Ilyen Ázsia legnagyobb síterepén, katonai ellenőrzés alatt csúszni

Ázsia legmagasabban fekvő síterepén, az 3950 méteres Affarwaton találjuk a kontinens leghosszabb pályáit, ahol snowboardozásra, helikopteres sízésre is bőven van lehetősége a turistáknak. A síparadicsom szépséghibája, hogy az indiai-pakisztáni határon fekszik, az indiai hadsereg szigorú ellenőrzés alatt tartja a területet. Gulmarg üdülővárosa csupán tíz kilométerre fekszik a két ország közt húzódó tűzszüneti-zónától. 2014 februárjában azonban változás következett be a térség életében: egyre több turista látogat el ide.

 

A Kasmír tartományban fennálló ellentét több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A hajdani brit birodalom legnagyobb gyarmatát 1947-ben osztották fel, két független ország jött létre: az Indiai Köztársaság és a Pakisztáni Iszlám Köztársaság. A felosztás a vallási határok mentén történt, Pakisztán az indiai muszlimok állama lett, India lakosságának többsége pedig hindu. A két állam függetlenedését követően rengetegen hagyták el addigi lakhelyüket. A mai napig a vallási ellentét okozza a konfliktust az Indiához tartozó Kasmír tartományban, melyet szinte kizárólagosan muzulmánok laknak, és Pakisztán többször is megpróbálkozott az elfoglalásával, mindeddig sikertelenül. A térséget – ahogyan az a fotón is látható – az indiai hadsereg állandó és intenzív felügyelet alatt tartja.
Galéria: India síelés
Fotó: Yawar Nazir / Europress / Getty

 

A zavargások sújtotta kasmíri térségben azóta kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba, mióta Nagy-Britannia külügyminisztériuma - más országokéval együtt -, a korábbinál kevésbé tartja veszélyesnek az ide utazást állampolgárai számára. A magyar konzuli szolgálat egyébként továbbra sem javasolja az utazást Indiában Jammu és Kasmír állam, illetve Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területeire sem. A képen egy francia turistát köszöntenek a helyiek.
Galéria: India síelés
Fotó: Yawar Nazir / Europress / Getty

 

Francia, brit, orosz és helyi turisták egyaránt érkeztek Ázsia legnagyobb síterepére, hogy a február 16-án kezdődő sí- és snowboard bajnokságon részt vegyenek.
Galéria: India síelés
Fotó: Yawar Nazir / Europress / Getty

 

A helyiek azt remélik, végre normalizálódik a hányattatott sorsú térségben a helyzet, és egyre több turista talál rájuk A képen a Gulmarg üdülőtelepülésen található hószobrok látszanak. További képekért kattintson!
Galéria: India síelés
Fotó: Yawar Nazir / Europress / Getty
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek