Flamingók, várkastélyok és homokos tengerpartok

Melyik az a görög sziget, melyen a kisgyerekes családok sekély, homokos tengerpartot találnak, a bulizni vágyók bárokkal zsúfolt főutcát, gazdag zöld növényzete ókori romokat, templomos erődöt és flamingós tavat rejt, nyári szezonja hat hónapon át tart, és Budapestről alig két órás repülőúttal elérhető? A válasz a kérdésre Kosz, a Dodekanészosz-szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete Rodosz és Kárpathosz után.

Míg Kréta, a legnagyobb görög sziget nevét mindenki ismeri, és talán a zöldellő növényzettel borított Korfu neve is ismerősen cseng számunkra, Kárpathoszhoz hasonlóan Kosz is felfedezésre váró, izgalmas terület a magyar turisták számára.

Ez a mintegy ötven kilométer hosszú, 13 kilométer széles sziget évezredek óta híres ideális klímájáról: az ókorban a gyógyulni vágyók érkeztek ide, az újabb korban pedig a pihenni és kikapcsolódni vágyó turisták. Kosz szigetén mindenki megtalálja a számára ideális programot, legyen az homokvár-építés, szörfözés vagy éppen az ókori romok megtekintése.

Kosz kikötője és a vár Galéria: Görögország Kos szigetPeter Bischoff / Europress / Getty

 A szigeten egész évben tavaszi-nyári időjárás uralkodik: még januárban is 13-14 fok körül van az átlaghőmérséklet, júliusban pedig harminc fok fölé szökik. Kora májustól egészen október végéig tart a napos, száraz idő, a legesősebb hónap december. Ha nem vágyunk az igazi görög hőségre, májusban vagy októberben érdemes idelátogatni, amikor kellemes meleg fogad, viszont sokkal kevesebb a turista, mint nyár derekán.

Romantikával fogad a főváros

Kosz városa a pezsgő éjszakai élet és a hangulatos óváros és piac mellett többezer éves látványosságokat is tartogat. Az egyik a templomosok várkastélya: három eurós belépti díjért cserébe végigjárhatjuk az évszázados tengerparti erődítményt. Túl sok információs tábla nincs, ezért akit a hely történelme is érdekel, vigyen útikönyvet, de röviden mi is összefoglaljuk a lényeget.

A Nerantzia nevű várkastélyt, mely nevét a keserű narancsról kapta, a templomos lovagok építették, miután a 14. században elfoglalták a Dodekanészosz-szigetcsoportot. A kastély több mint száz éven át épült, és Kosz kikötőjének keleti csücskében áll, onnét figyelték a lovagok az anatóliai partokat. A várvédők az oszmán birodalom sorozatos támadásait egészen 1522-ig sikeresen visszaverték, amikor is Rodosz szigete elesett, a lovagok pedig Máltára menekültek. A sziget ekkor oszmán, majd olasz uralom alá került, és csak a második világháború után vált Görögország részévé ismét.

Annak idején a Nerantzia kastély külön szigetecskén állt, és csak egy híd kötötte össze a kikötővel. Ez a híd ma is áll, a Finikon utcánál. A kastély felfedezéséhez vigyünk magunkkal egy üveg vizet, naptejet és sapkát, mivel a napégette kövek nem sok árnyékot kínálnak. A kastélytúra után keressünk enyhülést a hangulatos, macskaköves Platán téren, ahol remek kávézók és éttermek várnak, és itt találjuk Hippokratész híres platánfáját is. A legenda szerint a modern orvostudomány atyja ez alatt az öreg fa alatt oktatta tanítványait — nos Hippokratész valóban a szigeten született, a fa azonban "csak" mintegy ötszáz éves. Elképzelhető azonban, hogy a mostani fa a hippokratészi platán leszármazottja, így végülis biztosított a legendárium folytonossága. Alatta egy szarkofág áll, melyet a sziget török kormányzója, Gázi Hasszán pasa kúttá alakíttatott át. A tér másik oldalán találjuk a pasa minaretjét, mely azonban zárva áll.

Ókori romok Kosz városában Galéria: Görögország Kos szigetPeter Bischoff / Europress / Getty

 A vártól délre találjuk a régi agorát, ahol az oszlopcsarnok egy részét rekonstruálták, így könnyebben elképzelhetjük, milyen lehetett Hippokratész korában a városi élet. Szintén ezen a területen állnak Aphrodité templomának, Herkules templomának és egy 5. századi keresztény bazilikának a romjai. Ha érdekelnek az ókori műemlékek, mindenképpen érdemes ellátogatni a város nyugati végében fekvő ásatási területre (Western Archaeological Area), ahol többek között megcsodálhatjuk egy fürdőház romjait, egy rendkívül jó állapotban fennmaradt 3. századi mozaikot, mely Európa elrablását ábrázolja, és a római keresztutat. További görög és római kincseket őriz a városi múzeum, és a 2. századi Odeon, avagy amfiteátrum is megér egy látogatást, pláne, hogy ide nem kérnek belépti díjat.

Hol fürödjünk?

Míg Kosz belvárosi strandja más városi strandokhoz hasonlóan meglehetősen zsúfolt, a város vonzáskörzetében több zseniális tengerparttal rendelkező üdülőhelyet is találunk. Pszalidiból például félóra alatt kényelmesen besétálhatunk (vagy öt perc alatt bebuszozhatunk) a fővárosba, ha bevetnénk magunkat a pezsgő éjszakai életbe, az elegáns szállodák által uralta üdülőfaluban azonban béke honol éjszakánként. Kosz északi részén a következő település Lambi, amely hemzseg a szörfösöktől, de jól kiépített strandján a deszka nélkül érkezők sem fognak unatkozni. Tovább haladva a parton nyugat felé Tigaki, majd Marmari következik, mindkettő a családosok paradicsoma.

Bérelhető napágyak Kosz strandján Galéria: Görögország Kos szigetEye Ubiquitous / Europress / Getty

 

A sziget északi partjára, így az említett településekre is jellemző, hogy lassan mélyülő, finom homokos tengerpartjuk ideális célpontot jelent a kisgyerekesek számára. Ez a sziget szelesebbik oldala, így imádják a szörfösök, viharos időben hatalmas hullámokat vet a tenger. Nyáron azonban inkább az enyhe szél jellemző. Az északi oldalról remek kilátás nyílik a török partokra, ahova hajókirándulást is tehetünk — ha ilyesmit tervezünk, ne hagyjuk otthon az útlevelet!

A déli parton két nagyobb települést találunk: Kardamena jól kiépített, a turisták valamennyi igényét kiszolgáló város nagy szállodákkal, bárokkal, éttermekkel és ajándékboltokkal, komoly éjszakai élettel. Különösen a brit fiatalok körében népszerű, de a világ minden részéről érkeznek ide turisták. Három kilométer hosszú tengerpartján mindenki találhat magának napágyat, a víz pedig ideális úszáshoz. A sziget délnyugati végén fekvő Kefaloszról később bővebben is írunk: itt homokos-kavicsos a tengerpart, és ez is a szörfösök egyik paradicsomának számít.

Kirándulások

Érdemes néhány napra autót bérelni, vagy akár a menetrendszerinti buszokkal bejárni Kosz látványosságait, hiszen a mintegy 40 kilométer hosszú szigeten belül bárhova eljuthatunk egy-két óra alatt. Lehetséges kerékpárt és motort is bérelni, bringázni azonban a hőségben talán kevésbé kellemes, a motornál pedig az autó sokkal biztonságosabb közlekedési eszköz, pláne a mediterrán országokban. De busszal is el lehet jutni mindenhova: legjobban akkor járunk, ha a sofőrrel tudatjuk úticélunkat, segíteni fog benne, melyik busszal meddig utazzunk. És vannak taxik is a szigeten, ha valaki éppen erre vágyna.

Zia hegyi falucska Galéria: Görögország Kos szigetPeter Bischoff / Europress / Getty

 Ha a főváros környékén lakunk, mindenképpen érdemes ellátogatni Therma természetes melegvizű forrásához. Ezt a különleges látványosságot Kosz városától 10 kilométerre délkeletre, az Agiosz Fokasz felé vezető úton találjuk. A Therma görögül forrót jelent, az öböl az itt feltörő, ötven fokos gyógyvízről kapta a nevét. Az apró fekete kavicsos parton a forrás körül nagyobb kövekből természetes fürdőmedencét alakítottak ki, ebben lubickolhatunk. A gyógyhatású termálvízzel együtt buborékok is felszínre törnek, így egyfajta természetes pezsgőfürdőben üldögélhetünk. Gyerekekkel inkább arra a szélére menjünk, ahol a termálvíz keveredik a tengervízzel, mivel a feltörő víz tényleg forró! A gyógyvizes medence bárki számára ingyen látogatható a nap bármely szakában, ezért érdemes korán reggel, vagy alkonyatkor érkezni, hogy elkerüljük a tömeget. Tegyük le az autót a fenti úton, és sétáljunk le a partra.

Nyaralj Görögországban – most olcsóbb, mint a Balaton!
Fedezd fel Kos gyönyörű szigetét az Égei-tenger közepén hihetetlen Last Minute akcióban. Már 72.276 Ft/fő induló ártól, repülővel együtt! Ajánlatokért KLIKK IDE! (X)

Már csak a török partokra táruló fantasztikus panoráma miatt is mindenképpen megér egy látogatást a sziget belsejében fekvő Aszklépiosz-szentély, melyben alvás közben gyógyultak az ide zarándokoló páciensek. A Kosz városától 3,5 kilométerre, egy ciprusligetben található romokat csak a huszadik század elején kezdték feltárni: az Aszklepeion mellett láthatjuk itt egy római fürdő és egy kisebb Apolló-templom romjait is. Ezen a helyen közel kilencszáz éven át, az időszámításunk előtti 4. századtól egészen az i. sz. 5. századig működött a gyógyító templom: ekkor egy pusztító földrengés után, illetve a kereszténység térhódításával az Aszklepeion lassan feledésbe merült. A részben helyreállított, több szintes templomot bárki bejárhatja, nincs belépti díj.

Tigaki városától nem messze található az Alikesz sóstó, amely rengeteg madárnak ad otthont. A tavon a nyolcvanas évek végéig működött egy sólepárló üzem, mely konyhasót gyártott, ma már azonban csak az elhagyott épületek és a csatornák emlékeztetnek arra, hogy valaha itt is emberi tevékenység zajlott. A sziget közepén magasodó hegyek fantasztikus hátteret biztosítanak a tavon immár háborítatlanul fészkelő madaraknak, köztük rengeteg flamingónak. A madármegfigyelők és fényképészek kedvenc területe ez, a tóparti úton pedig kényelmesen körbesétálhatjuk a látványosságot. Vigyünk magunkkal szúnyogűző sprayt!

A Mamma Miából ismerős kis sziget Galéria: Görögország Kos szigetPeter Bischoff / Europress / Getty

 Kardamenától alig félórányi autózásra (Kosz városától nagyjából egy órányira), a sziget délnyugati csücskén található Kefalosz városa, melyet két szinten is bejárhatunk. Az óvárost a hegy tetején találjuk, ahol klasszikus, fehérre meszelt falú, kék zsalugáteres kis házak bújnak meg a szűk kis utcákon. Érdemes egy helyi tavernában ebédelni, megnézni a kastély romjait, aztán lesétálni a festői ívben elterülő tengerpartra, a város másik arcát is megnézni.

Itt találjuk azt a kis lakatlan szigetecskét, mely még a Mamma Mia! című filmbe is bekerült. A Kasztri nevű sziklás szigeten Agiosz Nikolaosz — Szent Miklós — apró, kék-fehér kápolnája áll, és a turisták kedvenc bátorságpróbája átúszni az öblöt, megpihenni Kasztri szikláin, majd visszakrallozni a homokos partra. A hagyomány szerint az, aki megérinti Kasztri szikláit, bizonyosan visszatér majd még ide — a fotók mellett ez is inspirálhatja a következő évi nyaralás tervezését.

Cikkünk megjelenését a Neckermann utazási iroda és a Görög Idegenforgalmi Hivatal támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek