Megnyílt Amerikában a 40 éves Rubik-kockát ünneplő kiállítás

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitotta meg április 25-én. Az ötmillió dolláros költségvetésű kiállítás fő támogatója a Google.

 Az 1993-ban létrehozott Liberty Science Center (LSC) interaktív formában mutatja be a nagyközönségnek a különböző tudományos területeket. A Beyond Rubik's Cube (A Kocka és ami mögötte van) című nagyszabású interaktív kiállítás itt lesz látogatható kilenc hónapon keresztül, majd 2015-től világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt - természetesen Budapest érintésével - járja körbe a Földet.

Rubik Ernő feltaláló arcképe a Beyond Rubik's Cube című kiállítás megnyitóján a Jersey Cityben található Liberty Science Centerben
Galéria: Rubik kiállítás
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 Az ötmillió dolláros költségvetésű kiállítás, - melynek fő támogatója a Google -, a "Játssz, fedezz fel és alkoss!" hármas jelszó jegyében szerveződik. Fő üzenete az innováció és a problémamegoldás ösztönzése, valamint annak a bemutatása, hogy milyen hatással van a játék az emberi gondolkodásra. A kiállítás honlapja szerint a Beyond Rubik's Cube 650 négyzetméteren mutatja be a Rubik-kocka történetét, valamint annak a világra gyakorolt hatását, az általa megihletett logikai játékokat, mérnöki és művészeti alkotásokat.

Az eredeti prototípusok, kísérleti tárgyak, korabeli felvételek és archív Rubik-interjúk mellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek a matematikai kísérletek és számítógépes algoritmusok világába, de a Rubik-kocka mint a popkultúra egyik ikonja is megelevenedik a digitális médián, a különböző műalkotásokon és tárgyi eszközökön keresztül.

A megnyitó ünnepségen Rubik Ernő köszönetet mondott a bűvös kockát forgató gyerekek millióinak bátorságukért, s azért, hogy vállalni merik a kihívást. "Kell hogy legyen bennünk magabiztosság, hogy vállaljuk a kihívásokat. Ez az, amit a kockának tanítania kell" - mondta helyi idő szerint csütörtökön a 70. életévét idén betöltő feltaláló és építész, aki a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakának tanársegédjeként alkotta meg a logikai játékot 1974-ben.

Látogatók próbálják kirakni a bűvös kockát az idén 40 éves Rubik-kocka tiszteletére rendezett Beyond Rubik's Cube című kiállításon
Galéria: Rubik kiállítás
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 A Beyond Rubik's Cube kiállítás interaktív és digitális attrakciók sorával várja a látogatókat monstre kocka-mozaikfreskótól a vakok számára készült tapintható kockán át a haiku-kockáig, amelyet forgatva a lapokra vésett szavakból háromsoros versek állnak össze. A rendezvény tudatosan kapcsolja össze a műszaki tudományok, a művészet és a dizájn területeit. Bemutatja, milyen hatást gyakorolt a Rubik kocka a képzőművészetre és a zenére.

A kiállítás további érdekességekkel is szolgál, a kockakirakó robotoktól a drágakövekből kirakott kockáig. A Groovik's Cube nevet viselő, tíz méteres élhosszúságú világító kocka a helyszínen, távirányítással lesz "forgatható", sőt a világ négy különböző pontjáról négy játékos is kirakhatja. A látogatók csak rájuk jellemző, egyedi forgatási kombinációból generált személyes "kockaazonosítót" kapnak, amellyel később is beléphetnek majd a kiállítás virtuális részébe.

Így könnyű
Galéria: Rubik kiállítás
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 A tárlattal párhuzamosan az év folyamán az LSC-t és több nevezetes New York-i épületet - így az Empire State Buildinget is - a Rubik-kocka színeivel világítják majd ki, a Hudson folyón pedig egy úszó óriás gumikocka csinál hírverést a rendezvénynek. Továbbá, a kiállításhoz az elkövetkező hónapokban utcai vásár, tudományos gála, művészeti kiállítás, mérnökfesztivál, robotépítési és jégszobrászati verseny is kapcsolódik. Augusztus 1. és 3. között tartják majd az Egyesült Államok Rubik-kocka-bajnokságát és egy későbbi időpontban egy gyorsasági világversenyt is rendeznek logikai játék kirakásából, emberek és robotok részvételével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek