Hajléktalanok vezetik a turistákat Prágában

Pályaudvarok, piacok és olcsó, füstös vendéglők nagyvilág elől általában elrejtett zugaiba kalauzolnak a hajléktalan idegenvezetők. A 2012-ben útjára indított Pragulic szociális projektet cseh egyetemisták kezdeményezték - a külföldi turistáknál, ők tolmácsolnak a hajléktalanoknak.

Egy ilyen két-háromórás városnézés, amely alatt az érdeklődők felkeresik azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok tartózkodnak, a felnőtteknek 250 koronába, a diákoknak és a nyugdíjasoknak 180 koronába kerül. A pénz fele a hajléktalan idegenvezetőé, míg a másik fele elmegy az adminisztratív és szervezési kiadásokra – írja az MTI.

 

Galériáért kattintson a képre!
Galéria: Hajléktalan idegenvezetők
Fotó: Isifa / Europress / Getty

Odrej Kluegel, a Pragulic kezdeményezés egyik képviselője szerint a hajléktalan túrákra mindig akadnak érdeklődők, bár természetesen nem tömegesen. A tavalyi évben a Pragulic projekt keretében négy hajléktalan idegenvezető dolgozott. Egy-egy idegenvezető havonta átlagban 50-55 érdeklődőt kalauzolt a prágai pályaudvarok, piacok és olcsó, füstös vendéglők nagyvilág elől általában elrejtett zugaiba.

A prágai hajléktalanok világa iránt a külföldiek is érdeklődni kezdtek, hiszen hasonló "élményre" Európa más városaiban aligha van lehetőség. Amennyiben külföldi turistákat kell kalauzolni, a Pragulic a diákok köréből önkéntes ingyenes tolmácsokat biztosít a hajléktalanoknak.

A legújabb terv az, hogy a projektbe néhány iskolát is bekapcsolnak. A cél az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a társadalom valós problémáival, és a jövőben személyesen minden megtegyenek annak érdekében, hogy ne kerüljenek a társadalom perifériájára. Az elképzelés szerint a 10-15 év közötti gyerekek kisebb csoportjait viszik el ezekre a túrákra, majd egy idő elteltével kiértékelik a tapasztalatokat.

 

Nemcsak elegáns helyekre, olcsó és füstös vendéglőkbe is elviszik a turistákat. Galériáért kattintson a fotóra!
Galéria: Hajléktalan idegenvezetők
Fotó: Isifa / Europress / Getty

Prágában a Pragulic nem az egyedüli szociális projekt, amely segítséget kíván nyújtani a hajléktalanoknak a társadalomba való ismételt betagozódáshoz. A cseh közszolgálati televízió például tavaly karácsony előtt négy héten át szombatonként az időjárás-jelentéseit a hajléktalanok időjárás-jelentéseivel színes ítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek