Sötétben világít a finn rénszarvasok agancsa

Sötétben világít a finn rénszarvasok agancsa

Sötétben világító permettel fújják be a rénszarvasok agancsait Finnországban, hogy megelőzzék az állatok és az autósok véletlen találkozásából eredő baleseteket. A szemfülesek egyelőre csak az ország északi részén találkozhatnak fénylő agancsú jószágokkal. "Reményeink szerint a módszer hatékonynak bizonyul és idővel a régió összes rénszarvasát befújhatjuk, a fiatal állatoktól kezdve az idősekig mindegyiket" - mondta Anne Ollila, a finnországi rénszarvaspásztorok egyesületének vezetője.

Fotó: Specialist Stock / Barcroft Media / Northfoto

 A társaság jelenleg két fényvisszaverő permetet tesztel az állatok agancsán és bundáján, azt vizsgálva, hogy a festékanyagok mennyire állnak ellen a különböző időjárási feltételeknek. Ollila szerint a rénszarvasok és az autósok véletlen találkozásából eredő balesetek száma évi 3-5 ezer között mozog, és egy-egy ilyen eset "az állatokra nézve nagyobb valószínűséggel lesz halálos kimenetelű". A balesetek többsége a sötét novemberi és decemberi hónapokban történik, amikor az utak nagyon jegessé válhatnak.

A tesztidőszak a múlt héten kezdődött, amikor az egyesület összesen húsz rénszarvast permetezett be a lappföldi Rovaniemiben. Amennyiben a teszt pozitív eredményeket hoz, akkor több állatot is megfestenek jövő ősszel. Az Európa egyik leggyérebben lakott régiójának számító Lappföld turisták ezreit vonzza minden évben, különösen karácsony tájékán, mivel a terület "a Télapó otthonaként" vált ismertté.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek