Rendkívüli állapot Thaiföldön

Fokozódik a helyzet Thaiföldön: rendkívüli állapotot hirdetett ki a hadsereg. A lépés célja, hogy megálljt parancsoljon a fél éve zajló, időnként véres zavargásokba torkolló kormányellenes tüntetéseknek. A hadsereg ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem veszi át a hatalmat az országban. A fővárosban zavartalanul megy tovább az élet, a dolgozni és bevásárolni induló helyiek a katonákkal fényképezkednek.

Bangkokban a hadiállapot kihirdetése nem befolyásolta a hétköznapi életet. Az iskolák, az üzletek és az idegenforgalmi látványosságok nyitva tartottak, és a közlekedés is zavartalan volt a tízmilliós nagyvárosban. Nincs befolyással a hadiállapot a két hete hivatalban lévő, ügyvezető kormányra sem, amely továbbra is "normálisan működik" - mondta a hadsereg egyik szóvivője. Csaikaszem Nitisziri ügyvezető igazságügy-miniszter megerősítette, hogy továbbra is a kormány irányítja az országot.

Katonákat fotóznak a járókelők Bangkokban
Galéria: Rendkívüli állapot Thaiföldön
Fotó: Rufus Cox / Europress / Getty

 A magyar Külügyminisztérium egyelőre nem módosított az ország veszélyességi besorolásán, honlapjukon kedden a következőket tanácsolták a turistáknak: "A statáriális állapot kihirdetését követően egyelőre nem érzékelhető jelentős változás a város életében, de a politikai és biztonsági helyzet alakulása képlékeny. Kérjük, kísérjék figyelemmel a híradásokat, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, és feltétlenül kerüljék a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat, amelyek közelében változatlanul fennáll az erőszakos cselekmények és merényletek kockázata. Amennyiben akaratlanul egy politikai demonstráció közelébe kerülnek, a lehető leggyorsabban hagyják el a helyszínt. Különös körültekintéssel járjanak el az éjszakai programok esetében." Thaiföld déli megyéi, ahol évek óta garázdálkodnak a muszlim szeparatisták, továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségnek számítanak.

"Rendkívüli állapotot hirdettünk ki, ez nem egy államcsíny. A bizonytalan helyzet miatt (léptünk), amelyben (az emberek) egymást ölik nap mint nap" - magyarázta a Reuters hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó thaiföldi tábornok. Bangkokban katonák járőröznek, és ellenőrzésük alá vontak néhány televíziót - tette hozzá. "Az együttműködésükre lesz szükségünk, hogy az emberek tudtára adhassuk: nincs ok a pánikra, ez nem egy államcsíny" - mondta. Összesen tíz televízió adását állították le, ezek között egyaránt voltak kormánypárti és ellenzéki csatornák.

A rendkívüli állapot egyebek közt feljogosítja a hadsereget arra, hogy bírósági engedély nélkül is házkutatásokat hajtson végre, cenzúrázza a médiát, kijárási tilalmat léptessen életbe, megtiltsa a tüntetéseket, és fegyverrel lépjen fel a tilalmat megszegőkkel szemben, írja az MTI.

A kormányellenes tüntetők vezetője, Szuthep Thaugszuban támogatói körében
Galéria: Rendkívüli állapot Thaiföldön
Fotó: Piti A Sahakorn / Europress / Getty

 A hadsereg főparancsnoka múlt csütörtökön már kilátásba helyezte a katonai beavatkozást a belpolitikai válságot kísérő erőszak felszámolása érdekében, miután ismeretlen támadók egy teherautóból kézigránátot dobtak a kormányellenes tüntetők táborára és tüzet nyitottak rájuk. A merényletben hárman meghaltak, huszonketten megsebesültek.

Bangkokban lassan hat hónapja tartanak a zavargásokkal kísért kormányellenes tüntetések, amelyekben eddig 27 ember halt meg és több mint nyolcszáz megsebesült. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az indokínai országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották. Az alkotmánybíróság nemrég hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kabinetjének számos tagját, ez azonban nem csillapította a politikai ellentéteket. Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolta Jinglak Sinavatrát, hogy 2006-ban megbuktatott és száműzetésbe kényszerült bátyjának, Thakszin Sinavatrának a bábja, s az ő korrupciós politikáját folytatja.

A hadsereg 11 sikeres államcsínyt hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. A fegyveres erők 2006-ban döntötték meg Thakszin Sinavatra akkori kormányfő uralmát, de eddig úgy tűnt, hogy ezúttal távol maradnak a kialakult belpolitikai válságtól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek