Virágfelhőben piknikeznek a gésák

A várható hőmérséklet mellett azt is bemondják a japán időjárás-előrejelzésben, hogy éppen melyik városban virágzanak a cseresznyefák. A virágnézés milliók kedves időtöltése ilyenkor a szigetországban, a piknikező társaságoktól lépni sem lehet a parkokban.

Március végén kezdődött, és még nagyjából egy hónapon át tart a cseresznyevirágzás Japánban. A kedvenc nemzeti időtöltésnek számító virágnézés (hanami) olyannyira nagy fontosságú a szigetországban, hogy külön kitérnek rá az időjárás-előrejelzésben. E szerint a cseresznyevirágzás-front jelenleg Kiotótól északra jár, a következő napokban Niigata és Szendai fái állnak majd teljes virágdíszben.

Az 58 hektáros tokiói Sindzsuku Gjoen parkban ezerötszáz cseresznyefa áll Galéria: Virágzanak a japán cseresznyefákKambajasi Sidzuo / MTI

 A cseresznyevirág (japánul szakura) a japán költészetben hagyományosan az élet illékony természetét jelképezi, rövid ideig tartó, fantasztikus szépségük gyakran szolgál a halandóság metaforájaként. A virágok egyébként ehetőek is, Japánban sós ecetben pácolva teszik el, és sütibe sütve, vagy teának megfőzve, ünnepi alkalmakkor fogyasztják.

A hagyomány szerint a virágzó cseresznyefák különösen szépek, ha egy kastély, templom vagy szentély körül állnak, ezért az ilyen helyszínek igen népszerűek a virágzás idején. A nagyobb parkokban esténként ki is világítják a fákat. Van, aki csak végigsétál alattuk, és úgy gyönyörködik a hófehér vagy rózsaszín virágokban, de az igazán lelkes hanamizók pokrócot vagy ponyvát és némi elemózsiát is visznek magukkal, és piknikeznek a hulló szirmok alatt.

A virágnézés kicsit olyan, mint a nagy szabadtéri koncertek: a legjobb helyeket már korán reggel lefoglalják. Van, aki egyszerűen ott hagyja a pokrócát a kiválasztott helyen, nagyobb baráti társaságoknál azonban gyakran az egyik tag üldögél egész nap a földön a többiekre várva.

Képeink javarészt Tokióban készültek, ahol március 25-én tetőzött a front, és a város apraja-nagyja piknikezni indult a parkokba. Nézegessen hófehér virágfelhős fotókat galériánkban!

Piknik a parkban Galéria: Virágzanak a japán cseresznyefákMajama Kimimasza / MTI

 

Fotózkodás az Ueno parkban Galéria: Virágzanak a japán cseresznyefákChris Mcgrath / Europress / Getty

 

A tokiói Koisikava botanikus kertben is virágoznak a fák Galéria: Virágzanak a japán cseresznyefákChris Mcgrath / Europress / Getty

 

A gyerekeket is elvarázsolja Galéria: Virágzanak a japán cseresznyefákChris Mcgrath / Europress / Getty

 

A Janaka temetőben is virágdíszben állnak a fák Galéria: Virágzanak a japán cseresznyefákChris Mcgrath / Europress / Getty
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek