Aranyhalakkal és fűfejekkel ünneplik az újévet Teheránban

  Világszerte 300 millióan ünneplik a perzsa újévet. Ilyenkor az emberek vendégségbe mennek, nagytakarítanak, asztalukat aranyhalakkal, festett tojásokkal, almákkal, gyertyákkal és friss zöld növényekkel díszítik. Nézze meg, hogyan készülnek Iránban az ünnepre.

   A világon több mint 300 millió ember ünnepli a perzsa újévet, vagyis a Norouzt. Hagyományai vannak Iránban, Azerbajdzsánban, Afganisztánban, Indiában, Törökországban, Zanzibáron, Albániában, a kurdok közt és Közép-Ázsia több országában. 2008-ban az UNESCO a világ szellemi kulturális örökségének listájára is felvette az ünnepet, 2010. februárja óta pedig március 21-ét a Norouz Nemzetközi Napjaként tartják számon – írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

  A Norouz Irán egyik legfontosabb ünnepe. Ilyenkor az emberek kitakarítják házaikat, új ruhákat és virágcsokrokat vásárolnak. Jácintból és tulipánból fogy a legtöbb
  Galéria: Iráni újév
  Fotó: Amin Mohammad Jamali / Europress / Getty

   

  Egy kanál aranyhal Teheránban, a Tajrish téri piacon. A hagyomány szerint egy újévkor terített asztalon a tükröknek, almáknak, gyertyáknak, festett tojásoknak éppúgy helyet kell találni, mint egy aranyhalakat tartalmazó akváriumnak
  Galéria: Iráni újév
  Fotó: Amin Mohammad Jamali / Europress / Getty

   

  Az ünnepi asztal másik elengedhetetlen tartozéka a zöld fű, így sok helyen ilyen fűfejeket árusítanak
  Galéria: Iráni újév
  Fotó: Amin Mohammad Jamali / Europress / Getty

   

  A perzsa újév napján mindenki felölti új ruháját, meglátogatják szeretteiket, és ajándékokat is visznek egymásnak
  Galéria: Iráni újév
  Fotó: Amin Mohammad Jamali / Europress / Getty

   További forókért kattintson bármelyik képre, galéria nyílik!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!