Londonig menni, online is megrendelhetjük.

A Tatty Devine alapítói
Galéria: London képek
Fotó: Ben A. Pruchnie / Europress / Getty

A Monocle-birodalom

Kultúrsznoboknak kötelező ellátogatni a Monocle életmód-, stílus- és business újság üzletébe és kávézójába, a Marylebone negyedben. A magazint 2007-ben Tyler Brûlé alapította, - aki korábban a hasonlóan híres Wallpaper* szellemi atyja is volt -, mára igazi média birodalommá nőtte ki magát: a honlapban órákra el lehet merülni, annyi az infomáció, van 24 órás rádióadás is és online shop is. A valódi londoni üzlet összesen 9 nm2, természetesen gondosan válogatott a kínálat, minden amire egy elfoglalt, ámde nem tömegtermékre vágyó, világutazó executive-nak szüksége lehet: japán Porter táska,Yuketen Chukka cipő vagy Oliver Peoples napszemüveg, a legtöbb kifejezetten a Monocle számára készült. Érdemes itt megvásárolni a legújabb számot, ugyanis menő csomagolásban adják.

A Monocle bolt
Galéria: London képek
Fotó: Monocle Shop

A Monocle kávézó tavaly nyitott meg - pár percre az üzlettől - ami egyben könyvtárként is funkcionál, így a korábbi számokat lapozgathatjuk egy jó Allpress kávé mellett, de kaphatunk svéd péksüteményt, mindenféle szendvicseket, salátákat és meleg ételt is. Hétköznap 7-ig van nyitva, hétvégén pedig 6-ig.

Romantika a sajtboltban

Egy eldugott kis utcában, visszafogott utcai portállal, nem messze a Monocle üzlettől találjuk a La Fromagerie sajtüzletet, amely nyüzsgő piac és kellemes kis kávézó is egyben, tökéletes rendhagyó randevúra is. Erről a helyről rossz kritikát nem olvashatunk, ide mindenki csak visszajönni akar. És valóban: remek sajtmenüket kínálnak, hozzáillő borral, kisebb és nagyobb változatban, francia, olasz és brit sajtvariációkkal. Mielőtt betérünk, érdemes tanulmányozni az online sajtboltot, hogy képet kapjunk a kínálatról. Foglalni sajnos nem lehet, így számítsunk kb. 20 perces várakozásra és nem ritka, hogy kommunális asztalnál kapunk helyet (vagyis vadidegenekkel ültetnek össze).

A La Fromagerie
Galéria: London képek
Fotó: La Fromagerie

Vintage Kelet-Londonban

A vintage, mint olyan, nálunk nem annyira népszerű még, nem úgy mint Londonban, ahol számos olyan üzletet találunk, mely kizárólag erre szakosodott. A House of Liza (mely Liza Minnelli után kapta a nevét) még Londonban is egyedülállónak számít, nem csak azért, mert olyan tervezőktől lehet itt vintage cuccokat vásárolni, mint például Rei Kawakubo for Comme des Garçons, Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler, Kansai Yamamoto, Issey Miyake vagy Yohji Yamamoto, hanem mert vintage archívummal is rendelkezik, melyeket mint egy múzeumban, úgy nézhetünk meg. Az üzlet további érdekessége, hogy Kiss Miklós designer tervezte az arculatukat. A boltot Kelet-Londonban találjuk, az Old Street metrómegállónál érdemes leszállni.

Vintage cuccok a House of Liza-ban
Galéria: London képek
Fotó: House of Liza
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek