Öt hotel, ahol olcsó a luxus

Amíg az egyik hotel tetőtéri medencéjéből kínálja egy fennsík panorámáját, vagy templomi misztikumot a szobája ablakából, addig máshol már egy zöld oázis lila matraca jelenti a luxust, vagy a szerepvágy, hogy Szindbádként hajthassuk álomra egy tükörben megkettőzött, kerek ágyon a fejünket. Élményeket kínáló hotelek, amelyek simán beillenek a luxus kategóriába, mégsem kell értük egy vagyont fizetnünk.

Egy apró oázis Kambodzsában

Kambodzsa fővárosának 19. utcájában található és a házszámról logikusan elnevezett The 252 nevű hotel nagyszerű iskolapéldája annak, hogyan lehet egy barátságos hotelt az olcsó szobaárak ellenére is fenntartani. A tulajdonos ugyanis hisz a közösségi szerepvállalás megtérülésében, ezért dolgozói mellé nemcsak angol és khmer nyelvű magántanárokat fogad, egy-egy adott munkakörre terjedő gondos képzéseket biztosít, de az itt megszálló vendégeknek számos önkéntes munkát is felajánl a lelki egyensúlyuk fenntartása érdekében. A város szívében fekvő hotel azonban nemcsak társadalom-, de környezettudatos is.

Burjánzó zöld növényekkel igyekeztek köré egy mini oázist kialakítani
Galéria: Hotelscombined
Fotó: Hotelscombined

A stílusában a francia gyarmati időket is őrző hotel a berendezési tárgyakat és a drapériákat helyi kézművesektől szerzi be, a vendégeket pedig igyekszik rávenni, hogy bringával térképezzék fel Phnom Penh városát, amelyhez a khmer építészet izgalmas épületeit bejáró túrákat szerveznek. A medence partjára elkülönített pihenősarkokban matracos, lila nagypárnás pavilonokat építettek, és burjánzó zöld növényekkel igyekeztek köré mini oázist kialakítani. Mivel Kambodzsa fővárosában nagyon sok árvaház található, a hotel a weboldalán kéri vendégeit, ha tudnak, bőröndjük bepakolásakor, egy kisautóval, könyvvel vagy színezővel gondoljanak az itteni rászoruló gyerekekre, akik a legapróbb ajándéknak is örülnek.

Templomra néző csend Laoszban

Egy laoszi hotel a csendet és nyugalmat keresőknek külön épületszárnnyal készült. A fővárosban található Salana Boutique Hotelt közvetlenül egy 16. századi templom mellé építették, így ezt a panorámát kapják a hátsó részében található szobák is, egészen különös, békés hangulatot árasztva az esti órákban. A Mekong folyó partján fekvő Vientián város központjától mintegy 20 percnyi távolságra fekvő hotel bútorzatában és berendezésében jól hozza az újragondolt ázsiai stílus hagyományát: szobáiban óriás ágyakat, bambuszlámpákat, emeleti lakosztályaiban pedig faltól-falig tartó ablakokat találunk a folyó hömpölygő látképére irányítva.

A Laosz fővárosában található Salana Boutique Hotel
Galéria: Hotelscombined
Fotó: Hotelscombined

A számtalan díjat bezsebelt hotel áraiban még mindig inkább a megfizethető kategóriába tartozik: egy gyönyörű kertre néző szobáért reggelivel együtt húszezer forintot kérnek el. Költőpénzünket tartogassuk a közeli, turistalátványosságként is funkcionáló Talat Sao piacára, ahol a labirintusszerű sátrak között valódi selymet éppúgy találunk, mint méregtelenített kígyó- és skorpiótetemmel dúsított üveges borokat a standokon.

Tacos-túra egy mexikói zöld hotelből

Az El Patio 77 nevet kapta Mexikóváros első környezetbarát vendégháza, amely minimalista stílusú helyiségeit fabútorokkal rendezte be, a díszítőelemeket pedig helyben készült kézműves tárgyak jelentik. A mexikói vízhiány okozta problémákat egyre több szálláshely érzi, így a hotel a tetőn dézsákban gyűjti az esővizet. Szürke vízzel oldják meg a WC öblítését és a zuhanyzók ellátását. A vizestartályok mellé szerelt napelemekkel pedig a víz fűtéséhez és a ház energiaellátásához járulnak hozzá.

...a dekorációt pedig helyben készült kézműves tárgyakkal rendezte be
Galéria: Hotelscombined
Fotó: Hotelscombined

A mindössze nyolc szobát kiadó vendégház a reggeleken frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket és igazi mexikói reggelit tálal fel asztalaira. Az olcsóbb szobáiknál két szobára jut egy közös fürdőszoba, de mintegy plusz ötezer forintért saját fürdőkabinos szobákat is találunk. A hotelt a centrum közelsége miatt főleg azoknak ajánljuk, akik reggeli után egyből városnézésre, street-food túrára indulnak, netán másnap Mexikóvárost elhagyva strandolást is terveznek a mexikói maja Riviérán, a legendás romok tövében.

Kilátás a tetőtéri medencéből a fennsíkra

Portugáliában a Castelo Rodrigo nevű középkori faluban található hotel az egykori víztárolójának és a mellette lévő épület egybeépítésének köszönheti létrejöttét, amelyet így egyben álmodtak vendégházzá az új tulajdonosok. A víztározó nevére is utaló Casa Da Cisterna hotel nyáron is hűvöset adó vastag kőfalaival nemcsak a falu történelmének emlékét, de a környékre jellemző vidéki otthonos hangulatot is megőrizte. A szobák ablakaiban színesre festett spalettákat, a nappali közepén kisasztalként funkcionáló faszánkót találunk, a rusztikus bútorok mellett pedig egy élő kandalló adja az inspirációt a hűvös, borozással eltöltött estékhez. Bár a különlegesen kialakított tetőterasz nyugágyaiból és medencéjéből az egészen messzi fennsíkra is ellátni, a vendégház maga is szervez kerékpáros kirándulásokat, rövidebb szamaragolós és hosszabb dzsip-túrákat.

Tetőterasz nyugágyaiból és medencéjéből az egészen messzi fennsíkra is ellátni
Galéria: Hotelscombined
Fotó: Hotelscombined

A már-már pásztoridillbe illő vendégház szobáit leginkább azoknak ajánljuk, akik szívesen töltik pihenésüket kertbe feszített függőágyakban, vagy a kempingszékből végtelen távolságokba révedve, nyüzsgő turistáktól távol, egy csendes falu szélén. És persze azoknak, akik mindezért nem szeretnének egy vagyont költeni: szobákat a főszezonban reggelivel együtt 70 eurós áron találunk a hotelben.

Olasz hotelben arab meseszövés

A szicíliai Palermo városában található Abali Gran Sultanato öt csillagos minősítése ellenére még mindig a megfizethető luxus kategóriájába tartozik. Az Ezeregyéjszaka meséinek tematikáját feldolgozó hotelt főleg az eklektika műfaji határait szabadon értelmező, a luxust a pazar díszítésben, elképesztő színekben és a ragyogó gyertyafények mennyiségében mérőknek ajánljuk. Itt egészen biztosan számíthatunk a szoba közepére beállított oroszlánkarmokon pihenő porcelánkádra, a plafonon álomba ringató geometrikus mintákra, de aranyszálszövésű ágytakaróról éppúgy gondoskodnak, mint falra felszerelt aranykeretes, teljes ágyat belátó tükörről.

Olasz hotelben arab meseszövés
Galéria: Hotelscombined
Fotó: Hotelscombined

A reggelinket gyertyaláng alakú, színes székeken ülve költhetjük el, a szicíliai finomságokat mágikus étkészletből, a narancslét pedig bűvös sakktábla-mintás kancsóból töltik ki nekünk. Ahhoz pedig, hogy valaki Seherezádéként vagy utazó Szindbádként hajthassa álomra fejét egy baldachinos, kerek ágyas szobában, reggelivel együtt közel 80 eurót kell fizetnie.

Még olcsóbb szállást keres?
Böngéssze az utazási ajánlatokat, mert ezeknél szolidabb összegekért is találhat már szobát. Egy magyar nyelven is elérhető oldal, a HotelsCombined például egy olyan hotelár-összehasonlító szolgáltatás, melynek segítségével a felhasználók a legjobb utazási ajánlatok közül egyetlen kereséssel a legolcsóbbat találhatják meg. A keresőszolgáltatás több száz utazási oldal árait hasonlítja össze, így a felhasználók akár 80 százalékos kedvezményhez is juthatnak. A weboldal segítségével a felhasználók világszerte 120 000 helység több mint 800 000 szállodájának árai közül válogathatnak. A HotelsCombined ingyenes mobilalkalmazásai iPhone-ra és iPadre, valamint Androidra is letölthetők. (x)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek