Luxushotel lett a fürdőből, ahol a bikini született

A harmincas évek Párizsának legnépszerűbb uszodája, majd a kilencvenes évek underground művészeinek fellegvára volt az az épület, melyben most az Accor szállodalánc nyitott luxushotelt a francia fővárosban.

 

A Molitor 1929-ben nyílt meg, két medencéjével, sétányaival és avant-garde hangulatával hamar a legnépszerűbb uszodává vált Párizsban. Itt mutatták be a világon elsőként nyilvánosan a bikinit a Casino de Paris egyik táncosnőjén, Micheline Bernardinin. Sőt, állítólag innen indult világkörüli útjára a monokinis fürdőzés is.

Fiatal nők a Molitor medencéjének partján 1935-ben
Galéria: Molitor
Fotó: Keystone-France / Europress / Getty

 Az uszoda 1989-es bezárása után apartmanokat alakítottak volna ki az épületben, ám ez sosem valósult meg. Ahogyan az a bedőlt ingatlanprojektekkel lenni szokott, a Molitor is egy időre elhagyatott szellemházzá vált. Kortárs street art művészek azonban felfigyeltek rá, kisajátították, és saját ízlésükre formálták – így lett a Molitorból egy időre a "párizsi underground temploma". 2001-ben hatalmas rave-partyt is tartottak itt, több mint 5000 résztvevővel.

2009-ben Galliano-divatbemutatót tartottak az elhagyatott Molitorban
Galéria: Molitor
Fotó: Michel Dufour / Europress / Getty

 2014 nyarán nyitott meg itt a luxuskategóriás MGallery Molitor Hotel, melynek központi eleme továbbra is a legendás medence maradt. A belsőépítészeti megoldásokkal igyekeztek a Molitor nyitása utáni gála-hangulatát éppúgy megragadni, mint a későbbi évek alternatív művészi kultúrájáét.

Ilyen lett a legendás Molitor a felújítás után
Galéria: Molitor
Fotó: Richard Bord / Europress / Getty

 A szállodában 124 szoba található, emellett spa-részleg, edzőterem, beltéri medence, étterem és bár áll a vendégek rendelkezésére. A legendás medencéhez sajnos csak a vendégek és a Molitor privát klubjának tagjainak van hozzáférése, így mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ezen a történelmi helyen szeretne csobbanni egyet: két főre éjszakánként 270 eurótól indulnak a Nespresso kávéfőzővel felszerelt, medencére néző szobák árai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek